Suvi Widgren, 34, myi firmansa ja vei perheensä koko vuodeksi unelmien matkalle maailman ympäri – budjetti 100 000 euroa

Julkaistu:

”Matkustaminen kävi välillä ihan työstä”, maailmanmatkaaja nauraa.
Monet suomalaiset suunnittelevat tekevänsä joskus unelmien irtioton työelämästä ja arjen oravanpyörästä. 34-vuotias jyväskyläläinen Suvi Widgren on kuitenkin niitä harvoja, joilla mielessä muhineet hurjat unelmat eivät jää vain suunnitteluasteelle.

Helmikuun alussa 2017 Widgren lähti perheineen matkalle maailman ympäri kokonaiseksi vuodeksi. Sekä rahat että sopiva hetki niin monien haaveilemaan irtiottoon järjestyivät, kun hän myi yrityksensä. Hänestä tuli omien sanojensa mukaan yhtäkkiä ”puolimiljonääri”. Widgrenin perheen vuoden irtiotosta kertoi ensin Yrittäjät.fi.

– Kattobudjettimme reissulle oli 100 000 euroa, ja se tuli kyllä täysin käytettyä, hän kertoo.

Widgren oli jo aiemminkin haaveillut parin kuukauden irtiotosta, jonka aikana voisi matkustella. Suunnitelma oli kuitenkin aina jäänyt muhimaan, kun muut asiat olivat ajaneet edelle.


 

Syntyi ajatus, että nyt jos koskaan on sen irtioton paikka.

Widgren oli ryhtynyt yrittäjäksi jo 22-vuotiaana. Yli kymmenen vuoden jälkeen vuoden 2016 lopussa hänellä oli viisi Vila-naistenvaateliikettä eri puolella maata, 30 työntekijää ja kolmen miljoonan euron liikevaihto. Kun hän uusien haasteiden toivossa halusi avata lisää liikkeitä ulkomaille, se ei sopinutkaan ketjun strategiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silloin Widgren päätti edetä urallaan toisin ja myydä liiketoimintansa. Ostaja löytyi vain viikossa, ja kaupat syntyivät pian.

– Silloin minulla ei ollut mitään suunnitelmia tulevaisuudesta, ja olin siis työtön mutta toki rahat takataskussa. Sitten syntyi ajatus, että nyt jos koskaan on sen irtioton paikka, Widgren kertoo.

Koti ja mökki vuokralle, auto myyntiin

Widgren kävi ostamassa kirjakaupasta maailmankartan ja alkoi sitä tutkien ja Instagramin avulla listata, millaisissa kaukaisissa paikoissa hän voisi käydä miehensä ja kuusi vuotta täyttävän tyttärensä kanssa.

– Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä 15 vuotta, ja hän on tottunut tähän spontaaniuteen, mutta meni hänelläkin hetkeksi pasmat sekaisin.

Matkaan päätettiin käyttää ainakin vuosi. Perhe pani vuokralle omakotitalonsa ja kesämökkinsä sekä myi autonsa. Widgrenin mies Petri Widgren irtisanoutui työstään, ja tytär Vieno lopetti päiväkodin.

Koko vuoden reissu sai rungon, kun matkatoimisto järjesti tarvittavat liput mannertenvälisille lennoille pitkin vuotta perheen toiveiden mukaan. Niiden välissä perhe päätti kulkea ja matkailla rennommin mielensä mukaan.

– Emme halunneet vain matkustaa, vaan edetä ja asua eri maissa rauhassa ja kokea niiden kulttuuria.

Matkan rungon muodostavat lentoliput tulivat maksamaan koko perheeltä lopulta noin 10 000 euroa. Asumaan ja yöpymään he pyrkivät mahdollisimman paljon kodinomaisesti Airbnb-palvelun kautta vuokratuissa asunnoissa, joissa voi esimerkiksi tehdä itse ruokaa.


Kaakkois-Aasiasta Amerikkoihin

Matkanteon Widgrenit aloittivat helmikuussa 2017 lentämällä lomailemaan heti Indonesian saarille asti, jotta Suomen pölyt karisisivat kunnolla. Sen jälkeen he kiersivät vuokra-autolla kuukauden verran Uuden-Seelannin pääsaaria ja matkustivat Australian halki etelästä pohjoiseen.


Sieltä matka jatkui Amerikoissa, Chilen eteläkärjestä ylöspäin pohjoiseen Boliviaan, Peruun, Ecuadoriin ja Galapagossaarten sekä Meksikon kautta Havaijille. Siinä vaiheessa oli jo tarvetta hengähtää ja ottaa lomaa välillä rankaltakin tuntuneesta reissaamisesta.

– Matkustaminen kävi välillä ihan työstä, Widgren nauraa.


– Havaiji oli meille kahden viikon loma. Asuimme Airbnb-kämpässä ja nautimme löhöilystä.

Siihen saakka reissu ei suinkaan ollut ollut puhdasta auvoa. Esimerkiksi Etelä-Amerikassa Widgrenit olivat törmänneet kulttuurieroihin ja kielimuuriin, jotka vaikeuttivat matkantekoa. Kerran heidät myös ryöstettiin, ja he menettivät puhelimensa.

