Sama tuoli 30 vuotta, natsisynnit ja alkoholiongelmat – 10 faktaa Ingvar Kampradista

Julkaistu: , Päivitetty:

Ruotsi kunnioitti 91-vuotiaana kuolleen Ikean luojan poismenoa. Ingvar Kamprad tunnettiin paitsi superrikkaana, myös äärimmäisen säästeliäänä ihmisenä.
Ruotsin merkittävin yrittäjä toisen maailmansodan jälkeen. Pioneeri, joka muutti ihmisten arkipäivää. Valloitti maailman yritysideallaan ja asemoi Ruotsin maailmankartalle.

Muun muassa tällaisilla ylistyssanoilla Ruotsin poliittinen ja talouseliitti kuvaili sunnuntaina Ingvar Kampradia, huonekalujätti Ikean perustajaa, jonka kerrottiin menehtyneen lauantai-iltana 91-vuotiaana kotonaan Smålandissa.

Myös Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja pääministeri Stefan Löfven julkaisivat muistosanat, joissa korostettiin Kampradin merkitystä maan talouselämälle.

– Ingvar Kamprad oli todellinen yrittäjä, joka elämäntyönsä myötä vei Ruotsia maailmalle, kuningas ylisti lausunnossaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hän toi kodinsisustuksen kaikkien ulottuville, ei vain harvojen, Löfven puolestaan kuvaili lausunnossaan.


Ruotsalaismediassa muisteltiin Kampradia myös kaikkine erikoisuuksineen. IS keräsi Ikea-miljardöörin elämäntarinasta kymmenen anekdoottia.

1. Tulitikkuja naapureille

Vaatimattomuudestaan tunnettu Kamprad ei ollut kotoisin vaatimattomista oloista vaan hän kuului vauraaseen kauppiassukuun.

Ingvar-poika aloitti omatoimisesti bisnesuransa myymällä tulitikkuja naapureille. Kun isä palkitsi pojan hyvästä koulumenestyksestä rahalla, tämä perusti 17-vuotiaana Ikean vuonna 1943. Aluksi yritys myi esimerkiksi kyniä ja lompakoita, ja vasta vuodesta 1948 eteenpäin valikoimaan tuli huonekaluja.

Ensimmäinen Ikea avattiin Älmhultissa 1958. Ulkomaille Kamprad laajensi 1973. Pikkuhiljaa bisnes­idea edullisista huonekaluista löi läpi. Tavarataloja on yli 400 kaikkiaan 49 maassa.

2. Jopa maailman rikkain?

Maailman miljardöörilistojen kärkipaikoilla Kamprad oli vakionimi 2000-luvun alkupuolelta lähtien.

Perhe­yritystä eivät osakemyllerrykset haitanneet, ja ruotsalainen Veckans Affärer laski vuonna 2004, että Kamprad olisi jopa maailman rikkain, jos huomioon otettaisiin hänen jo tuolloin säätiöihin siirtämänsä Ikean omistukset. Amerikkalaiset Forbes ja Bloomberg eivät näin kuitenkaan tehneet, ja Kamprad olikin niiden listoilla ”vain” kärkikymmenikössä.

Bloombergin mukaan Kamprad oli kuollessaan maailman kahdeksanneksi rikkain 58,7 miljardin dollarin eli noin 47 miljardia euron omaisuudellaan.

Forbes oli pudottanut hänet listoilta pari vuotta sitten, koska hänen ei enää katsottu itse hallitsevan kaikkia omistuksiaan.

3. Legendaarisen nuuka

Olennainen osa miljardööri-Kampradin legendaa oli hänen säästäväisyytensä.

Hän ajeli vaatimattomilla volvoilla, esiintyi virttyneissä ruutupaidoissa, istui samalla toimistotuolilla yli 30 vuotta, lensi turistiluokassa ja sisusti kotinsa Ikean huonekaluilla. Osa tarinoista on todennäköisesti legendaa, kuten se, että hän olisi pessyt kertokäyttöastiatkin tai matkustanut bussilla eläkeläisalennuksella. Fakta kuitenkin on, että Kamprad ei rahoilla leveillyt.

4. ...ja siitä syntyi Ikea

Kuten pääministeri Löfven sunnuntaina luonnehti, Kampradin uraauurtava liikeidea oli tuoda edulliset huonekalut ja sisustaminen kaikkien ulottuville, ja se oli mahdollista säästämällä kustannuksista.

Niinpä Kampradin kerrottiin vaatineen työntekijöitään esimerkiksi käyttämään toimistopapereista toinen puoli.

– Ihmiset sanovat, että olen saita, eikä se minua haittaa. Olen ylpeä siitä, että seuraan yrityksemme sääntöjä, Kamprad sanoi haastattelussa vuonna 2006.

– Jos hyvää johtajuutta ylipäänsä on olemassa, on se sitä, että näyttää hyvää esimerkkiä.


5. Arvostelusta hyväntekijäksi

Kampradin nuukuus ulottui alun perin myös hänen hyväntekeväisyystoimintaansa, jonka niukkuudesta nousi kohu reilut kymmenen vuotta sitten.

Kamprad näki tarpeelliseksi silotella imagoaan, muutti oikeusteitse säätiönsä sääntöjä, jotta varoja voitaisiin lahjoittaa enemmän. Vuonna 2009 hän antoi kerralla kymmeniä miljoonia euroja Intian lasten ja naisten hyväksi Unicefin kautta.

Lahjoituksella oli tarkoitus myös lieventää kansainvälisten yritysten lapsityövoiman käytön vaikutuksia.

