Sosiaali- ja terveysministeriö on julkistanut hallituksen perhevapaauudistukseksi kaavailemia malleja ja niiden vaikutuslaskelmia.
Uudistus kaatui lopullisesti maanantaina, kun Juha Sipilä (kesk), Petteri Orpo (kok) ja Sampo Terho (sin) eivät päässeet sopivasta mallista yhteisymmärrykseen.
Ministeriö julkisti tiistai-iltana sivuillaan kaksi mallia, joista ”erityisesti toiseen tarkastelu viime vaiheessa rajoittui”.
Lisää vapaita isille, kotihoidon tukeen pudotus loppuvaiheessa
Viimeisenä pöydällä olleen, I1-nimellä kulkeneen mallin keskeinen ajatus on pidentää perhevapaiden isille kiintiöityä osuutta ja alentaa kotihoidon tukea portaittain.
Suunnitelmassa sekä äidillä että isällä on mahdollisuus omaan reilun 4 kuukauden vapaaseen, ja lisäksi vanhemmat saavat jakaa 5 kuukauden vapaat keskenään.
Nykyisin äidin osuuden pituus on 4 kuukautta, isän 2 kuukautta ja jaettavan jakson 6 kuukautta.
Perusmäärältään 338 euron kuukausittaista kotihoidon tukea voitaisiin nykyiseen tapaan maksaa siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.
Viimeisen vuoden ajaksi tuen määrä kuitenkin putoaisi 200 euroon ja samalla enimmillään 180 euron tulosidonnainen osuus jäisi pois.
Juha Sipilä (kesk), Petteri Orpo (kok) ja Sampo Terho (sin) eivät päässeet sopivasta mallista yhteisymmärrykseen.
Keskusta vastusti kotihoidon tuen porrastamista, ja juuri tähän uudistus muun muassa Petteri Orpon mukaan kariutui.
Toinen ministeriön julkaisema malli J1 on muutoin pääosin edellä kuvatun kaltainen, mutta siinä äidille ja isälle kiintiöidyt vapaat olisivat 5 kuukautta eli hieman pitempiä ja jaettava osuus vastaavasti hiukan lyhyempi eli 4 kuukautta.
Lisäksi kotihoidontuen porrastaminen tapahtuisi jo lapsen ollessa 1,5-vuotias.
Reilu 1 000 työllistä lisää, 100 miljoonan kustannukset
Ministeriön julkaisemien laskelmien mukaan molemmat mallit olisivat toteutuessaan nostaneet työllisyyttä hieman: I1-mallin työllisyysvaikutukseksi arvioitiin 1 300 henkilötyövuotta ja J1-mallin 1 600 henkilötyövuotta.
Tästä huolimatta molemmat toteutusvaihtoehdot olisivat laskelmien mukaan syöneet toteutuessaan pienen loven Suomen julkiseen talouteen.
Viimeisenä pöydällä olleen I1-mallin hintalappu on arvion mukaan 91 miljoonaa euroa ja J1-mallin 102 miljoonaa euroa vuodessa.
Kustannuksia syntyy laskelmien mukaan etenkin siitä, että osa äideistä työllistyy kotihoidon tuelta ja kuntien päivähoitokustannukset kasvavat.
Lisäksi isien perhevapaiden lisääminen vähentäisi verotuloja, kun he olisivat pitempään poissa töistä.
Pääministeri Sipilä sanoi eilen, että keskusta piti odotettuja työllisyysvaikutuksia ”olemattomina” ja kaavaillut mallit olisivat tuoneet ennen kaikkea leikkauksia lapsiperheille.
Sipilän mukaan kaksi kolmasosaa perheistä olisi voinut hävitä uudistuksessa, mutta tämän arvion taustalla olevaa laskelmaa ministeriö ei tiistaina julkaissut.