Suomalaiset hullaantuivat Kiinan halpatavarasta: saako pikkurahalla oikeasti roskaa vai laatua?

Julkaistu:

Onko kiinalaisissa verkkokaupoissa myytävä tavara pelkkää halpaa roskaa? Vai ovatko tuotteet samaa tavaraa kuin suomalaisissa kaupoissa myytävät tuotteet, mutta vain moninkertaisesti halvempia? Kysymyksiin ottaa kantaa kaksi asiantuntijaa.
Suomalaiset tilaavat kiinalaisista verkkokaupoista vuosittain 15 miljoonan lähetyksen verran tavaraa. Moni suomalaiskuluttaja kokee, että suoraan Kiinasta tilattu tuote on käytännössä samaa tavaraa kuin mitä Suomessa kaupoissa myydään, mutta se vain on moninkertaisesti edullisempaa.

Taloussanomat julkaisi aiheesta keskiviikkona jutun, joka innoitti lukijat ottamaan kantaa aiheeseen satojen kommenttien verran.

”Kiina-krääsä on samaa tavaraa, mitä Suomessa myydään laatutavarana, kymmenen kertaa kalliimpana. Fiksu tilaa saman tavaran itse, halvemmalla”, kommentoi eräs jutun otsikkoon kantaa ottanut lukija.

Myös sähköpostitse yhteyttä ottanut lukija on sitä mieltä, ettei kaikkea kiinalaisverkkokaupoissa myytävää tavaraa pidä tuomita heikkolaatuiseksi rihkamaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyllä sieltä Kiinasta löytää ihan asiallistakin tavaraa, ei vain krääsää, jota tietenkin sitäkin on. Itse olen tilannut hammaslankaimia 100 kpl ilmaiseksi, toimitus 2 euroa sekä sähköhammasharja Oral-B:n vaihtopäitä 2 euroa paketti. Priimaa tavaraa ilman kallista kauppanimeä.”

Lukijan mukaan paikallisessa apteekissa 30 kappaleen paketissa vastaavat hammaslankaimet maksavat 6,80 euroa.

Eräs Taloussanomien lukija kertoo hankkivansa kiinalaisista verkkokaupoista mm. askarteluporanteriä ja -tarvikkeita.

”Helppo ostaa, kun on hyvät tuote-esittelyt, helppo maksaa, halvat hinnat ja melkein mikä tahansa sisältää postimaksun”, hän perustelee ostoksiaan.

Suomessa myytävissä tuotteissa lukee usein Made in China, mutta täysin suoraviivaisesti ei voida sanoa kiinalaisissa verkkokaupoissa myytävien tuotteiden olevan samaa tavaraa. Kaikki ei välttämättä ole helposti hajoavaa krääsääkään.


Voi piillä turvallisuusriski

Kuluttajaliitto kehottaa etsimään tuotteista ainakin CE-merkinnän. Se on käytännössä valmistajan itsensä antama lupaus tuotteen turvallisuudesta.

– Merkintä ei tarkoita sitä, että yksikään viranomainen olisi sen tutkinut, mutta merkintä viittaa kuitenkin siihen, että tuotteen pitäisi täyttää sitä koskevat EU:n vaatimukset. Jos merkintää ei ole, edes valmistaja itse ei lupaa, että vaatimuksia olisi noudatettu, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling sanoo.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan ulkomaisista verkkokaupoista ostetut tuotteet eivät välttämättä täytä Suomen tai EU:n turvallisuusvaatimuksia. Osassa tuotteista voi piillä turvallisuusriski. Suoraan ulkomaisista verkkokaupoista tilatut tuotteet eivät käy läpi viranomaisen seulaa samoin kuin suomalaiskaupoissa myytävät.

Tullilaboratorio valvoo maahan tuotavien kulutustavaroiden vaatimustenmukaisuutta. Tullilaboratorion jaostopäällikkö Arja Meriläinen sanoo, että esimerkiksi joistain Suomeen myyntiin tuoduista tekstiileistä on löydetty liian suuria määriä allergisoivia kemikaaleja.

– Tekstiileissä ja kosmetiikassa voi olla määräystenvastaisia tuotteita. Muutamissa tekstiilituotteissa on todettu liian suuria pitoisuuksia formaldehydiä. Tekstiilit kannattaa aina pestä ennen käyttöönottoa, esimerkiksi formaldehydin pitoisuus yleensä pienenee pesussa. Joissakin kiinalaisissa nahkatuotteissa kuten jalkineissa ja työkäsineissä on ollut liikaa kromi(VI)-yhdisteitä, Meriläinen kertoo.