6. Paluu veropakolaisuudesta

Kamprad asui vuodesta 1973 lähtien ulkomailla, ensin Tanskassa ja sitten huokean verotuksen Sveitsissä. Vuonna 2013 hän palasi takaisin Ruotsiin pari vuotta sen jälkeen kun hänen vaimonsa oli kuollut. Seuraavana vuonna hänen kotiseutunsa sai noin kuuden miljoonan euron arvoisen lahjoituksen vanhustenhuollon ja koulutuksen kehittämiseen.

7. Nuoruuden natsisynnit

Kampradin menneisyyteen kuuluivat myös alkoholiongelmat sekä jäsenyys natsimielisessä järjestössä 1940-luvulla. Etenkin jälkimmäinen aiheutti vuosikymmenen alussa pienen kohun, kun selvisi, että Kamprad oli jopa rekrytoinut nuorena uusia jäseniä natsiliikkeeseen, ja turvallisuuspoliisi Säpo oli seurannut hänen toimintaansa 1940-luvulla.

Kamprad selitti natsisympatioitaan sillä, että hänen perheensä isän puolelta oli alun perin Saksasta ja kannatti Hitleriä. Kamprad katui aktiivisesti ja kutsui toimintaansa ”tyhmyydeksi ja nuoruuden sairaudeksi”.

8. Tarkastuskierroksella Espoossa

Kamprad kiersi imperiumiaan ja puhui työntekijöilleen ahkerasti. Vuonna 2011 oli vuorossa Espoon myymälä, jossa Kamprad yllätti istahtamalla lattialle, vaikka vieressä olisi ollut tuolikin.

Hänen ideansa oli ilmeisesti ottaa yhteiskuvia työntekijöiden kanssa rennosti, ja näin myös tehtiin.


9. Työtä viimeiseen asti

Kamprad oli luovuttanut operatiivisen johdon Ikeassa ulkopuolisille johtajille, mutta piti itsensä kiireisenä. ­Ikean omistusten monimutkaisten järjestelyjen vuoksi on vaikea sanoa, kuinka paljon hän yhä osallistui päätöksentekoon, mutta perheen hallitsema, Ikean omistava säätiö jakoi muun muassa hyväntekeväisyysvaroja, joiden kohteiden määräämisessä Kamprad oli mukana.

Yhdessä harvoista haastatteluistaan 80-vuotispäivänsä alla Kamprad valotti työnteon moraaliaan.

– Minulla on paljon tehtävää. Ei minulla ole aikaa kuolla, Kamprad kuvaili merkkipäivän herättämiä tunteita vuonna 2006.

10. Keuhkokuume vei

Kampradin ystävä, Svenska Dagbladetin entinen päätoimittaja Bertil Torekull paljasti sunnuntaina Aftonbladetille Ikea-legendan kuolemaan johtaneet syyt.

– Hän sairastui keuhkokuumeeseen lentomatkan jälkeen. Hän oli ollut vierailulla ulkomailla ja kuoli sairauden jälkioireisiin ja vanhuuteen. Hänhän oli lähes 92-vuotias, sitä ei sovi unohtaa, Torekull lausui lehdelle.

Päivitetty 29.1. kello 9.03. Kamprad sairastui ennen kuolemaansa keuhkokuumeeseen, ei keuhkotulehdukseen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

  2. 2

   Tilasto: Näin paljon sähkön siirtohinta on kallistunut sinun alueellasi – jopa 183 prosentin hinnannousu

  3. 3

   Kahden rakennusalan yrityksen epäillään laiminlyöneen miljoonien verot – rikostarkastaja: ”Suurin harmaan talouden juttu vuosikymmeneen”

  4. 4

   Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

  5. 5

   55-vuotias mies vaihtoi duunarista pienyrittäjäksi – kieroili riskit pieniksi, lopulta sai ehdollista vankeutta

  6. 6

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  7. 7

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  8. 8

   Koodauskoulu Hiven opiskelijat eivät oikeutettuja opintotukeen – opintojen uhkana aktiivimalli ja jopa karenssi

  9. 9

   Tanskalaiskonserni ostaa osan konkurssiin menneestä lelujättiläisestä

  10. 10

   Palta: Lennonjohtoon työsulku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

  2. 2

   Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

  3. 3

   Kahden rakennusalan yrityksen epäillään laiminlyöneen miljoonien verot – rikostarkastaja: ”Suurin harmaan talouden juttu vuosikymmeneen”

  4. 4

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  5. 5

   Verkkokauppa.com antoi tulosvaroituksen – yhtenä syynä hintakilpailun kiristyminen

  6. 6

   55-vuotias mies vaihtoi duunarista pienyrittäjäksi – kieroili riskit pieniksi, lopulta sai ehdollista vankeutta

  7. 7

   Donald Trump peruu delegaationsa osallistumisen Maailman talousfoorumiin

  8. 8

   Koodauskoulu Hiven opiskelijat eivät oikeutettuja opintotukeen – opintojen uhkana aktiivimalli ja jopa karenssi

  9. 9

   Tilasto: Näin paljon sähkön siirtohinta on kallistunut sinun alueellasi – jopa 183 prosentin hinnannousu

  10. 10

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  2. 2

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  5. 5

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  6. 6

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  7. 7

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  8. 8

   Kaj, 66, nostaa täyttä eläkettä – ja tekee bisnestä liki puoli miljoonaa vuodessa

  9. 9

   Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

  10. 10

   7 000 euron palkkaa nauttinut mies menetti työnsä ja turvautui pikavippeihin – kohta niskassa oli lähes 200 000 euron velka

  11. Näytä lisää