Tiina, 49, on lääkärin mukaan työkyvytön – aktiivimalli uhkaa silti leikata tukea

Työkyvytönkin voi joutua aktiivimallin piiriin, jos hänen eläkehakemuksensa on hylätty. Taloussanomiin otti yhteyttä kymmeniä tällaisessa tilanteessa olevia henkilöitä.

Hyvinkääläinen Tiina Koistinen on työkyvytön, mutta silti aktiivimallin piirissä.

29.1.2018 7:16

Vihreä Lanka kertoi viime viikolla, että työttömyysturvan aktiivimallin piiriin voi joutua myös lääkärin työkyvyttömäksi toteama henkilö.

Näin voi käydä tilanteessa, jossa työeläkelaitos tai Kela on sairaudesta huolimatta hylännyt kuntoutustuki- tai työkyvyttömyyseläkehakemuksen.

Taloussanomat sai kymmeniä yhteydenottoja suomalaisilta, jotka kokevat olevansa kuvatunlaisessa tilanteessa. Yksi heistä on hyvinkääläinen Tiina Koistinen, 49.

Vakuutusyhtiö ja oikeus hylkäsivät eläkehakemuksen

Liike-elämässä aiemmin työskennellyt Koistinen sanoo menettäneensä työkykynsä 2010-luvun taitteessa fyysisen sairauden vuoksi.

– Olen ollut kolme kertaa Kelan myöntämällä 300 päivän sairauspäivärahalla, mutta vain vuoden verran olen onnistunut saamaan kuntoutustukea. Eläkeyhtiö ja Kela ovat hylänneet työkyvyttömyyseläkehakemukseni, Koistinen kertoo.

Vaikka hänellä on usean lääkärin voimassaolevat lausunnot täydestä työkyvyttömyydestä, vakuutusyhtiön asiantuntijalääkäri on katsonut, etteivät lain edellyttämät vaatimukset työkyvyttömyyseläkkeen saamiseen täyty.

Koistisen tuorein valitus hylättiin joulukuussa vakuutusoikeudessa, jossa käsitellään satoja työkyvyttömyystapauksia joka vuoksi. Niinpä hän on jälleen virallisesti työtön työnhakija ja saa työmarkkinatukea.

–Fyysinen kuntoni ei valitettavasti mahdollista edes lyhytaikaista työskentelyä tai koulutusta. Te-toimistossa tilanteeseeni on suhtauduttu aina hyvin ymmärtäväisesti ja kannustavasti, Tiina Koistinen sanoo.

Aktiivileikkuri vie muutaman kympin kuukaudessa

Jotta aktiivimallin 4,65 prosentin leikkuri ei pienentäisi tukea, Koistisen olisi tehtävä pätkätöitä tai osallistuttava te-toimiston palveluihin.

– Fyysinen kuntoni ei valitettavasti mahdollista edes lyhytaikaista työskentelyä tai koulutusta. Te-toimistossa tilanteeseeni on suhtauduttu aina hyvin ymmärtäväisesti ja kannustavasti.

 Te-toimistossa tilanteeseeni on suhtauduttu aina hyvin ymmärtäväisesti ja kannustavasti.

Aktiivimalli leikkaa huhtikuusta eteenpäin Koistisen työmarkkinatukea muutamalla kymmenellä eurolla. Toimeentulotukeen hän ei ole oikeutettu puolisonsa tulojen vuoksi.

– Muutama kymppikin on meidän yhden ihmisen palkkatuloilla elävässä viiden hengen taloudessamme paljon, sillä esimerkiksi lääke- ja lääkärikulut saattavat olla 100–400 euroa kuukaudessa.

Tutkija: ”Aika ikävä väliinputoaminen”

Kelan tutkija Pertti Honkanen kuvasi Vihreän Langan haastattelussa työkyvyttömän henkilön joutumista aktiivimalliin piiriin ”tilanteeksi, jota lait eivät ota huomioon”.

– Tässä lainsäädännöt menevät ristiin, kyseessä on aika ikävä väliinputoaminen, Honkanen sanoi.

Muun muassa sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö Soste ja sen pääekonomisti Jussi Ahokas ovat vaatineet aktiivimallin muuttamista niin, että sen piiriin eivät joutuisi työkyvyttömyyslausunnon lääkäriltä saaneet henkilöt.

Alle on koottu joitakin Taloussanomille tulleita kertomuksia henkilöiltä, jotka eivät halunneet tulla julkisuuteen nimillään.

Nainen, 44:

– Olen ollut sairauslomalla vuodesta 2014 lähtien. Koska en ole saanut työeläkeyhtiöltä kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä, olen joutunut olemaan työttömänä työnhakijana vaikka on ollut vakituinen työpaikka ja siitä sairausloma.

– Nyt työsuhteeni on päätetty työkyvyttömyyden perusteella ja kun irtisanomisaika päättyy, aktiivimalli koskee minuakin, vaikka olen sairauslomalla.

Mies, 47:

– Olen ollut oikean käden kipujen vuoksi yli vuoden työkyvytön työhöni, ja nyt aktiivimallilla kiusataan. Minulla on voimassa oleva työsuhde, ollut jo helmikuusta 2005 alkaen.

– Tällä hetkellä olen vajaakuntoinen työtön työnhakija, koska kuntoutustukihakemukseni hylättiin eikä työnantajalla ole tarjota korvaavaa työtä. Sairauslomani on tällä hetkellä 28.2. asti ja tulee jatkumaan, koska tutkimukset ovat vielä kesken.

Nainen, 51:

– Minulla on todettu neurologinen sairaus vuonna 2014. Se tekee kävelemisestä hankalaa, kaadun välillä kulkiessani enkä pysty kävelemään paria sataa metriä enempää kerralla. Kelan sairauspäivärahan maksu loppui kesäkuussa, ja työkyvyttömyyseläkehakemuksesta tuli kielteinen päätös.

– Tällä hetkellä olen ansiosidonnaisella. Olen hakenut jatkuvasti töitä, vaikka tiedän lähes varmasti, etten niihin kykene.

Mies, 52:

– Olen ollut selkäydinvaurion takia ensin sairaspäivärahalla 2013 alusta, ja 2014 myönnettiin osatyökyvyttömyyseläke.

– Vakuutuslääkäri sanoo, ettei täyttä työkyvyttömyyseläkettä voi myöntää, koska teoreettisesti jotain työtä voi tehdä vaikka käsissä ei ole tuntoa eikä muutamaa minuuttia pitempään pysy jaloillaan.

– Te-toimistosta sanoivat että aktiivimalli laukeaa, vaikkakaan he eivät voi edes ehdottaa mitään työtä jota voisin tehdä, ja etteivät tule antamaan missään oloissa minkäänlaista koulutusta.

Nainen, 38:

– Teloin jalkani tapaturmassa kahdeksan vuotta sitten. Jouduin jäämään pois sairaanhoitajan töistä, koska hermovaurioista tuleva hermokipu vie rasituksessa jalat alta. Työkyvyttömyyseläkehakemukseni on hylätty.

– Tällä hetkellä olen taas oikeutettu Kelan sairauspäivärahaan, ja kun 300 päivää tulee täyteen, siirryn taas työmarkkinatuelle. Saamillani tuilla olen yksin elättänyt tällä hetkellä teini-ikäistä lasta. Jos siitä pienestä työmarkkinatuesta lähtee ripauskin pois päältä, en tiedä, millä tulemme toimeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?