Formaldehydi on ihoa, silmiä ja hengitysteitä ärsyttävä aine, joka voi aiheuttaa allergiaa. Kromi(VI)yhdisteille voi herkistyä, ja ne voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

EU-maiden viranomaisten ilmoittamia määräystenvastaisia tuotteita listataan Euroopan komission ylläpitämään RAPEX-tietokantaan. Parhaillaan tietokannassa varoitetaan muun muassa Kiinassa valmistetusta Barbieta etäisesti muistuttavasta muovinukesta, josta Italian viranomaiset ovat löytäneet vaarallisen paljon bis(2-etyyliheksyyli)ftalaattia.

Tuotteen riskitasoksi on määritetty ”vakava riski”. Tukesin mukaan aine saattaa heikentää hedelmällisyyttä ja vaurioittaa sikiötä.

Kiinalaisen kosmetiikan kanssa Meriläinen kehottaa myös olemaan varovainen.

– Tullilaboratorion tutkimuksissa on tullut esille sellaisia tapauksia, joissa näytteen päällyksessä olevat ainesosaluettelot eivät vastaa tuotteen todellista koostumusta. Tuotteet voivat sisältää esimerkiksi määräystenvastaisia väri- tai säilöntäaineita. Ainesosaluetteloissa ja muissa pakkausmerkinnöissä on myös usein virheitä ja puutteita.


Heikkolaatuista roskaako?

Osa lukijoista on sitä mieltä, että halvan kiinalaisen tavaran tilaaminen suoraan Kiinasta on roskaamista ja saastuttamista.

– Hyvä Posti!! Nämä hassut kahden euron härpäkkeet ovat painajainen maapallon kuormitukselle, kirjoittaa Robo.

– Kiinalaista roskaa. Ei kiitos. Laittakaa lisämaksua heti, tuumaa puolestaan Turhuutta-nimimerkillä kirjoittava.

Kuluttajaliiton Beurling huomauttaa, että heikkolaatuista ja nopeasti roskaksi muuttuvaa tavaraa voi toki erehtyä hankkimaan muualtakin.

Hän sanoo, että tunnetulla brändilläkin on tietty arvo kuluttajalle. Usein halvassa taas riskit ovat suuremmat.

– Brändi on tietynlainen lupaus. Laatu ja turvallisuus yleensä maksavat. Kun tilaa tuotteen suoraan kiinalaisesta verkkokaupasta, välistä puuttuu myös porras, joka takaisi tuotteen toimivuuden ja turvallisuuden oman maineensa kautta Suomessa.

 

Brändi on tietynlainen lupaus. Laatu ja turvallisuus yleensä maksavat.

Myös reklamointi kiinalaisiin verkkokauppoihin voi osoittautua haasteelliseksi.

Lisäksi kuluttajia yritetään hämätä netissä puhtaalla huijaamisella. Beurling kertoo esimerkin ulkomaisesta verkkokaupasta tilatusta projektorista.

– Facebookissa näkyy monesti mainoksia ihan ihme tuotteista. Voit ostaa muutamalla kympillä vaikkapa pienen nyrkin kokoisen projektorin, jolla voi heijastaa mainoksen mukaan huippulaatuista kuvaa lähes mihin tahansa. Nämä ovat monesti pelkkää roskaa, joilla vain huijataan ostajaa. Tuote tulee kyllä tilaajalleen, mutta se on laadultaan aivan jotain muuta kuin on luvattu. Ja ainakin meidän kokemuksen mukaan tuotetta on vaikea ottaa käyttöön, koska se on niin sekava.

Kilpailuetua Kiinaan

Suomalaista työtä arvostavat lukijat eivät pidä viisaana sitä, että kuluttajat kannattavat ostoksillaan kiinalaisia verkkokauppoja.

– Hyvä juttu, maksu vain päälle, nyt kiinalaiset kaupat saavat kilpailuetua, kirjoittaa nimimerkki Fugit185.

Hän kannattaa sitä, että Ruotsin tapaan Suomessakin Posti alkaisi periä kiinalaispakettien toimittamisesta lisämaksun paketin vastaanottajalta. Kiinasta tilattujen pakettien kuskaaminen on Postille kallista ja tappiollista toimintaa, koska paketteja ei pystytä lukemaan niiden epämääräisen muodon ja osoitekenttien vuoksi koneellisesti. Yhden pienen paketin toimittaminen perille vaatii jakelun eri vaiheissa monia käsi- ja silmäpareja.

Kuluttajaliiton Beurling sanoo, että kilpailuetua kiinalaiskaupat toki saavat halpojen hintojensa ja tilaamisen helppouden vuoksi.