Kännykät ja niiden nettiyhteydet auttoivat murtamaan kielimuuria, mutta niiden käyttäminen vaati välillä vaivannäköä. Chilessä perheen piti metsästää paikallista sim-korttia tuntikaupalla, ja sen jälkeen oli yllättäen löydettävä erikseen paikka, jossa siihen voi ladata käyttöaikaa.

– Lopulta selvisi, että se piti ladata apteekissa, Widgren ihmettelee.

– Pari kertaa emme olleet päästä lentokoneeseen, koska meillä olisi pitänyt olla kaikki mahdolliset paperit printattuina.


Havaijilla lekottelun jälkeen vuorossa olivat muut Yhdysvaltain kohteet, kuten Los Angeles, San Francisco, Las Vegas ja Grand Canyon. Widgrenit kiersivät tutustumassa myös maan itärannikon kaupunkeihin ja viettivät joulun Washingtonissa sukulaisten luona.


 

Oli hieno hetki, kun lentolaukut pantiin menemään ja lentoemo sanoi, että nämä menevät suoraan Helsinkiin asti.

Maailmanympärysmatkan viimeinen vaihe oli kymmenen päivän Karibian-risteily. Sen jälkeen New Yorkissa odotti lento kotiin.

– Oli hieno hetki, kun lentolaukut pantiin menemään ja lentoemo sanoi, että nämä menevät suoraan Helsinkiin asti. Silloin tuli tippa linssiin, kun seikkailu päättyi ja lähdettiin kotiin. Vuoteen mahtuu suuria tunteita.

Luksusta hostellihintaan

Matkan aikana Suvi Widgren pisti merkille matkakohteiden väliset suuret hintaerot.

– Esimerkiksi Australia oli yksi kalleimmista paikoista, mutta toisaalta siellä toimi kaikki. Julkiset vessatkin olivat todella siistejä. Sinne voisimme vaikka muuttaa, jos saisimme kaikki ystävät ja tuttavat mukaamme, hän kehuu.

Toisaalta vaikkapa Indonesian ja köyhän Bolivian hintatasot oli matalat. Reissaajille ei kuitenkaan ollut aina tarjolla edullista ja lapsiperheille soveltuvaa Airbnb-majoitusta.

Boliviassa perhe päätti yöpyä hotelleissa, mutta se ei ollut taloudellinen katastrofi.

– Siellä pystyi kokeilemaan todella luksusta vain suomalaisten hostellien hinnoilla, Widgren kertoo.


Tyypillisesti suomalainen matkustaja törmää maailmalla nimenomaan halpaan hintatasoon.

– Kun suomalaisena lähtee maailmalle reissuun, huomaa, että muualla kaikki on edullisempaa. Silloin huomaa, että Suomi on kallis maa.

Widgrenit onnistuivat välttämään eri paikkojen turistikaudet, minkä vuoksi he pääsivät kaikkiin haluamiinsa nähtävyyksiin, Myös säät olivat suomalaiseen makuun ihanteellisia eli eivät liian kuumia.

– Hinnatkin olivat edullisemmat, kun ei ollut turistikausi.

”Hitsasi perheen yhteen”

Widgrenin mukaan 100 000 euroa vuoden matkasta voi kuulostaa paljolta, mutta hän laskee, että se ei välttämättä ole juuri enempää kuin perheen kaikki vuoden kulut olisivat olleet kotona Suomessa.

Nyt kaikki Suomen kulut kuoletettiin koko matkan ajaksi, ja kodista ja mökistä tuli jopa vuokratuloa. Perhe maksoi yhteisestä ajasta sekä pääsi näkemään uskomattomia paikkoja ja erilaisia kulttuureja. Silloin tällöin Widgrenit myös saivat kokeilla, miltä ylellisyydet tuntuvat.

– Hieno reissu. Ei sitä edes rahassa voi mitata, Widgren toteaa.

Reissu hitsasi koko perheen entistä kiinteämmin yhteen – ”hyväksi tiimiksi” – ja se on tuonut uudenlaisen yhteyden myös vanhempien ja tyttären välille.

– Nyt kun tuli takaisin Suomeen, sitä ymmärtää, kuinka vähän esimerkiksi omaa lastaan ehtii nähdä arjessa. Oli hienoa, että saimme perheellämme viettää koko vuoden, vaikka mukaan mahtuu helvetinmoisiakin hetkiä.

 

En voinut edes ajatella, että maapallolla voisi olla sellaista vielä tänä päivänä.

Esimerkiksi Etelä-Amerikka oli Widgrenin mielestä uskomattoman hieno kokemus. Sieltä mieleen ovat jääneet erityisesti Andit ja Chilen eteläkärjen uskomattomat lumihuippuiset vuoret, turkoosit laguunit ja flamingot, kuningaspingviinit, jäätiköt ja laiduntavat valkoiset villihevoset.

