Näin nuukasti eli Ikea-miljardööri Kamprad: Saapui Iisalmeen ruosteisella VW Transporterilla – ”Mietimme, kukahan autolla mahtaa tulla” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin nuukasti eli Ikea-miljardööri Kamprad: Saapui Iisalmeen ruosteisella VW Transporterilla – ”Mietimme, kukahan autolla mahtaa tulla”

Julkaistu: 28.1.2018 15:02

Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho muistelee lämmöllä 91-vuotiaana kuollutta Ingvar Kampradia.

Kun huonekalujätti Ikean perustaja, miljardööri Ingvar Kamprad vieraili marraskuussa 2007 Olvin panimolla Iisalmessa, kävi nopeasti ilmi, että kyseessä on varsin poikkeuksellinen henkilö.

Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho muistaa vierailun elävästi.

– Odottelimme häntä hallituksen puheenjohtajan Heikki Hortlingin kanssa. Vierastalon eteen pysähtyi vanha Volkswagen Transporter, sellainen oikein ruosteinen auto. Mietimme, kukahan autolla mahtaa tulla, kun liukuovi aukesi, Aho kertoo Ilta-Sanomille.

Ingvar Kamprad vieraili Olvin panimossa Iisalmessa marraskuussa vuonna 2007. Kuvassa Kamprad ja Olvin hankinta- ja vastuullisuusjohtaja Pia Hortling.

Ovesta astui sisään Kamprad, hyvin vaatimattomasti pukeutuneena.

– Hänellä taisi olla vanhat samettihousut, samettipikkutakki ja poolopaita taisi olla. Hän oli todennäköisesti vuokrannut halvimman mahdollisen auton, joka Kuopion lentokentältä oli saatavissa.

Nukkavierusta olemuksestaan huolimatta Kamprad säteili sellaista karismaa, johon törmää harvoin.

– Hän astui ovesta sisään iloisesti heilutellen. Oli heti selvää, että hänen kanssaan oli erittäin helppo tulla toimeen. Hän oli hyvin karismaattinen henkilö, varsin poikkeuksellinen monella tavoin, Aho sanoo.

Olvin toiseksi suurin omistaja

Kamprad on omistanut Olvin osakkeita 2000-luvun alusta lähtien. Hän kasvatti omistusosuuttaan, ja Kampradin The Family Kamprad Foundation -säätiöstä tuli Olvin toisiksi suurin osakkeenomistaja vuonna 2012.

Ahon luki suru-uutisen Kampradin kuolemasta tuoreeltaan sunnuntaina.

– Yrityksemme tulee muistamana hänet uskollisena ja sitoutuneena henkilönä, merkittävänä osakkeenomistajana, joka uskoi koko ajan yhtiön mahdollisuuksiin ja kehittämiseen. Kamprad oli kerta kaikkiaan hyvin positiivinen, muita kannustava henkilö. Hänellä oli erinomaiset vuorovaikutustaidot, joiden ansiosta hän todella valloitti ihmisten sydämet.

Olvin osakkeenomistaja Ingvar Kamprad vieraili aika ajoin Olvin Iisalmen-panimossa. Kuva on marraskuulta 2007. Kampradin kanssa kuvassa on yrityksen hankinta- ja vastuullisuusjohtaja Pia Hortling.

Aho tapasi Kampradin neljä kertaa. Viime vuosina Kamprad ei enää käynyt Iisalmessa. Ahon tietojen mukaan Kampradin vointi oli heikentynyt vaimon kuoleman jälkeen.

– Sitä ennen hän liikkui ja matkusteli erittäin aktiivisesti. Hänellä oli tapana lähettää myös kirjeitä ja postikortteja, hän halusi pitää yhteyttä myös sillä tavoin.

Ikea julkaisi Kampradin kuolemasta Twitterissä muistokirjoituksen sunnuntaina puolenpäivän jälkeen. Kirjoituksessa kerrotaan hänen nukkuneen pois kotonaan Smålandissa lyhyen sairauden jälkeen 91-vuotiaana.

Kamprad oli synytynyt 30. maaliskuuta vuonna 1926.

Kuului maailman rikkaimpien joukkoon

Ingvar Kamprad oli yksi maailmailman rikkaimmista miehistä.

Amerikkalaisen mediayhtiö Bloombergin mukaan Kamprad oli kuollessaan maailman kahdeksanneksi rikkain henkilö. Bloombergin mukaan Kampradin omaisuuden arvo oli 58,7 miljardia dollaria eli noin 47 miljardia euroa.

Kamprad perusti huonekalujätti Ikean vain 17-vuotiaana, vuonna 1943. Ensimmäinen Ikea-tavaratalo avattiin Ruotsin Älmhultissa vuonna 1958. Vuonna 1973 avattiin Sveitsissä ensimmäinen Ikea-tavaratalo Ruotsin ulkopuolella.

Ikealla on kaikkiaan 403 tavarataloa 49 maassa.

Kamprad luopui paikastaan yhtiön johdossa vuonna 1986. Vuonna 2012 hän siirsi päätäntävaltaa yhtiön asioista kolmelle pojalleen. Vuonna 2013 Kamprad luopui paikastaan Ikean hallituksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?