Bussit, raitiovaunut ja metro seisovat perjantaina: Katso, miten lakko vaikuttaa työmatkaasi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bussit, raitiovaunut ja metro seisovat perjantaina: Katso, miten lakko vaikuttaa työmatkaasi

HSL:llä ei ole keinoja vaikuttaa tilanteeseen. ”Vasta perjantaina saadaan tietää, kuinka paljon kuljettajia tulee paikalle”, yhtiöstä kerrotaan.

30.1.2018 9:44 | Päivitetty 30.1.2018 16:49

Helsingin työmatkaliikenne pysähtyy käytännössä kokonaan perjantaina, kun myös metro ja raitiovaunut jäävät varikoille. Töihin menijöiden kannattaa varautua päivään jo etukäteen, järjestämällä vaihtoehtoisia kyytejä tai jäämällä kotiin. Näin eri tavoin lakko näkyy:

Raide ja metroliikenne pysähdyksissä

Tilanne on sellainen, että metro- ja raitiovaunuliikenne on koko vuorokauden seisahduksissa, Helsingin seudun liikenteen (HSL) ryhmäpäällikkö Ville Uusi-Rauva kertoo.

JHL:oon kuuluva raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys päätti raideliikenteen pysäytyksestä kokouksessaan myöhään maanantai-iltana.

Puheenjohtaja Pertti Myller vahvisti asian tiistaiaamuna.

– Tällainen päätös on tehty, näin voi lyhyesti sanoa. Päätös koskee kaikkea aamuliikennettä ja kestää yöliikenteen loppuun. Liikenne ei lähde liikkeelle varikoilta, Myller sanoi.

 Tämä on hyvin valitettavaa, ja tilanne, johon HSL:llä ei ole mitään keinoja vaikuttaa.

– Tilanne on hyvin kaoottinen, kun miettii ihmisten liikkumista Helsingin seudulla. Tämä on hyvin valitettavaa, ja tilanne, johon HSL:llä ei ole mitään keinoja vaikuttaa. Ainostaan tiedottaa, Uusi-Rauva sanoi.

Lähijunat kulkevat, mutta varaudu ruuhkiin

Lähijunaliikenne toimii tämänhetkisen tiedon mukaan normaalisti.

Ruuhkia voi kuitenkin muodostua niihin.

Uusi-Rauvan mukaan HSL:n kulkuvälineitä käyttää vuodessa 350 miljoonaa matkustajaa, joista lähijunaliikenteen osuus on noin 60 miljoonaa. Lakko koskee siten yli 80 prosenttia työmatkalaisista.

VR:n kaukoliikenteeseen lakko ei vaikuta.

Matkahuollon mukaan osa bussivuoroista jää ajamatta perjantaina kello 3–18, mutta bussiyhtiöt pyrkivät hoitamaan ainakin osan vuoroista korvaavilla järjestelyillä.

Onnibus ajaa perjantaina vuoronsa normaalisti lukuun ottamatta Helsinki-Turki/Rauma-väliä, jolla vuoroja on vähennetty.

Busseista liikkeellä vain yksittäisiä vuoroja

Auto- ja kuljetusalan liitto ja Rakennusliitto päättivät työnseisauksesta jo viikko sitten.

Niiden mielenilmauksen takia pääkaupunkiseudun bussiliikenne on pääsääntöisesti seisahduksissa.

– Joitain yksittäisiä vuoroja voidaan ajaa niillä kuljettajilla, jotka eivät kuulu ammattiliittoon, Uusi-Rauva kertoo.

HSL pyrkii saamaan liikennöitsijöiden kanssa selvyyden, mitä linjoja tullaan ajamaan. Se on hankalaa, koska liitoissa ei tiedetä, ketkä liittoon kuulumattomat kuljettajat tulevat töihin. Osa heistäkin saattaa jäädä kotiin.

– Pyrimme priorisoimaan tiettyjä linjoja, niin etteivät kuljettajat aja yksittäisiä busseja siellä täällä, että saisimme joillekin reiteille palvelutason, josta tiedottaa.

Priorisointia tehdään tällä hetkellä runkolinjalle 550, 560 ja mahdollisesti Helsingin sisäiselle linjalle 14. Niidenkin osalta tilanne on vielä auki.

Miten toimia?

HSL kehottaa etsimään vaihtoehtoisia matkustustapoja perjantaille tai jäämään kotiin. HSL seuraa tilannetta ja tiedottaa liikennejärjestelyistä osoitteessa www.hsl.fi.

Kovin nopeasti tietoja ei HSL:n sivuilta kannata odottaa.

– Vasta perjantaina saadaan tietää, kuinka paljon kuljettajia tulee paikalle, Uusi-Rauva sanoo.

 Vasta perjantaina saadaan tietää, kuinka paljon kuljettajia tulee paikalle.

– Nyt joudumme tekemään uuden skenaariotarkastelun, kun saimme tiedon että metro ja ratikatkin ovat seisahduksissa. Oletimme että ne kulkevat.

– Etäpäiviä, lomapäiviä. Työkavereiden kanssa kimppakyytejä, tai omalla autolla. Pyöräilyä, kävelyä, mikä kullekin sopii ja on mahdollinen ratkaisu, hän neuvoo matkustajia.

Mistä on kyse?

Mielenilmausten kohteena on hallituksen uusi malli, työttömiin kohdistuva aktiivimalli. Palkansaajien keskusjärjestö SAK on järjestämässä mielenilmauksen Helsingin Senaatintorilla perjantaina.

Tukilakkoon ovat menossa AKT:n ja Rakennusliiton lisäksi Akavan Erityisalat ja Talentia.

AKT:n mukaan lakko ei koske muun muassa maidonkuljettajia, taksinkuljettajia, ahtausalan toimihenkilöitä, lentokenttien Airpron kuljettajia, linja-autoalan tilausajoliikennettä tai matkustaja-alusten AKT:n jäseniä.

Työnantajapuoli paheksuu päätöstä ja ennakoi liikennekaaosta. KT Kuntatyönantajien mukaan lakon vaikutukset kohdistuvat syyttömiin kuntalaisiin, ja se pitää lakon mittakaavaa kohtuuttomana.

JHL on kannustanut jäseniä osallistumaan mielenilmaisuun, mutta ei menemään lakkoon. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine painottaa STT:lle, että liitto ei ole työtaistelussa.

Juttua on päivitetty 30.1. kello 16.48 Matkahuollon ja Onnibusin tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?