Laillinen vai laiton lakko – ja ketkä voivat osallistua? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laillinen vai laiton lakko – ja ketkä voivat osallistua?

Metro, bussit ja ratikat pysähtyvät perjantaina pääkaupunkiseudulla, koska ay-liike sanoo mittansa täyttyneen työttömien aktiivimallin takia. Mitä lainsäädäntö sanoo liikennealan lakko-oikeudesta?

Raitiovaunu- ja metrohenkilökunnan yhdistyksen järjestäytymisaste on HKL:ssä hyvin korkea eli yli 90 prosenttia.­

30.1.2018 16:10

KT Kuntatyönantajat ehätti tiistaina paheksumaan perjantaiksi päätettyä raideliikenteen työnseisausta jo ennen kuin siitä kerrottiin laajemmin.

Juuri muuta se ei voikaan. Lakot lamauttavat tehokkaasti koko julkisen liikenteen Helsingissä, koska työntekijöiden järjestäytymisaste on iso.

– Bussiliikenteen puolella ammattiliiton ohjeistuksen mukaan mitään runkoliikenteenkään vuoroja ei ajeta, AKT:n 1. varapuheenjohtaja Arto Sorvali sanoo.

– Vuonna 2015 vastaavanlaisessa tilanteessa (ay-liikkeen mielenilmaus) isot talot eivät laittaneet autoja liikkeelle lainkaan.

Sorvali ei näin ollen usko, että HSL saa hoidettua edes yksittäisiä runkoreittejä perjantaille.

– Kun työ on julistettu lakkoon, se tarkoittaa automaattisesti, että JHL:ään kuuluvat työntekijät eivät tule töihin, HKL:n varapääluottamusmies Tuula Metsäketo-Korkalainen kertoi.

Poliittinen lakko

Vaikka bussi- tai ratikkakuljettaja ajattelisi yksityisesti, että julkisen liikenteen pysäytys ei ole oikea keino vastustaa hallituksen aktiivimallia, liiton jäsenkirja velvoittaa osallistumaan mielenilmauksiin. Lakkoilun kohde ei näin ollen vaikuta lakon osallistumisen pakottavuuteen.

– Tämä on poliittinen lakko, jolla pyritään vaikuttamaan päättäjiin, ja lakko on laillinen. Säännöissä on kirjattuna, että jäsenten täytyy noudattaa työtaisteluista tehtyjä päätöksiä, Metsäketo-Korkalainen sanoi.

– Emmehän me ketään voi väkivalloin estää työpaikalle pääsemästä. Meillä on lakkovahdit ja pidämme huolen, että lakonalaista työtä ei tehdä varikoilta eteenpäin, Metsäketo-Korkalainen vakuutti.

Entä järjestäytymättömät?

Yksittäisiä liittojen ulkopuolella olevia kuljettajia saattaa tulla perjantaiaamusta työpaikalle. Toisaalta ammattiliittoon kuulumattomat voivat halutessaan jäädä pois työpaikalta solidaarisuuden osoituksena.

– Ammattiliitto ei saa määrätä liittoon kuulumatonta osallistumaan työtaisteluun. Asian toinen puoli on, että liiton päätöksen perusteella liittoon kuulumaton myös saa osallistua lakkoon ilman, että häneen kohdistuu irtisanomisuhkaa, työtuomioistuimen eläkkeellä presidentti Jorma Saloheimo selvittää.

Liittoon kuulumattoman osallistumisoikeutta ei ole kirjattu minnekään säännöksiin, mutta vakiintuneen käytännön mukaisesti työnantaja ei tapaa selvitellä seisokkiin menneellä työpaikalla yksittäisten työntekijöiden poisjäännin syitä tai ay-jäsenyyttä.

Jos töistä on poissa työseisokin takia, se vähennetään tietysti palkasta.

Raitiovaunu- ja metrohenkilökunnan yhdistyksen järjestäytymisaste on HKL:ssä hyvin korkea eli yli 90 prosenttia. Pääosa metrojen ja raitiovaunujen kuljettajista on JHL:n jäseniä.

Kourallinen kuuluu yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyyn tai julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukoon. Bussiliikenteessäkin järjestäytymisaste on yli 80 prosenttia. Kuntatyöntekijöistä kaikkiaan 89 prosenttia on liiton jäseniä.

– Ihmiset viime kädessä itse päättävät, osallistuvatko työtaisteluun vai eivät. Työnantaja on hyvin aseeton tässä. Katsoo lähinnä, ketkä ilmaantuvat paikalle ja koettaa vain sopeutua, KT:n neuvottelupäällikkö Sari Ojanen sanoo.

Milloin lakko on laiton?

Lakko tai työtaistelu on laiton, jos se toteutetaan työrauhavelvoitteen voimassa ollessa eli kun työehtosopimus on voimassa ja lakolla ajetaan jotakin sopimukseen liittyvää asiaa.

Laillisen lakon tai työtaistelun voi käynnistää siten vaikka työrauha on voimassa, kun lakko kohdistuu esimerkiksi hallituksen toimintaan. Silloin puhutaan poliittisesta lakosta.

HSL vai HKL?

  • HSL, Helsingin seudun liikenne, vastaa kuntayhtymän alueella kaikesta bussi-, raitiovaunu-, metro-, lautta- ja lähijunaliikenteen järjestämisestä.

  • HKL on puolestaan yksi liikennöitsijöistä, joka pyörittää raideliikennettä HSL:n ohjauksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?