Esikoistaan odottava Maija puolustaa kotihoidontukea: ”Tasa-arvoa on, että voimme itse valita mitä teemme” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Esikoistaan odottava Maija puolustaa kotihoidontukea: ”Tasa-arvoa on, että voimme itse valita mitä teemme”

Kempeleläisen Maija Tahkolan mielestä kotihoidontuen säilyminen on hyvä asia.

Maija Tahkola odottaa ensimmäistä lastaan.

14.2.2018 14:56

Maija Tahkola odottaa ensimmäistä lastaan. Laskettu aika on kuukauden kuluttua.

– Kotihoidontuki on käytetty etuus, se on paikkansa ansainnut. Eurooppaan verrattuna Suomessa perheiden asema on parempi, pitempien äitiyslomien ja kotihoidontuen ansiosta, hän sanoo.

– Kotihoidontuki mahdollistaa sen, että halutessaan lasta voi hoitaa pidempään kotona. Ettei tarvitse ihan muutaman kuukauden ikäistä lasta laittaa vielä hoitoon, jos ei vielä raaski, tai se ei omalle perheelle sopivalta tunnu, Tahkola perustelee.

Tahkola aikoo olla esikoisensa kanssa kotihoidon­tuella kotona jonkun aikaa.

– En usko, että kolmea vuotta olen kotona, ehkä puolitoista vuotta. Minä kotihoidontuella, ja mies vähintään isyyskuukauden ja isyysvapaat pitää.

– Ei se ole huono valinta, jos laittaa alle vuoden ikäisen lapsen hoitoon. Kotihoito on meille sopivampi vaihtoehto. Olen myös itse lapsena ollut ”kotihoidettu”, Tahkola sanoo.

Äitiysvapaa on noin 4 kuukautta, ja vanhempainvapaa noin 6 kuukautta. Lisäksi isille on noin 9 viikon isyysvapaa, joista kolme viikkoa voi pitää yhtä aikaa toisen vanhemman kanssa.

Vanhempainvapaiden jälkeen on mahdollisuus saada kotihoidontukea, jos perhe hoitaa kotona alle 3-vuotiasta lasta.

 Kyllä oikeaa tasa-arvoa on se, että voimme itse valita mitä teemme.

Miehet jäävät harvemmin hoitovapaille. Syynä usein on miehen parempi palkka, niin Tahkolallakin: rouva on töissä pankissa, mies it-alalla.

– Kyllä oikeaa tasa-arvoa on se, että voimme itse valita mitä teemme. Jos olisi tiukemmat kiintiöt isille, lasten hoitaminen kotona vähenisi. Pakkoasiat ovat monesti huonoja, Tahkola arvelee.

Tahkolalla on oma idea perhevapaiden uudistamiseen.

– En kannata tarkkaa kiintiöittämistä isän ja äidin kesken. Vanhemmanvapaita voisi palastella joustavammin, ja miksei pidemmälle kuin kolmevuotiaaksi. Se tukisi varmasti perheiden jaksamista ja vältyttäisiin siltä työelämän, joskus vuosia kestävästä, on-off-asetelmasta.

– Ei niin, että jonkun on pakko olla yhtä soittoa koko aika. Vaan niin, että voisi palastella vanhempien kesken hoitovapaita koko kolme vuotta, Tahkola sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?