Suvi Widgren, 34, myi firmansa ja vei perheensä koko vuodeksi unelmien matkalle maailman ympäri – budjetti 100 000 euroa

Julkaistu:

”Matkustaminen kävi välillä ihan työstä”, maailmanmatkaaja nauraa.
Monet suomalaiset suunnittelevat tekevänsä joskus unelmien irtioton työelämästä ja arjen oravanpyörästä. 34-vuotias jyväskyläläinen Suvi Widgren on kuitenkin niitä harvoja, joilla mielessä muhineet hurjat unelmat eivät jää vain suunnitteluasteelle.

Helmikuun alussa 2017 Widgren lähti perheineen matkalle maailman ympäri kokonaiseksi vuodeksi. Sekä rahat että sopiva hetki niin monien haaveilemaan irtiottoon järjestyivät, kun hän myi yrityksensä. Hänestä tuli omien sanojensa mukaan yhtäkkiä ”puolimiljonääri”. Widgrenin perheen vuoden irtiotosta kertoi ensin Yrittäjät.fi.

– Kattobudjettimme reissulle oli 100 000 euroa, ja se tuli kyllä täysin käytettyä, hän kertoo.

Widgren oli jo aiemminkin haaveillut parin kuukauden irtiotosta, jonka aikana voisi matkustella. Suunnitelma oli kuitenkin aina jäänyt muhimaan, kun muut asiat olivat ajaneet edelle.


 

Syntyi ajatus, että nyt jos koskaan on sen irtioton paikka.

Widgren oli ryhtynyt yrittäjäksi jo 22-vuotiaana. Yli kymmenen vuoden jälkeen vuoden 2016 lopussa hänellä oli viisi Vila-naistenvaateliikettä eri puolella maata, 30 työntekijää ja kolmen miljoonan euron liikevaihto. Kun hän uusien haasteiden toivossa halusi avata lisää liikkeitä ulkomaille, se ei sopinutkaan ketjun strategiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silloin Widgren päätti edetä urallaan toisin ja myydä liiketoimintansa. Ostaja löytyi vain viikossa, ja kaupat syntyivät pian.

– Silloin minulla ei ollut mitään suunnitelmia tulevaisuudesta, ja olin siis työtön mutta toki rahat takataskussa. Sitten syntyi ajatus, että nyt jos koskaan on sen irtioton paikka, Widgren kertoo.

Koti ja mökki vuokralle, auto myyntiin

Widgren kävi ostamassa kirjakaupasta maailmankartan ja alkoi sitä tutkien ja Instagramin avulla listata, millaisissa kaukaisissa paikoissa hän voisi käydä miehensä ja kuusi vuotta täyttävän tyttärensä kanssa.

– Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä 15 vuotta, ja hän on tottunut tähän spontaaniuteen, mutta meni hänelläkin hetkeksi pasmat sekaisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matkaan päätettiin käyttää ainakin vuosi. Perhe pani vuokralle omakotitalonsa ja kesämökkinsä sekä myi autonsa. Widgrenin mies Petri Widgren irtisanoutui työstään, ja tytär Vieno lopetti päiväkodin.

Koko vuoden reissu sai rungon, kun matkatoimisto järjesti tarvittavat liput mannertenvälisille lennoille pitkin vuotta perheen toiveiden mukaan. Niiden välissä perhe päätti kulkea ja matkailla rennommin mielensä mukaan.

– Emme halunneet vain matkustaa, vaan edetä ja asua eri maissa rauhassa ja kokea niiden kulttuuria.

Matkan rungon muodostavat lentoliput tulivat maksamaan koko perheeltä lopulta noin 10 000 euroa. Asumaan ja yöpymään he pyrkivät mahdollisimman paljon kodinomaisesti Airbnb-palvelun kautta vuokratuissa asunnoissa, joissa voi esimerkiksi tehdä itse ruokaa.


Kaakkois-Aasiasta Amerikkoihin

Matkanteon Widgrenit aloittivat helmikuussa 2017 lentämällä lomailemaan heti Indonesian saarille asti, jotta Suomen pölyt karisisivat kunnolla. Sen jälkeen he kiersivät vuokra-autolla kuukauden verran Uuden-Seelannin pääsaaria ja matkustivat Australian halki etelästä pohjoiseen.


