Näin aurinkopaneeli tuottaa sähköä tammikuussa – kuluttajan oltava tarkkana peruutusehtojen kanssa

Aurinkosähkön kokonaisteho kaksinkertaistui viime vuonna Suomessa. Paneeleja on reilussa 7  000 omakotitalossa.

Aurinkopaneeleita joulukuun harmaana päivänä Playgreenin asennuskohteessa.

Lumi satelee rakennusten katoilla makaavien aurinkopaneeleiden päälle vielä viikkoja. Sähköä tulee vain hiukan: koko tammikuun tuotto vastaa tyypillisesti yhtä heinäkuun päivää.

Kun talviaurinko paisteli kuun alussa, sähköä tuli neljä kilowattituntia, kertoo aurinkosähköjärjestelmiä toimittavan Playgreenin toimitusjohtaja Jouni Penttinen omista paneeleistaan. Sillä pesee suunnilleen kaksi pyykki- ja tiskikoneellista tai lataa sähköautoa reilun tunnin.

Maaliskuun vaihteessa aurinko alkaa päivällä sulattaa jo lunta, ja tehokäyrä nousee nopeasti. Kesällä päivätuotto nousee 30 kilowattituntiin.

– Järjestelmän mitoitus on tärkeää miettiä. Että sähkön pystyisi suunnilleen käyttämään kesäaikana. Ei laiteta koko kattoa täyteen vaan vaikka 10 tai 12 paneelia Penttinen neuvoo.

Penttisen mukaan sähkön myynnistä ei saa ainakaan vielä järkevää hintaa. Jos itse käytetystä sähköstä hyöty on 12 senttiä, myydystä saa viisi. Pörssihintaan sidotussa sopimuksessa aurinkosähköä saa myytyä keskipäivällä, jolloin se on kalleinta.

– Suosittelen sitä, jos kulutus ei ole ihan posketon.

Akkuja vasta pioneereille

Mitoitus on tärkeää, koska aurinkosähköä varastoivia kotiakkuja on pientaloissa vasta kourallinen. Niissä ei ole kaupallisesti vielä paljoakaan järkeä. Perusaurinkosetti maksaa noin 8 000 euroa mutta akku saman verran päälle.

Moni paneelien hankkija haluaa kuitenkin jo tavallista isomman invertterin. Näin paneeleita voi myöhemmin lisätä, kun sähköautot tulevat ja järjestelmään löytyy kohtuuhinnalla ylijäämäsähkön varaavia akkuja. Invertteri kääntää tasavirran vaihtovirraksi.

Aurinkosähköjärjestelmän ohjausnäyttö.

– Ennen aurinkosähköä asennettiin, vaikka siinä ei oikeastaan ollut järkeä. Nyt hinnat ovat tulleet alas ja paneelien hankkiminen on jo järkevää. Akut ovat samassa tilanteessa kuin paneelit viisi vuotta sitten. Pieni osa pioneereja haluaa niitä.

Toisaalta litiumakkujen kysyntä on maailman autoteollisuudessa niin rajua, että se saattaa vaikeuttaa jokakodin akkujen tuloa markkinoille. Hyundai arveli loppuvuonna, että sähköautojen akkujen hinnanlasku tyssää parin vuoden päästä.

Aurinko levisi tuotevalikoimiin

Viime vuoden lopussa aurinkosähkön kytketty kokonaisteho oli Suomessa 50 megawattia. Yleinen arvio on, että 2017 teho kaksinkertaistui.

Tilastossa ei jaotella erikseen omakotitaloja muista aurinkoenergian käyttäjäryhmistä, mutta Lähienergialiiton arvion mukaan niitä oli viime vuoden lopulla noin 7 250.

Carunan sähköverkkoon liitettiin vuoden 2017 aikana 1 223 uutta aurinkosähköjärjestelmää.

Viime vuonna erityisesti maatilat ja yritykset, kuten kaupat innostuivat hankkimaan paneeleita. Kuvassa vanha meijeri ja sikala.

Aurinkosähköä myyviä yhtiöitä on Penttisen arvion mukaan 50–80. Suurimmat ovat Fortumin tai Helenin tapaisia sähköyhtiöitä. Pienempien joukossa on esimerkki lämpöpumppuyhtiöitä, jotka ovat laajentaneet paneeleihin. Pelkästään aurinkosähköllä eläviä on parikymmentä.

Järjestelmien myynti ei ainakaan vielä ole kummoistakaan bisnestä sähköyhtiöille, mutta tärkeää on, että aurinko näkyy tuotepaketeissa.

Playgreenin toimitusjohtaja Jouni Penttinen.

Pakettien myyntiä ja asennuksia hoitavat Playgreenin tai Finnwindin tapaiset yritykset, osa asentaa sähköyhtiön lippiksillä ja osa sähköyhtiöiden mainostamana kumppanina.

Carunan verkkoon on tullut eniten aurinko­sähköasiakkaita, Penttinen arvelee. Verkkoyhtiöiden verkkomaksujen korotusten julkisuudesta Caruna sai enemmän kyytiä kuin edes ansaitsi, ja siksi heidän verkkoasiakkaansa ovat hankkineet paneeleita paljon.

– Jotain hyvääkin tästä maapallolle seurasi, vaikka toki se ei ollut tarkoitus. Näin se menee. Aina kun joku yhtiö ilmoittaa sähkön hinnannoususta, kyselyitä alkaa tulee enemmän sen alueelta.

KKV: Peruutusehtojen kanssa oltava tarkkana

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) selvittää tällä hetkellä Pohjolan Energiaa koskevia yhteydenottoja. Niitä tuli viime vuonna 40, ja tämän vuoden puolella yhä pari lisää.

– Kotimyyntiasia näyttää korjaantuneen nyt, eli peruutusehdot ilmoitetaan myynnissä. Lopullinen arviointi on kuitenkin vielä kesken. Sormituntuma on, että tilanne on parantunut, vaikkakin tammi-helmikuu lienee muutoinkin hiljaisempaa myyntiaikaa, KKV:n lakimies Jukka Kaakkola sanoo.

Virasto on saanut yksittäisiä valituksia myös muiden aurinkopaneelifirmojen kotimyynnistä. Niissäkin kyse on siitä, että peruutusoikeus on jäänyt epäselväksi.

Oululaisyrityksen tuotteita on myös moitittu kalliiksi. Kaakkola huomauttaa, että Suomessa on vapaa hinnoittelu. Kuluttajan on varsinkin kotimyynnissä syytä vertailla eri tuotteiden hintoja. Kyseessä on useiden tuhansien investointi.

Järjestelmät eivät välttämättä ole suoraan vertailukelpoisia.

– Kuluttajan kannattaa kyllä paneutua järjestelmien eri ominaisuuksiin. Ei ihan helppo tuote tämä aurinkopaneeli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?