Ruotsalainen Göran, 70, parani ”toivottomasta” syövästä suomalaisklinikan lääkkeellä, johon tarvitaan radioaktiivista ainetta saksalaisesta ydinreaktorista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsalainen Göran, 70, parani ”toivottomasta” syövästä suomalaisklinikan lääkkeellä, johon tarvitaan radioaktiivista ainetta saksalaisesta ydinreaktorista

Ruotsalaisyrittäjä sai elämänsä takaisin rankkojen radiolääkehoitojen ansiosta.

Potilas Göran (joka haluaa esiintyä pelkällä etunimellä) ja professori Kalevi Kairemo.

5.3.2018 7:00

Helsingissä sijaitseva yksityinen syöpäklinikka Docrates on ollut viime aikoina esillä ruotsalaismediassa, sillä sen isotooppihoidoilla on hoidettu useampikin vaikeasti sairas ruotsalainen eturauhassyöpäpotilas.

Uusi vaikeasti sairas ruotsalaisasiakas aloitti juuri hoitonsa. Klinikan asiakkaista 15 prosenttia on ruotsalaisia, kuusi venäläisiä.

Keski-Ruotsissa asuva sahayrittäjä Göran, 70, tietää, mitä maanmies käy läpi. Hän käy vaimoineen klinikalla enää jälkitarkastuksia varten. Docratesin isotooppilääketieteen ylilääkäri Kalevi Kairemo tekee jälkitarkastuksia Göranille helmikuussa päättyneiden radiolääkehoitojen jälkeen.

Göran kertoo, että syöpä havaittiin vajaat neljä vuotta sitten hänen mentyään lääkärille eturauhasvaivojen takia.

– Ajattelin silloin, että tämä pystytään kyllä hoitamaan ruotsalaisen terveydenhuollon avulla. Olen myös niitä ihmisiä, joita sairaalat, lääkärit ja odotusajat ärsyttävät ja vähän pelottavat. Jos olisin tullut aiemmin, syöpä ei olisi ehtinyt levitä niin pitkälle. Sellaista elämä joskus on.

”Mietin, miten perheeni pärjää”

Mies koki, ettei saanut nopeaa ja tehokasta hoitoa Ruotsissa. Jossain vaiheessa myös lääkäri totesi, että hoidolla voidaan antaa enää lisäaikaa. Ennuste oli noin puolesta vuodesta vuoteen.

Hän salasi lähes kaikilta sairautensa eikä halunnut esimerkiksi yrityksensä henkilöstön tietävän siitä. Töihin hän raahautui edelleen, mutta oli masentunut ja erittäin väsynyt.

– Tieto tuli shokkina, sitä oli vaikea käsittää. Mietin miten perheeni pärjää ja miten yrityksen käy, kun poikakaan ei ollut valmis johtoon. Joku toinen ottaa ehkä tällaisen tilanteen paremmin, mutta minulla oli todella vaikeaa.

Göran koki, että jonotusajat olivat pitkiä, ja lääkärit jäivät etäisiksi.

–Ja sitten pääsimme tänne, käytännössä saman tien jonottamatta. Se tuntui upealta.

Laskimoon ruiskutetaan radioaktiivista ainetta

Docratesin hoidoissa käyttämiä isotooppeja käytetään sekä syövän kuvantamisessa että itse syöpähoidoissa. Potilaan laskimoon ruiskutetaan preparaattia, joka on radioaktiivista lutetium 177 -ainetta.

Amerikkalaisomisteisen Endocyten patentin alainen lääke valmistetaan Suomessa tarkan EU-sääntelyn mukaisesti. Siihen tarvittava lutetium tulee saksalaisesta ydinreaktorista kaikkialle Eurooppaan. Jokaiselle myyntierälle Docrates pyytää yhtiöltä luvan.

Lutetiumin laskennallinen litrahinta on noin 70 000 euroa, ja yhteen hoitokertaan kuluu sata millilitraa.

Vastaavanlaista hoitoa annetaan muun muassa Itävallassa, Saksassa ja Australiassa. Kokeilu on alkamassa Yhdysvalloissa.

Myös itse hoito on erikoisluvan alaista toimintaa, jossa noudatetaan tiukkaa säteilyturvasääntelyä. Gamma-säteilyn takia potilaat pidetään erossa riskiryhmistä ensimmäisen vuorokauden. Potilashotellissa potilaiden säteilyä estävät kolmen millin lyijyseinät.

Potilaiden säteilysairausriski kohoaa hieman, mutta ei merkittävästi. Syynä on se, että säteilyannoksen suuruus ei kasvata sairastumisriskiä. Lutetiumin puoliintumisaika on myös lyhyt eli 6,7 vuorokautta. Se kerääntyy nimenomaan syöpäkudoksiin toistaiseksi vielä osin tuntemattoman mekanismin ansiosta ja tuhoaa säteilyllään kasvaimen soluja.

Tilanne oli odotettua pahempi

Syövän levinneisyyden koko karmeus selvisi Göranille vasta Suomessa otetuissa PET-TT-kuvissa (positroniemissiotomografia). Syöpä oli ehtinyt levitä selkärankaan ja kaikkialle muualle luustoon ja kalloon sekä imusolmukkeisiin.

