Aktiivimallin ensimmäinen leikkuri lähestyy: 5 tapaa välttää tuen vähennys - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aktiivimallin ensimmäinen leikkuri lähestyy: 5 tapaa välttää tuen vähennys

Kelpaako opiskelu tai liiton järjestämä koulutus aktiivisuuden osoitukseksi? Taloussanomat kävi läpi aktiivimallin soveltamisohjeet.

Tammikuun alussa voimaan tulleen aktiivimallin ensimmäinen leikkuri lähestyy.­

20.2.2018 7:08

Vuodenvaihteessa voimaan tulleen aktiivimallin ensimmäinen kolmen kuukauden seurantajakso päättyy suurella osalla työttömissä maaliskuun lopussa.

Enää on siis reilu kuukausi aikaa osoittaa ”aktiivisuutensa”, tai työttömyystukea leikataan huhtikuusta eteenpäin 4,65 prosenttia.

Monet työttömät ovat kuitenkin yhä epävarmoja siitä, mikä kaikki työnteko, palveluihin osallistuminen tai opiskelu aktiivisuusehdon täyttämiseen kelpaa.

– Meille tulee valtavasti kysymyksiä ihan lähtien siitä, että ”saan palkkani maalipurkkeina, kelpaako se?” kertoo Suomen suurimman työttömyyskassan YTK:n asiantuntija Petja Eklund.

Monet pohtivat myös, kelpaako esimerkiksi avoimen yliopiston kurssien käyminen aktiivisuudeksi.

Vastaukset kysymyksiin on nyt olemassa, sillä ministeriö lähetti toissa viikolla kassoille aktiivimallin soveltamisohjeet.

IS kävi YTK:n Eklundin kanssa läpi, mitkä ovat viisi eri tapaa välttää leikkuri ja mitä sudenkuoppia tulee varoa.

1. Palkkatyötä 18 tuntia

Ensimmäinen vaihtoehto on selkeä: aktiivisuuden voi osoittaa tekemällä kolmen kuukauden jakson aikana vähintään 18 tuntia palkkatyötä.

Palkan on vastattava vähintään alan työehtosopimuksessa määriteltyä vähimmäispalkkaa. Liksan voi saada vaikka maalipurkkeina, kunhan niiden verotusarvo riittää.

Huom. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, palkan on oltava vähintään 6,91 euroa tunnilta. Tämä pitää ottaa huomioon esimerkiksi provisiopalkatussa puhelinmyyntityössä.

2. Yrittäjänä 241 euron tulot

Yrittäjänä voi täyttää aktiivisuusehdon, jos työansiot yritystoiminnasta ovat kolmen kuukauden aikana yhteensä vähintään 241 euroa.

Esimerkiksi pelkät osingot tai teostokorvaukset eivät kelpaa, jos varsinainen ansiotoiminta on jo päättynyt.

Huom. Toisin kuin palkkatyössä, yritystoiminnassa työn katsotaan tapahtuneen siinä kuussa, jossa palkkio maksetaan. Jos siis maaliskuussa tehdyn keikan haluaa saada ensimmäiselle seurantajaksolle, palkkiokin pitää saada vielä maaliskuun puolella.

3. Viisi päivää te-toimiston palveluissa

Työttömyystuen leikkauksen voi välttää myös osallistumalla te-toimiston järjestämiin palveluihin vähintään viitenä päivänä kolmen kuukauden aikana.

Hyväksyttäviä niin sanottuja työllistymistä edistäviä palveluja ovat työnhakuvalmennus, uravalmennus, työvoimakoulutus, koulutuskokeilu, työkokeilu, kuntouttava työtoiminta ja omaehtoinen opiskelu.

Huom. Omaehtoinen opiskelu kelpaa vain, jos se on te-toimiston kanssa sovittua kokopäiväistä opiskelua. Sivutoimiseksi katsottu opiskelu esimerkiksi avoimessa yliopistossa ei riitä.

4. Viisi päivää muissa palveluissa

Myös muut kuin edellä mainitut palvelut voivat soveltua, mutta niidenkin on oltava työvoimaviranomaisten järjestämiä.

Käytännössä kyseeseen voivat tulla esimerkiksi te-toimistojen ostopalveluina hankkimat arvioinnit ja valmennukset sekä joidenkin kokeilukuntien järjestämät työllisyyskokeilut.

Huom. Esimerkiksi ammattiliittojen jäsenilleen tarjoamat koulutukset eivät ole työvoimaviranomaisten järjestämiä, joten niihin osallistumalla ei aktiivisuusehtoa voi täyttää.

5. Viisi päivää rekrytointikokeilussa

Loppuvaiheessa lakiin lisättiin vielä mahdollisuus välttää leikkuri osallistumalla vähintään viitenä päivänä työpaikalla tapahtuvaan rekrytointikokeiluun tai -koulutukseen.

Rekrytointikokeilu on yleensä käytännössä palkaton työkokeilu, ja rekrytointikoulutus voi YTK:n Petja Eklundin mukaan olla esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaalle hakevien hitsauskurssi.

Huom. Mitään tässä artikkelissa esitetyistä viidestä keinosta ei voi yhdistellä keskenään. Esimerkiksi kaksi päivää työtä ja kolme päivää palveluita ei siis kelpaa aktiivisuuden osoitukseksi.

Video: Aktiivimalli tulee – mitä se käytännössä tarkoittaa

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?