Headhunter varoittaa koodareita: CV-keräilijät vaanivat LinkedInissä – osaava tekijä tienaa pk-seudulla 5000–7000 e/kk

Vaikka Suomessa onkin pula osaavista koodareista, ei heitä houkutella millä tahansa keinoilla. Tärkeintä on, että työntekijä viihtyy ja sopii porukkaan.

Hyvistä koodaajista käydään kisaa, mutta palkka ei aina ratkaise päätöstä.

24.2.2018 7:42

Koodareita ei houkutella pelkällä palkalla. Mikäli haluaa saada osaavan ohjelmoijan vaihtamaan työpaikkaa, täytyy työnantajamielikuvan olla kunnossa, työpaikan viihtyisä, työkaverien mukavia ja firman tehdä tulosta, kertovat Taloussanomien haastattelemat alan asiantuntijat.

Muut syyt korostuvat koodareiden palkkauksessa senkin vuoksi, että palkkataso on hyvin samanlainen eri yrityksissä. IT-alan ammattilaisia ja alan firmoja yhdistävän Talentedin talent agent Teemu Tiilikainen kertoo, että osaava koodari tienaa pääkaupunkiseudulla noin 5000-7000 euroa.

– Suomessa koodarit eivät vaadi liikoja, vaan enemmänkin ei olla varmoja omasta arvosta eikä uskalleta pyytää tarpeeksi, Tiilikainen sanoo.

Mitä tahansa pyytävän ”superkoodarin” Tiilikainen kertoo kohdanneensa 1,5 vuoden uransa aikana vain kerran. Hän tienasi yli 10 000 euroa kuussa.

 Suomessa koodarit eivät vaadi liikoja.

– Sellainen koodari voi olla töissä tuotetalossa ja koodarin osaaminen liittyy talon ydintuotteeseen. Hänen työllään yritys saa enemmän rahaa.

Esimerkkejä tällaisista yrityksistä ovat muun muassa pelitalot ja suuret kansainväliset yritykset, joilla on iso tuote ja paljon asiakkaita.

Työnantajamielikuvaan panostaminen kannattaa

Millä hyvä koodari sitten houkutellaan, jos ei palkalla?

Suorahakua tekevän InHuntin toimitusjohtaja Kari Juutilaisen mukaan koodarin kanssa pitää puhua samaa kieltä.

– Yrityksellä tulee olla joko mahtava tarina, hyvä tulos, viihtyvyys tai työn sisältö. Ne ovat motivaatiotekijöitä, jotka kiinnostavat. Tutustumme aina yrityksen tarinaan ja varmistamme, että se on totta, Juutilainen kertoo.

ICT Directin toimitusjohtaja Ilpo Järvenpää nostaa tärkeimmäksi asiaksi työnantajamielikuvan.

– Monilla hyvän työnantajamielikuvan rakentaneilla lähtötilanne on haastava, ja he ovat sen takia panostaneet siihen, Järvenpää sanoo.

Haastavalla lähtötilanteella Järvenpää tarkoittaa sitä, että yritykset ovat konsulttitaloja, joiden työntekijät toimivat asiakasyrityksissä. Tällaiset yritykset ovat kuitenkin onnistuneet rakentamaan yhteisöllisyyttä esimerkiksi tapahtumien avulla.

Yksi tällainen konsulttitalo on Futurice, joka etsii työntekijöitä lähtökohtaisesti omien työntekijöiden verkostojen kautta. Firmassa on käytössä myös rekrytointibonukset, kertoo rekrytointia tekevä ohjelmistokehittäjä Santtu Seppänen.

Kun kandidaatteja haastatellaan, tärkeintä on löytää yrityksen kulttuuriin sopivia ihmisiä.

– Pyrimme löytämään jokaisen ihmisen intohimon kohteen. Tarjoamme kasvualustan, jossa pääsee oppimaan ja tekemään uusia mahtavia asioita, Futuricen työnantajamielikuvasta vastaava Heidi Pech sanoo.

Intohimon kohteisiin Futuricen työntekijät pääsevät kohdistamaan panoksiaan muun muassa spice programissa, jossa yritys maksaa työntekijöilleen heidän vapaa-ajallaan tekemistään avoimen lähdekoodin hyväntekeväisyysprojekteista.

Futuricen Hanno Nevanlinna ja Yrjö Kari-Koskinen kuvattiin yrityksen neuvotteluhuoneessa Helsingin Lauttasaaressa helmikuussa 2015. Molemmat työskentelevät edelleen Futuricella.

Kovia palkkojakin tarjoavia firmoja on

Enimmäkseen asiakkaiden tiloissa töitä tekevät myös Rakettitieteen koodarit. Rakettitiede kertoo verkkosivuillaan suoraan tarjoavansa alan parhaita palkkoja. Palkka ei kuitenkaan toimitusjohtaja Timo Aittoniemen kanssa ole se, jolla uudet työntekijät firmaan saadaan.

– Houkuttelemme pääasiassa hyvällä työkaveriporukalla ja mielenkiintoisilla tehtävillä, Aittoniemi kertoo.

Rakettitieteen työntekijät ovat Aittoniemen mukaan kaikki senioreita, eli he ovat nähneet jo useita työpaikkoja. Siksi he tietävät, millaiseen työpaikkaan he haluavat.

Rakettitiede maksaa työntekijöilleen suoraan puolet heidän tuottamastaan laskutuksesta palkkana. Palkka riippuu siis laskutettavista tunneista.

– Tottakai meillä on turvaava minimipalkka,jJos epäonnistuisimme emmekä löytäisi konsultille töitä, Aittoniemi kertoo.

Palkka määräytyy käytännössä niin, että konsultin kuukausittain laskuttama 150 tuntia kerrotaan laskutushinnalla ja jaetaan kahdella. Satasen tuntilaskutuksella päästäisiin siis noin 7500 euron kuukausipalkkaan. Käytännössä Rakettitiede kuitenkin maksaa palkkaa enemmän, sillä palkan päälle tulevat esimerkiksi sosiaaliturvamaksut, palkallinen loma sekä lomarahat.

Rakettitieteessä työntekijät sitoutetaan muun muassa sillä, että he saavat itse valita omat projektinsa. Silloin he Aittoniemen mukaan viihtyvät ja tekevät työnsä hyvin.

Tähän asti uudet työntekijät on löydetty siten, että nykyiset työntekijät vinkkaavat tuttujaan tai kiinnostuneet hakevat firmaan töihin. Varsinaista rekrytointia ei siis ole tarvinnut tehdä.

CV-keräilijät vainoavat LinkedInissä

InHuntin Juutilaista harmittaa se, että itseään headhuntereiksi nimittävät ihmiset ovat alkaneet lähes vainota alan osaajia esimerkiksi LinkedInissä.

– Kyse ei ole headhunttauksesta vaan CV-kaupasta. Varsinkin ICT-alalla on paljon niin sanottuja headhuntereita, jotka etsivät CV:itä ja tekevät talleja. He myyvät sitten CV:itä. Se on helppo tapa tienata.

Tällaiset CV-keräilijät eivät itse haastattele työntekijää, vaan lähettävät hänet lähes sokkona työnantajan pakeille. Prosessi harvoin miellyttää työtä hakenutta.

Oikea headhunter selvittää Juutilaisen mukaan perusteellisesti sekä yrityksen että mahdollisen työntekijän taustat. Prosessin aikana yhteyttä pidetään säännöllisesti ja työntekijä haastatellaan kunnolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?