Professori Kairemo otti miehen potilaaksi, mutta sanoi, ettei lupaa mitään. Mielessään hän mietti, että tilanne näyttää todella huonolta.

Vasta kolmannen hoitokerran jälkeen syöpäsoluja oli tuhoutunut niin paljon, että hoitojen tuloksellisuuden pystyi näkemään kuvissa.

Kuvissa alarivillä kuvat enne hoitoa ja ylhäällä hoidon jälkeen.

Hoitoja jouduttiin antamaan tavanomaista enemmän, eli kuusi kertaa, koska syöpä oli niin laajalle levinnyt. Göranin mukaan ensimmäinen hoito ei tuntunut vielä paljoakaan.

– Kolmannen ja neljännen aikana alkoi olla paljonkin tuntemuksia. Sitä on vaikea kuvailla, oli kuin muurahaisia kehossa. Kolmannen kerran jälkeen tuli myös pahoinvointioireita, mutta kun ne pahenivat lisää, sain lääkettä, joka auttoi.

Mies ei ole halunnut katsoa kuviaan vieläkään. Hänen luvallaan niitä saa kuitenkin tutkia. Ero on dramaattinen. Helmikuussa otetussa viimeisessä kuvassa luustossa mustat syöpäalueet, jotka peittivät ensimmäisessä kuvassa myös sisäelimet, ovat hävinneet.

Ei ihmehoitoa

Kairemo korostaa, että mistään ihmehoidosta ei silti ole kyse. Hoitomuoto sopii vain levinneeseen eturauhassyöpään.

Göraninkaan elimistöstä tuskin kaikki syöpäsolut ovat hävinneet, mutta biljoonien supistuminen sadoiksi on silti ihme.

European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging -julkaisun uudessa tutkimuksessa, jonka tekijäryhmässä Kairemo ja Docratesin sädehoidon ylilääkäri Timo Joensuu ovat mukana, esitetään, että radiolääkityillä potilailla hoitovaste oli 44 prosenttia. Verrokin, eli niin sanotun 3. linjan lääkehoidon potilailla osuus oli 22 prosenttia.

Göranilla oli yksityinen terveysvakuutus, mutta se kattoi vain yhden hoitokerran. Hoidot ovat maksaneet hänelle noin 500 000–600 000 kruunua, eli yli 50 000 euroa, koska hoitokertoja tarvittiin tavallista useampia. Matka- ja asuinkulujen kanssa summa on paljon suurempi. Mies on käynyt Suomessa kymmenkunta kertaa ja asuu vuokra-asunnossa.

Kairemon mukaan asiakkaiden maksukyvystä keskustellaan Docratesissa ajoittain. Joskus asiakas on voinut joutua myymään asuntonsa hoitoon päästäkseen. Kyse on valinnoista, tässä tapauksessa jopa elintärkeistä potilaille.

– Olen onnekas. 45 vuoden yrittäjyyden ansiosta minulla oli tähän varaa. Kaikilla ei ole, Göran sanoo.

Terveysturismi kasvussa

Terveysturismi on tasaisessa kasvussa Suomessa: HYKSin Oy:n potilaista yli 80 prosenttia on ulkomaalaisia. Liikevaihdon kasvua oli viidennes edellisvuodesta. Docrateella oli ulkomaisia asiakkaita viime vuonna 25 prosenttia. Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta yhdeksän prosenttia.

Suomen lääketiede on huipputasoa tietyillä alueilla, kuten esimerkiksi keuhko- ruokatorvi-, vatsanseudun ja verisuonikirurgiassa ja urologiassa. Kilpailu on kovaa, ja Suomen suuri haaste on heikko tunnettuus jopa Venäjällä.

HYKSin Oy:lle potilaita houkuttelee neurokirurgia ja gynekologia. Ulkomaisten synnyttäjien määrä kasvaa tasaisesti. Lapsipotilaita tulee erityisesti Virosta ja Venäjältä. Lapsille tehdään useimmin vaikeita sydän- tai aivoleikkauksia ja lasten ortopediaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus rakentaa parhaillaan hoitoyksikköä. Yksikkö on maailman ensimmäinen pään ja kaulan alueen syöpien BNCT-hoitoa tarjoava paikka. BNCT tarkoittaa boorineutronikaappaushoitoa, joka kohdentaa sädehoidon yhteen elimistön rakenteeseen.

Docrates on puhtaasti yksityinen klinikka, kun taas HYKSin Oy:n liiketoimintamallissa hyödynnetään Husin eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vapaana olevaa kapasiteettia iltaisin ja viikonloppuisin. Toiminta ei rajoita tai häiritse suomalaisten potilaiden hoitoa.

Lähteet: Docrates, Kalevi Kairemo ja Hyksin Oy:n toimitusjohtaja Markus Orava.

Juttua korjattu 6.3.2018 kello 20.45: Toisin kuin ensin kerrottiin, BNCT-hoitoyksikköä ei rakenna Hyksin Oy, vaan Hus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?