Sieltä matka jatkui Amerikoissa, Chilen eteläkärjestä ylöspäin pohjoiseen Boliviaan, Peruun, Ecuadoriin ja Galapagossaarten sekä Meksikon kautta Havaijille. Siinä vaiheessa oli jo tarvetta hengähtää ja ottaa lomaa välillä rankaltakin tuntuneesta reissaamisesta.

– Matkustaminen kävi välillä ihan työstä, Widgren nauraa.


– Havaiji oli meille kahden viikon loma. Asuimme Airbnb-kämpässä ja nautimme löhöilystä.

Siihen saakka reissu ei suinkaan ollut ollut puhdasta auvoa. Esimerkiksi Etelä-Amerikassa Widgrenit olivat törmänneet kulttuurieroihin ja kielimuuriin, jotka vaikeuttivat matkantekoa. Kerran heidät myös ryöstettiin, ja he menettivät puhelimensa.

Kännykät ja niiden nettiyhteydet auttoivat murtamaan kielimuuria, mutta niiden käyttäminen vaati välillä vaivannäköä. Chilessä perheen piti metsästää paikallista sim-korttia tuntikaupalla, ja sen jälkeen oli yllättäen löydettävä erikseen paikka, jossa siihen voi ladata käyttöaikaa.

– Lopulta selvisi, että se piti ladata apteekissa, Widgren ihmettelee.

– Pari kertaa emme olleet päästä lentokoneeseen, koska meillä olisi pitänyt olla kaikki mahdolliset paperit printattuina.


Havaijilla lekottelun jälkeen vuorossa olivat muut Yhdysvaltain kohteet, kuten Los Angeles, San Francisco, Las Vegas ja Grand Canyon. Widgrenit kiersivät tutustumassa myös maan itärannikon kaupunkeihin ja viettivät joulun Washingtonissa sukulaisten luona.


 

Oli hieno hetki, kun lentolaukut pantiin menemään ja lentoemo sanoi, että nämä menevät suoraan Helsinkiin asti.

Maailmanympärysmatkan viimeinen vaihe oli kymmenen päivän Karibian-risteily. Sen jälkeen New Yorkissa odotti lento kotiin.

– Oli hieno hetki, kun lentolaukut pantiin menemään ja lentoemo sanoi, että nämä menevät suoraan Helsinkiin asti. Silloin tuli tippa linssiin, kun seikkailu päättyi ja lähdettiin kotiin. Vuoteen mahtuu suuria tunteita.

Luksusta hostellihintaan

Matkan aikana Suvi Widgren pisti merkille matkakohteiden väliset suuret hintaerot.

– Esimerkiksi Australia oli yksi kalleimmista paikoista, mutta toisaalta siellä toimi kaikki. Julkiset vessatkin olivat todella siistejä. Sinne voisimme vaikka muuttaa, jos saisimme kaikki ystävät ja tuttavat mukaamme, hän kehuu.

Toisaalta vaikkapa Indonesian ja köyhän Bolivian hintatasot oli matalat. Reissaajille ei kuitenkaan ollut aina tarjolla edullista ja lapsiperheille soveltuvaa Airbnb-majoitusta.

Boliviassa perhe päätti yöpyä hotelleissa, mutta se ei ollut taloudellinen katastrofi.

– Siellä pystyi kokeilemaan todella luksusta vain suomalaisten hostellien hinnoilla, Widgren kertoo.


Tyypillisesti suomalainen matkustaja törmää maailmalla nimenomaan halpaan hintatasoon.

– Kun suomalaisena lähtee maailmalle reissuun, huomaa, että muualla kaikki on edullisempaa. Silloin huomaa, että Suomi on kallis maa.

Widgrenit onnistuivat välttämään eri paikkojen turistikaudet, minkä vuoksi he pääsivät kaikkiin haluamiinsa nähtävyyksiin, Myös säät olivat suomalaiseen makuun ihanteellisia eli eivät liian kuumia.

– Hinnatkin olivat edullisemmat, kun ei ollut turistikausi.

