20000 euroa Talvivaaraan menettäneelle konkurssi on mieluisa uutinen: ”Ainoa hyvä asia tässä tarinassa”

Raviohjastaja ja -valmentaja Aki Antti-Roiko menetti sievoisen summan rahaa sijoittamalla aikanaan Ahtiumiin eli entiseen Talvivaaran Kaivososakeyhtiöön. Odotukset olivat kovat mutta toisin kävi.

Osakkeenomistajat ilmoittautuivat Talvivaaran yhtiökokoukseen toukokuussa 2013.

6.3.2018 16:33

Raviohjastaja ja -valmentaja Aki Antti-Roiko menetti aikanaan Talvivaaraan 20 000 euroa. Ahtiumin eli entisen Talvivaaran Kaivososakeyhtiön konkurssiuutinen on hänelle mieluisaa kuultavaa.

– Totta kai on. Nyt verottaja maksaa noin kolmanneksen tappioista. Tämä on ainoa hyvä asia tässä tarinassa, hän toteaa.

Konkurssin myötä sijoittajat menettävät lopullisesti yhtiön osakkeisiin kiinnittämänsä varat ja tappioista tulee vähennyskelpoisia. Käytännössä yhtiön osake on ollut arvoton jo muutaman vuoden.

Ylen A-studio haastatteli Antti-Roikoa kaksi vuotta sitten. Silloin hän kertoi, että tappio tuntuu murheelliselta. Nyt talvilomalta tavoitettu mies paljastaa, ettei ole antanut Talvivaara-erheen lannistaa.

– Kyllä minä kauppaan teen jatkuvasti. En lannistu yhdestä tappiosta, hän sanoo.

 Kyllä minä kauppaan teen jatkuvasti. En lannistu yhdestä tappiosta.

Antti-Roiko tiesi jo sijoittaessaan Talvivaaraan kaivostoiminnan riskeistä, mutta toiveissa oli silti kovat tuotot.

– Minä aina vähän innostun sellaisesta, jossa on turhan isoja riskejä, hän tunnustaa.

Raviohjastaja on silti sitä mieltä, että aikanaan Talvivaaran menestymisen edellytyksistä annettiin myös liian hohdokas kuva. Talvivaara oli luvannut annissaan sijoittajille tuottaa nikkeliä 50 000 tonnia vuodessa. Tätä lupausta ei koskaan saavutettu.

– Lupauksia tuli paljon enemmän kuin mitä sitten todellisuus oli. Ja onhan se uskomatonta, että näihin päiviin saakka sieltä on maksettu Pekka Perälle sellaisia palkkoja, mies puuskahtaa.

Esimerkiksi Yle kertoi keväällä 2016, että Perä oli nostanut yli 300 000 euron vuosipalkkaa.

Ahtiumilla ei ole enää muutamaan vuoteen ollut mitään tekemistä Sotkamon kaivostoiminnan kanssa. Nykyään kaivosta pyörittää valtion omistama Terrafame.

Ahtium on yrittänyt etsiä uutta liiketoimintaa muun muassa lehmänlannan ravinteiden kierrätyksestä ja energiantuotannosta. Yhtiön mukaan hankkeet eivät tuottaneet kassavirtaa riittävän nopeasti kulujen kattamiseksi, eivätkä pitkään valmistellut yritysjärjestelyt toteutuneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?