Kryptovaluutta Ripplen arvo nousi viime vuonna 36000 % – erilaisia virtuaalirahoja on jo yli 1500

Kilpailu kryptovaluuttamarkkinoilla kiristyy, ja uusia kryptovaluuttoja kehitellään koko ajan lisää. Viranomaiset ja pankit suhtautuvat kryptovaluuttoihin pääosin varauksellisesti.

Kryptovaluutta Ripplen arvo on pilvissä.

19.2.2018 15:20

Bitcoin on kryptovaluutoista ehkä tunnetuin, mutta ei suinkaan ainoa tai menestynein. Esimerkiksi kryptovaluuttamarkkinoita seuraavan Coinmarketcap-nettisivun mukaan kryptovaluuttoja on jo yli 1 500.

Mikään toinen kryptovaluutta ei ole saavuttanut vielä bitcoinin markkina-arvoa. Arvonnousussa mitattuna bitcoin ei kuitenkaan yllä edes kymmenen parhaimman joukkoon.

Kryptovaluuttamarkkinoilla arvoaan on nostanut eniten Ripple-nimellä tunnettu toimija, jonka arvo nousi viime vuonna 36 000 prosentilla. Tämän vuoden alussa Ripple saavutti sadan miljardin dollarin markkina-arvon, eli se on käytännössä samansuuruinen kuin esimerkiksi kosmetiikkajätti L'Oreal.

– Ripplen arvo lähti nousukiitoon, kun sanomalehdessä kirjoitettiin, että noin sata finanssialan instituutiota hyväksyi heidän järjestelmänsä, sanoo Alexandre Stachtchenko, yksi konsulttiyhtiö Blockchain Partnersin perustajista ja asiantuntijoista.

Ripple koostuu kahdesta erillisestä kokonaisuudesta: maksuverkosta ja siinä käytettävästä varsinaisesta virtuaalivaluutasta. Ripplen teknologian käyttäminen ei siis tarkoita samaa kuin valuutan hyväksyminen.

Kryptovaluutta ei voi olla paras kaikilla alueilla

Viimeisen puolen vuoden aikana yli miljardin euron markkina-arvon on virtuaalivaluuttamarkkinoilla saavuttanut noin 40 toimijaa, ja kilpailu on kiihtynyt.

Bitcoin on toistaiseksi tunnetuin kryptovaluutta.

Bitcoinin potentiaalisia haastajia ovat esimerkiksi Ethereum- ja Cardano-alustat, joilla on omat kryptovaluuttansa, Ethereumilla Ether ja Cardanolla Ada. Kilpailun kiristyessä virtuaalimarkkinoilla toimivien on kehitettävä uusia keinoja erottuakseen joukosta.

Esimerkiksi Cardano keskittyy turvallisuuteen, kryptovaluutta Monero käyttäjien anonymiteetin takaamiseen ja Litecoin siirtojen nopeuteen.

– Kryptovaluutan on mahdotonta olla paras kaikilla näillä alueilla, Stachtchenko sanoo.

”En koskaan panisi rahojani virtuaalivaluuttoihin”

Monet pankit ja finanssivalvojat suhtautuvat kryptovaluuttoihin varauksella. Esimerkiksi pankkikonserni Nordea kieltää työntekijöitään käymästä kauppaa bitcoineilla ja muilla kryptovaluutoilla. Ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan pankki on huolissaan siitä, että työntekijät joutuisivat tilanteisiin, jotka olisivat epäeettisiä tai jopa rikollisia.

Facebook puolestaan ilmoitti hiljattain estävänsä kaikki mainokset, joissa kaupataan kryptovaluuttoja tai niitä välittäviä palveluita.

Legendaarinen sijoittaja Warren Buffett on sanonut, että kryptovaluutoilla on surkea loppu eikä hän koskaan panisi rahojaan niihin. Suomessa myös viranomaiset ovat varoittaneet kansalaisia bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen riskeistä sijoituskohteena.

Finanssivalvonta (Fiva) julkaisi marraskuun lopulla tiedotteen, jossa muistutettiin, että bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat spekulatiivisia sijoituskohteita eikä virtuaalivaluuttojen arvonmuodostuksella ole minkäänlaista kiinteää pohjaa.

– Kukaan ei maksa bitcoinille mitään varsinaista tuottoa, kuten osinkoa tai korkoa. Tuotto-odotus perustuu pelkästään odotuksiin siitä, että joku ostaa kohteen myöhemmin kalliimmalla, Fiva varoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?