”Hitsasi perheen yhteen”

Widgrenin mukaan 100 000 euroa vuoden matkasta voi kuulostaa paljolta, mutta hän laskee, että se ei välttämättä ole juuri enempää kuin perheen kaikki vuoden kulut olisivat olleet kotona Suomessa.

Nyt kaikki Suomen kulut kuoletettiin koko matkan ajaksi, ja kodista ja mökistä tuli jopa vuokratuloa. Perhe maksoi yhteisestä ajasta sekä pääsi näkemään uskomattomia paikkoja ja erilaisia kulttuureja. Silloin tällöin Widgrenit myös saivat kokeilla, miltä ylellisyydet tuntuvat.

– Hieno reissu. Ei sitä edes rahassa voi mitata, Widgren toteaa.

Reissu hitsasi koko perheen entistä kiinteämmin yhteen – ”hyväksi tiimiksi” – ja se on tuonut uudenlaisen yhteyden myös vanhempien ja tyttären välille.

– Nyt kun tuli takaisin Suomeen, sitä ymmärtää, kuinka vähän esimerkiksi omaa lastaan ehtii nähdä arjessa. Oli hienoa, että saimme perheellämme viettää koko vuoden, vaikka mukaan mahtuu helvetinmoisiakin hetkiä.

 

En voinut edes ajatella, että maapallolla voisi olla sellaista vielä tänä päivänä.

Esimerkiksi Etelä-Amerikka oli Widgrenin mielestä uskomattoman hieno kokemus. Sieltä mieleen ovat jääneet erityisesti Andit ja Chilen eteläkärjen uskomattomat lumihuippuiset vuoret, turkoosit laguunit ja flamingot, kuningaspingviinit, jäätiköt ja laiduntavat valkoiset villihevoset.

– En voinut edes ajatella, että maapallolla voisi olla sellaista vielä tänä päivänä.


Widgren korostaa, että vaikka juuri hänen perheelleen mahdollisuus irtiottomatkaan tarjoutui yrityskaupan ansiosta, vastaavista reissuista voivat nauttia muutkin. Jotkut voivat käyttää vaikkapa kalliiseen asuntolainaan tai autoon sen rahan, jolla voisi nähdä maailmaa.

– Haluan kannustaa kaikkia, joilla on paloa tällaiseen, että antaa mennä vain. Asiat kyllä järjestyvät.

Widgren suosittelee, että vastaavaan matkaan kannattaa varata vähintään puoli vuotta.

Irtiotto avartaa näkökulmia

Matkansa aikana Widgren huomasi, että ihminen tarvitsee kontrasteja.

– Työtä tarvitsee, jotta loma tuntuu lomalta, ja arkea tarvitsee, jotta upeat asiat tuntuisivat hienolta.

Myös Suomen hän näkee hieman uusin silmin. Esimerkiksi kotimaan luontoa hän osaa arvostaa nyt entistä enemmän.

– Täällä on ihanan hiljaista. Tällaista pikkulintujen laulua ei ole missään mualla maailmassa.

Widgrenien läheiset olivat heidän puolestaan jopa kauhuissaan ja murehtivat, onko Widgrenillä ja hänen miehellään työpaikkoja matkan jälkeen. Nykyaikana työnhaku onnistuu kuitenkin työhaastatteluja myöten internetin kautta, ja molemmille järjestyi uudet työpaikat jo matkan aikana.

Suvi Widgren aloitti heti tammikuussa Suomeen palattuaan työn Egg-ravintoloiden toimitusjohtajan työssä, ja hän on ryhtynyt myös yhtiön osakkaaksi. Mies Petri puolestaan löysi myyntityötä Kokemuksia.fi-yrityksestä. Vieno-tytär aloitti esikoulun.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perinteiset veron­palautukset tulevat tänään viimeistä kertaa – asian­tuntija kertoo, mitä rahalla kannattaa tehdä

  2. 2

   Kotimainen joulukinkku voi ensi vuonna loppua kaupoista – sikayrittäjät: tuotanto ei enää kannata

  3. 3

   Rakennusyhtiön uusi kikka: putkiremontti tonttia vastaan – erityisesti tällaiset taloyhtiöt kiinnostavat

  4. 4

   Tavalliset suomalaiset kertoivat, mihin veronpalautusrahat uppoavat – espoolaiselle Markukselle kilahtaa kunnon potti