– Kehotan suomalaisia kuluttajia miettimään, mikä vaikutus sillä on meidän työllisyydellemme, taloudellemme ja mikä positiivinen vaikutus sillä olisi, jos ostaisimme tavaran Suomesta. Toki se maksaa enemmän, mutta kehotamme pohtimaan oman kulutuksen vaikutuksia. Jos tuote ostetaan suomalaisesta kaupasta, Suomeen myös jää siitä rahaa.

Beurling toteaa, että EU:n alueella myös ympäristömääräykset ovat tiukemmat kuin monessa vähemmän kehittyneessä maassa.

Mitä sinä olet tilannut kiinalaisesta verkkokaupasta? Lähetä meille kuva joko multimediaviestinä numeroon 13456 tai tällä lomakkeella.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Budjettikapinaan noussut Italia näytti uhmaavan EU:ta viimeiseen asti

  2. 2

   Näillä paikkakunnilla tinkaaminen kannattaa asuntokaupoilla

  3. 3

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  4. 4

   Yandexin data­keskuksen hukka­lämpö lämmittää Mäntsälää – kauko­lämpö­asiakkaiden lasku pieneni merkittävästi

  5. 5

   Venäläinen hakukoneyhtiö perusti suuren datakeskuksen Mäntsälään – toimii vain 17 työntekijän voimin

  6. 6

   Yrittäjä ajoi ravintolansa konkurssiin nostamalla 9 500 euron palkkaa – tuomio lyheni hovioikeudessa

  7. 7

   Jan Hurrin näkökulma: Pettymyksistä kumpuava protestipolitiikka ei ole syy kansalaisten ongelmiin – se on oire

  8. 8

   Diesel­veron poistamisesta tehty kansalais­aloite rikkoi 50 000 alle­kirjoituksen rajan

  9. 9

   POP Pankissa väärinkäytösepäily: Pankkiliiton hallituksen puheenjohtajalle potkut

  10. 10

   Jamilla Heiskanen, 24, kokoaa laajaa sijoitussalkkua – näihin hän pistää rahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  2. 2

   Yrittäjä ajoi ravintolansa konkurssiin nostamalla 9 500 euron palkkaa – tuomio lyheni hovioikeudessa

  3. 3

   Dieselveron poistamisesta kansalaisaloitteen tehnyt Tuulikki mykistyi ideansa suosiosta: ”Tämä on aivan uskomatonta”

  4. 4

   Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

  5. 5

   Näillä paikkakunnilla tinkaaminen kannattaa asuntokaupoilla

  6. 6

   ”Firman piikkiin!” – Kuuluuko alkoholi pikkujouluihin?

  7. 7

   POP Pankissa väärinkäytösepäily: Pankkiliiton hallituksen puheenjohtajalle potkut

  8. 8

   OP:n yt-neuvottelut ohi – 700 tehtävää katoaa, yli 1000 syntyy

  9. 9

   Diesel­veron poistamisesta tehty kansalais­aloite rikkoi 50 000 alle­kirjoituksen rajan

  10. 10

   Jan Hurrin näkökulma: Pettymyksistä kumpuava protestipolitiikka ei ole syy kansalaisten ongelmiin – se on oire

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällaisia eläkkeet ovat eri puolilla Suomea – katso, mikä on kuntasi keskieläke

  2. 2

   Asukas tuhosi vuokrayksiön teippaamalla ikkunat muovilla

  3. 3

   Juha ei ollut uskoa silmiään kun ajoi huoltoasemalle Kirkkonummella – bensan ja dieselin hinnassa näkyy nyt harvinainen ilmiö

  4. 4

   Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

  5. 5

   Padasjokelaisen omakotitalon hinnalla saisi 13 neliötä Helsingin kalliilta alueelta – ”On mahdotonta hyväksyä, ettei löydy ostajaa”

  6. 6

   Näillä alueilla asuntoja myydään pitkään – ei pelkkiä syrjäseutuja

  7. 7

   Hommia tarjolla heti ilman koulutusta – muuttaisitko 517 kilometrin päähän saadaksesi töitä?

  8. 8

   Halkaisiko räjäytystyö uuden talon rungon? Osakkeenomistajat vaativat rakennuttajalta reiluja korvauksia

  9. 9

   Näin tienasivat eläkeläiset maailmalla – Pekka, 71, Portugalin eläkkeistä: ”Kuva on erilainen, kun vuorineuvosten eläkkeet irrotetaan”

  10. 10

   Dieselveron poistamisesta kansalaisaloitteen tehnyt Tuulikki mykistyi ideansa suosiosta: ”Tämä on aivan uskomatonta”

  11. Näytä lisää