Sopeutumiseläkettä nostaville ex-päättäjille erityistarkastus – jos puutteita ilmenee, rahoja voidaan periä takaisin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sopeutumiseläkettä nostaville ex-päättäjille erityistarkastus – jos puutteita ilmenee, rahoja voidaan periä takaisin

Muiden muassa Tero Rönni, Tanja Karpela, Tuija Nurmi ja Suvi Lindén saavat entisille kansanedustajille räätälöityä sopeutumiseläkettä.

Julkaistu: 27.2.2018 8:20

Ydinkysymys on, ovatko yrittäjinä toimivat sopeutumiseläkeläiset ottaneet eläkevakuutukset ja jos eivät, olisiko heidän pitänyt.

Suvi Lindén (kok), Tuija Nurmi (kok), Tanja Karpela (kesk), Tero Rönni (sd) ja useat muut entiset kansanedustajat nostavat tuhansien eurojen sopeutumiseläkettä ja harjoittavat samaan aikaan yritystoimintaa.

Nyt Eläketurvakeskus (ETK) kertoo Taloussanomille tekevänsä erityistarkastusta siitä, ovatko sopeutumiseläkettä saavien ex-poliitikkojen eläkevakuutukset kunnossa.

Julkisuuteen on noussut epäilyjä siitä, että osa sopeutumiseläkeläisistä olisi jättänyt lakisääteisen yrittäjän yel-eläkevakuutuksen ottamatta. Vakuutuksen ottaminen voi johtaa sopeutumiseläkkeen pienenemiseen.

– Seuraamme julkista keskustelua, ja kun aihetta tulee, voimme tehdä tällaisia tiettyyn henkilöryhmään kohdistuvia tarkastuksia, sanoo kehityspäällikkö Markus Palomurto ETK:sta.

Yritystoiminta voi leikata etuutta, vaikka yrityksestä ei nostaisi palkkaa

Miksi ylipäätään on merkityksellistä, ovatko entiset kansanedustajat ottaneet eläkevakuutukset asianmukaisella tavalla? Avain on siinä, että viralliset työtulot leikkaavat sopeutumiseläkkeen määrää.

Esimerkiksi Suvi Lindén harjoittaa johdon konsultointia Pearlcon-yrityksensä kautta. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2016 noin 53 000 euroa, mutta Lindén ei ole nostanut yrityksestä palkkaa.

Koska työtuloja ei ole, yrityksen kautta laskutetuilla palkkioilla ei ole vaikutusta Lindénin liki 6 000 euron kuukausittaiseen sopeutumiseläkkeeseen. Tilanne voisi muuttua, jos Lindénillä olisi yel-vakuutus.

Suvi Lindén saapui Helsinki-Vantaan lentoasemalle viime viikolla.

Yrittäjän eläkemaksut määräytyvät ilmoitetun työtulon, eivät yrityksestä nostetun palkan mukaan. Ilmoitettu työtulo katsotaan sopeutumiseläkkeen määrään vaikuttavaksi tuloksi.

Toisin sanoen yel-vakuutuksen ottaneilla kansanedustajilla yrityksen kautta hankitut palkkiot voivat leikata sopeutumiseläkettä, vaikka palkkiorahat jäisivätkin yritykseen.

Suvi Lindénin Pearlcon ei ole tilinpäätösten perusteella maksanut eläkemaksuja. Ei silti ole selvää, että Lindén edes olisi velvoitettu ottamaan yel-vakuutuksen konsulttiyhtiönsä vuoksi.

”Konsultit ovat usein harmaalla alueella”

Vakuutusvelvollisuuden alaraja liikkuu noin 7 600 euron työtuloissa, mutta työtulot voidaan katsoa selvästi pienemmiksi kuin yrityksen varsinainen liikevaihto.

Pearlconin liikevaihto liikkui ennen vuotta 2016 noin 20 000 euron tienoilla ja nousi sitten 53 000 euroon. ETK:n Palomurto ei ota kantaa yksittäistapauksiin, mutta toteaa yleisellä tasolla:

– Konsultit ovat usein harmaalla alueella yel-vakuuttamisen suhteen. Parinkymmenen tuhannen euron liikevaihdot voivat kertyä muutamastakin satunnaisesta keikasta. Kyse ei aina ole laissa tarkoitetusta, vähintään neljä kuukautta yhtäjaksoisesti jatkuvasta yritystoiminnasta.

ETK ei aio kertoa sopeutumiseläkettä nostaviin henkilöihin kohdistuvan tarkastuksensa tuloksista julkisuuteen, sillä tiedot ihmisten eläkevakuutuksista ovat salaisia.

Jos puutteita vakuutuksissa ilmenee, ETK voi määrätä pakkovakuutuksen takautuvasti enintään kolmen edellisen vuoden ajalta.

Sopeutumiseläkkeiden maksamisesta vastaavasta Kevasta kerrotaan, että eläkevakuutuksen ottaminen takautuvasti voi johtaa myös sopeutumiseläkkeen takaisinperintään.

Näin käy, jos aiemmin puuttuneet tiedot ex-kansanedustajan työtuloista olisivat vaikuttaneet pienentävästi sopeutumiseläkkeen määrään.