  5. 5

   Atria Suomen varatoimitusjohtaja eroaa

  6. 6

   Säästöpankki heikensi reilusti Suomen kasvuennustettaan: ”On mahdollista, että käänne huonompaan onkin ollut jyrkempi”

  7. 7

   HS: Ruotsin pankkivalvoja lyttää suomalaisten lainanmaksun: ”Taloudellisesta näkökulmasta se ei ehkä ole järkevää”

  8. 8

   Lännen Media: Esko Aho luopuu Venäjän-kauppaan liittyvistä puheenjohtajuuksista – jatko Sberbankin hallituksessa kiinnostaa

  9. 9

   Kerrostalon asukkaat ärtyivät putoileviin biljardipalloihin ja jukeboxiin – ravintolan häätämisestä tulikin roima lasku

  10. 10

   Brexit-äänestyksen lykkäys heijastui markkinoihin – pörssikurssit ja punta sukelsivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tavalliset suomalaiset kertoivat, mihin veronpalautusrahat uppoavat – espoolaiselle Markukselle kilahtaa kunnon potti

  2. 2

   HS: Ruotsin pankkivalvoja lyttää suomalaisten lainanmaksun: ”Taloudellisesta näkökulmasta se ei ehkä ole järkevää”

  3. 3

   Perinteiset veron­palautukset tulevat tänään viimeistä kertaa – asian­tuntija kertoo, mitä rahalla kannattaa tehdä

  4. 4

   Oletko käynyt omituisessa työhaastattelussa? Kysymyksiä lapsista, perheen perustamisesta tai puolisosta…

  5. 5

   Brexit-äänestyksen lykkäys heijastui markkinoihin – pörssikurssit ja punta sukelsivat

  6. 6

   Toistuuko Kiina-pakettien kaaos tänä vuonna? ”Iso kysymysmerkki, paljonko kirjelähetyksiä on Euroopan kentillä jumissa”

  7. 7

   Ruotsalainen ÅF haluaa ostaa suomalaisen Pöyryn – yli 600 miljoonan euron kauppa

  8. 8

   Rakennusyhtiön uusi kikka: putkiremontti tonttia vastaan – erityisesti tällaiset taloyhtiöt kiinnostavat

  9. 9

   Kotimainen joulukinkku voi ensi vuonna loppua kaupoista – sikayrittäjät: tuotanto ei enää kannata

  10. 10

   Nuorten työttömyyden katkaisua yritetään yhä nopeammin – ”Syrjäytyminen on mittaamaton katastrofi ”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alle 3 euron kulutuksesta 95 euron lasku – multialaiselta Matilta paloi käämi, kun sähkö­yhtiö muisti kirjeellä

  2. 2

   Kuntotarkastaja vaikeni omakotitalon mittavista tuhoista – pariskunta luuli selviävänsä pelkällä pintaremontilla

  3. 3

   5 vuotta Caruna-kohuja – Näin vastaavat poliitikot: ”Vuosituhannen munaus”

  4. 4

   Kerrostalon asukkaat ärtyivät putoileviin biljardipalloihin ja jukeboxiin – ravintolan häätämisestä tulikin roima lasku

  5. 5

   Legendaarinen venekeisari myy koko elämäntyönsä – sodankäynyt isä vähätteli poikaansa: ”Pitäisi tehdä kunnon töitä”

  6. 6

   Tavalliset suomalaiset kertoivat, mihin veronpalautusrahat uppoavat – espoolaiselle Markukselle kilahtaa kunnon potti

  7. 7

   HS: Ruotsin pankkivalvoja lyttää suomalaisten lainanmaksun: ”Taloudellisesta näkökulmasta se ei ehkä ole järkevää”

  8. 8

   Tonttivuokran korotus 11-kertaiseksi koettelee tamperelaisen kerrostalon asukkaita – ”Joudunko vastedes jättämään päivän puuroannoksen syömättä?”

  9. 9

   Tilasto: Näin paljon sähkön siirtohinta on kallistunut sinun alueellasi – jopa 183 prosentin hinnannousu

  10. 10

   Trumpin hallinto aikoo lopettaa kaiken tuen uusiutuvalle energialle ja sähköautoille

  11. Näytä lisää