Rosatom vaikeuksissa Turkissa: ydinvoimala­hankkeen kumppanit perääntyivät

Venäjän ydinenergiayhtiön Rosatomin suunnitelma rakentaa ydinvoimala Turkkiin on ajautunut vaikeuksiin.

Rosatomin ydinvoimalahanke kaatui Turkissa.

6.2.2018 15:24 | Päivitetty 9.2.2018 17:29

Venäjän ydinenergiayhtiön Rosatomin suunnitelma rakentaa ydinvoimala Turkkiin on ajautunut vaikeuksiin.

Kolme Rosatomin turkkilaista yhteistyökumppania on perunut osallistumisensa projektiin, kertoo Anatolian uutistoimisto.

Rosatomin ja kolmen turkkilaisyhtiön ryppään Cengiz-Kolin-Kalyonin (CKK) oli määrä rakentaa maan ensimmäinen ydinvoimala Akkuyuun Välimeren rannalle vuoteen 2023 mennessä. Kumppanit eivät kuitenkaan päässeet yhteisymmärrykseen projektin ehdoista.

Akkuyu sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Alanyasta itään.

Rosatom ja CKK olivat tehneet alustavan sopimuksen kesäkuussa 2017, että 49 prosenttia projektin omistuksesta siirtyisi turkkilaiselle osapuolelle. Koska osapuolet eivät päässeet sopimukseen, myös tämä omistusjärjestely peruuntui.

Projektin uusi turkkilaisosapuoli voisi olla Turkin valtion omistama Elektrik Üretim, esittää venäläinen uutiskanava RBK.

Akkuyun ydinvoimalan on määrä alkaa toimia vuonna 2023.

Uutista korjattu 9.2.2018 kello 17.25: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Rosatom omistaa 51 prosenttia Akkuyun ydinvoimalasta ja kolmen turkkilaisyhtiön rypäs CKK 49 prosenttia. CKK ei kuitenkaan omista osuutta Akkuyun ydinvoimalasta. Rosatom ja CKK olivat tehneet alustavan sopimuksen kesäkuussa 2017, että 49 prosenttia projektin omistuksesta siirtyisi turkkilaiselle osapuolelle. Koska osapuolet eivät päässeet sopimukseen, myöskään omistusjärjestely ei toteutunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?