– En voinut edes ajatella, että maapallolla voisi olla sellaista vielä tänä päivänä.


Widgren korostaa, että vaikka juuri hänen perheelleen mahdollisuus irtiottomatkaan tarjoutui yrityskaupan ansiosta, vastaavista reissuista voivat nauttia muutkin. Jotkut voivat käyttää vaikkapa kalliiseen asuntolainaan tai autoon sen rahan, jolla voisi nähdä maailmaa.

– Haluan kannustaa kaikkia, joilla on paloa tällaiseen, että antaa mennä vain. Asiat kyllä järjestyvät.

Widgren suosittelee, että vastaavaan matkaan kannattaa varata vähintään puoli vuotta.

Irtiotto avartaa näkökulmia

Matkansa aikana Widgren huomasi, että ihminen tarvitsee kontrasteja.

– Työtä tarvitsee, jotta loma tuntuu lomalta, ja arkea tarvitsee, jotta upeat asiat tuntuisivat hienolta.

Myös Suomen hän näkee hieman uusin silmin. Esimerkiksi kotimaan luontoa hän osaa arvostaa nyt entistä enemmän.

– Täällä on ihanan hiljaista. Tällaista pikkulintujen laulua ei ole missään mualla maailmassa.

Widgrenien läheiset olivat heidän puolestaan jopa kauhuissaan ja murehtivat, onko Widgrenillä ja hänen miehellään työpaikkoja matkan jälkeen. Nykyaikana työnhaku onnistuu kuitenkin työhaastatteluja myöten internetin kautta, ja molemmille järjestyi uudet työpaikat jo matkan aikana.

Suvi Widgren aloitti heti tammikuussa Suomeen palattuaan työn Egg-ravintoloiden toimitusjohtajan työssä, ja hän on ryhtynyt myös yhtiön osakkaaksi. Mies Petri puolestaan löysi myyntityötä Kokemuksia.fi-yrityksestä. Vieno-tytär aloitti esikoulun.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

  2. 2

   Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

  3. 3

   HS: Risto Siilasmaa avautuu Jorma Ollilan raivokohtauksista: ”Elop kyyneleet silmissä, pelon ilmapiiri edesauttoi Nokian tuhoa...”

  4. 4

   Siilasmaa kertoi Jorma Ollilan raivokohtauksista HS:lle – jatkaa keskustelua Twitterissä: ”Siihen syyllistymme me kaikki vuorollamme”

  5. 5

   Kommentti: Superkuusikko kiskoo vielä osakkeita ennätykseen, korkokäyrästä näkyy vakava varoitus

  6. 6

   Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

  7. 7

   Sipilä irtisanomissuojan heikennyksestä: ”Tiedän kipukohdat ja arviot, miten sitä pitäisi muuttaa”

  8. 8

   Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

  9. 9

   PAMin Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

  10. 10

   ”Olen nähnyt näitä laiskoja turjakkeita” – 4 yrittäjää perustelee, miksi irtisanomista pitäisi helpottaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

  2. 2

   Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

  3. 3

   HS: Risto Siilasmaa avautuu Jorma Ollilan raivokohtauksista: ”Elop kyyneleet silmissä, pelon ilmapiiri edesauttoi Nokian tuhoa...”

  4. 4

   Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

  5. 5

   Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

  6. 6

   Kommentti: Superkuusikko kiskoo vielä osakkeita ennätykseen, korkokäyrästä näkyy vakava varoitus

  7. 7

   Sipilä irtisanomissuojan heikennyksestä: ”Tiedän kipukohdat ja arviot, miten sitä pitäisi muuttaa”

  8. 8

   Siilasmaa kertoi Jorma Ollilan raivokohtauksista HS:lle – jatkaa keskustelua Twitterissä: ”Siihen syyllistymme me kaikki vuorollamme”

  9. 9

   PAMin Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

  10. 10

   Venäjän öljyntuottajilla menee nyt paremmin kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelihenkinen perhe muutti Saarijärvelle askeettiseen mökkiin täysin keskelle korpea – rahaa menee vain 800 €/kk

  2. 2

   Järjestyksenvalvoja Jaakko kertoo humalaisen naisen rivosta tempusta ravintolassa – ”Tuumasin, että ei tämä kuule niin toimi”

  3. 3

   Näillä aloilla on nyt huutava pula työntekijöistä – katso missä sinulle on töitä

  4. 4

   Kerrostaloasukkaat saivat karun kirjeen: tontin vuokra nousee yli 800 % – ”Sitä ei ollut todeksi uskoa”

  5. 5

   Massiivinen kauppakeskus Redi avautuu torstaina – Kuvat: tältä sisällä näyttää vuorokausi ennen avajaisia

  6. 6

   10 000 euroa vuodessa säästänyt Julia kertoo, miten hän käyttää rahaa ja mikä häntä nolottaa

  7. 7

   Yhdestä sähköautosta nousi myrsky taloyhtiössä – näin kiista lopulta ratkesi

  8. 8

   Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

  9. 9

   Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

  10. 10

   Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

  11. Näytä lisää