Björn Wahlroos nimeää HS:lle kolme asiaa, joiden avulla voi rikastua: ”Tämä kuulostaa vähän pateettiselta...” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Björn Wahlroos nimeää HS:lle kolme asiaa, joiden avulla voi rikastua: ”Tämä kuulostaa vähän pateettiselta...”

Björn Wahlroos myöntää vaurastumisensa takana olleen myös onnea.

Björn Wahlroos.

4.2.2018 13:34

Suomen rikkaimpiin miehiin lukeutuva Björn Wahlroos kertoo sunnuntain Helsingin Sanomissa omat rikastumisvinkkinsä vaurautta janoaville.

Talousvaikuttaja ja liikemies Wahlroos tunnetaan Sampo-konsernin, UPM:n ja Nordean hallitusten puheenjohtajana, joka on uransa aikana takonut itselleen yli 70 miljoonan euron omaisuuden. Vuonna 2016 hän tienasi seitsemänneksi eniten Suomessa ja maksoi veroja lähes 7,7 miljoonaa.

Helsingin Sanomat tiivistää Wahlroosin niksit kolmeksi ohjenuoraksi. Ensimmäinen on helposti sanottu, mutta vaikeammin tehty.

– Ensinnäkin neuvoisin lopettamaan ajattelemasta rikastumista. Ei minullakaan ollut mitään suunnitelmaa, Wahlroos toteaa haastattelussa.

Toinen vinkki liittyy omiin kiinnostuksenkohteisiin.

– Minun mielestä – tämä kuulostaa vähän pateettiselta – tärkeää on se, että on intohimo johonkin. Minun tapauksessani kävi niin valtava onni, että ne asiat joihin suhtauduin professorina intohimoisesti, olivat yhtäkkiä valtavan arvokkaita, Wahlroos sanoo HS:lle viitaten markkinatalouteen ja finanssimarkkinoihin.

Haastattelun lopuksi Wahlroos kehottaa tähyämään Ruotsiin, jossa hän on asunut vuodesta 2014 alkaen.

– Me puhutaan Slushista, ja se on tosi kiva ja merkittävä tapahtuma, mutta Tukholmassa on minislush joka päivä, Wahlroos napauttaa ja kehuu ruotsalaisia taitaviksi kaupallistamaan erityisesti digitaalisia innovaatioita.

Wahlroosin rikastumisen syitä pohdittiin myös vuonna 2013 julkaistussa epävirallisessa elämäkerrassa. Teoksen mukaan Wahlroos oli vielä opiskeluaikoinaan uhkapelikoukussa ja velkaantunut useasti kavereilleen. Hän nosti opintolainaa elämisen lisäksi myös juhlimiseen. Taloustieteilijävuosinaan Hankenilla ja Yhdysvalloissa hänen tulonsa eivät vielä olleet kummoisia.

Virkamiesperheen poika valmistui ensin ekonomiksi ruotsalaisesta kauppakorkeakoulusta eli Hankenista. Sen jälkeen hän väitteli tohtoriksi ja työskenteli kansantaloustieteen professorina kymmenen vuotta niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin.

Vasta kun Wahlroos loikkasi akateemisista ympyröistä pankkimaailmaan, rikastuminen sai alkunsa. Potti räjähti vuonna 1992, kun hän perusti oman investointipankkinsa Mandatumin. Finanssikonserni Sampo-Leonian ostaessa Mandatumin 2001 Wahlroosista tuli viimeistään kaikilla mittareilla mitattuna rikas mies.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?