Katso, miten Talvivaaran osakkeiden arvo suli – tappioita pääsee vihdoin vähentämään verotuksessa

Ahtiumin eli entisen Talvivaaran Kaivososakeyhtiön osakkeenomistajat pääsevät todennäköisesti tänä vuonna vähentämään tappiot verotuksessa.

Ahtiumin toimitusjohtaja Pekka Perä.

6.3.2018 14:24

Suurin osa Ahtiumin eli entisen Talvivaaran Kaivososakeyhtiön osakkeenomistajista on kotitalouksia. Moni heistä on jo vuosia odottanut hetkeä, jolloin yhtiön osakkeiden omistamisesta koituneet tappiot pääsisi vähentämään verotuksessa.

Tänään tiistaina yhtiön taru sai päätöksen, kun se ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin.

Veronmaksajain keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela kertoo, että vaikka Ahtiumin konkurssin loppuun saattamiseen kuluisi vuosia, todennäköisesti tänä vuonna selvitysmiehet pystyvät toteamaan yhtiön osakkeen arvottomaksi ja tappioiden vähentäminen verotuksessa onnistuu.

– Verovähennysten tekeminen on mahdollista sen vuoden aikana, jolloin konkurssimenettely on edennyt siihen pisteeseen, että pystytään sanomaan, ettei jako-osaa osakkeenomistajille ole tulossa, Korpela sanoo.

Konkurssissa yhtiön varat realisoidaan ja velat maksetaan pois. Loput jaetaan osakkeenomistajille. Kun velat ylittää varat, osakkeenomistajille ei jää jaettavaa.

– Kun konkurssimenettelyssä todetaan, että jako-osaa ei ole tulossa, osakkeen katsotaan menettäneen arvonsa lopullisesti ja verovähennyksen voi tehdä sinä vuonna, Korpela kertoo.

Isojen yhtiöiden konkurssimenettely voi kestää vuosikausia, mutta Korpelan mukaan Verohallinto ilmoittaa yleensä paljon aiemmin, että verovähennykset voi tehdä.

Kaupankäynti osakkeilla loppui 2014

Ahtiumin osakkeenomistajia on noin 80 000. Kaupankäynti Ahtiumin osakkeella päättyi Helsingin pörssissä jo vuoden 2014 loppupuolella, jolloin moni osakkeenomistaja jäi jumiin omistustensa kanssa.

Alla olevasta grafiikasta näkyy, miten yhtiön osakekurssi romahti:

Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius arvioi STT:lle, että joidenkin kohdalla kyse voi olla isoistakin summista.

– Se riippuu siitä, kuinka iso se ostohinta on ollut. Olen kuullut, että joku on pistänyt (Talvivaaran osakkeisiin) jopa satojatuhansia euroja. Silloin kyse voi olla parhaimmillaan kymmenistätuhansista euroista, Rothovius sanoo.

Verohallinnon mukaan vuodesta 2016 alkaen omaisuuden myynnistä tai muusta luovutuksesta syntyneet tappiot on voinut vähentää kaikista pääomatuloista.

Ennen vuotta 2016 syntyneet myyntitappiot vähennetään vain myyntivoitoista. Muutos koskee vain vuonna 2016 tai sen jälkeen syntyneitä myyntitappioita.

Solidium kuittasi tappiot jo kolme vuotta sitten

Valtion sijoitusyhtiön Solidiumin taseessa Talvivaaran eli nykyisen Ahtiumin omistus kirjattiin nollan arvoiseksi jo vuoden 2014 lopussa.

– Se on ollut arviomme siitä, mikä sen sijoituksen arvo on, sijoitusjohtaja Pauli Anttila sanoi STT:lle.

Uusia alaskirjauksia ei siis nyt Ahtiumin konkurssin vuoksi tarvitse tehdä.

Solidium on jo aiemmin kertonut, että yhteensä siltä ehti vuosien varrella palaa Talvivaaraan rahaa 149 miljoonaa euroa.

Myös Solidium voi vähentää tappioita verotuksessa, mutta ajoitus poikkeaa yksityissijoittajista, koska yhtiöllä osakkeet ovat vaihto-omaisuutta ja myös arvonalentumiset vähennyskelpoisia. Solidium on ensi kertaa vähentänyt Talvivaaran osakkeiden hankintamenon verotuksessa tilikaudelta 2014–15.

Ahtium ei ole vuosiin harjoittanut kaivostoimintaa, eikä sillä ole enää mitään tekemistä Sotkamon kaivoksen kanssa. Nykyisin Sotkamon kaivoksen omistaa valtion omistama Terrafame Oy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?