Suomalaiset hullaantuivat Kiinan halpatavarasta: saako pikkurahalla oikeasti roskaa vai laatua?

Julkaistu:

Onko kiinalaisissa verkkokaupoissa myytävä tavara pelkkää halpaa roskaa? Vai ovatko tuotteet samaa tavaraa kuin suomalaisissa kaupoissa myytävät tuotteet, mutta vain moninkertaisesti halvempia? Kysymyksiin ottaa kantaa kaksi asiantuntijaa.
Suomalaiset tilaavat kiinalaisista verkkokaupoista vuosittain 15 miljoonan lähetyksen verran tavaraa. Moni suomalaiskuluttaja kokee, että suoraan Kiinasta tilattu tuote on käytännössä samaa tavaraa kuin mitä Suomessa kaupoissa myydään, mutta se vain on moninkertaisesti edullisempaa.

Taloussanomat julkaisi aiheesta keskiviikkona jutun, joka innoitti lukijat ottamaan kantaa aiheeseen satojen kommenttien verran.

”Kiina-krääsä on samaa tavaraa, mitä Suomessa myydään laatutavarana, kymmenen kertaa kalliimpana. Fiksu tilaa saman tavaran itse, halvemmalla”, kommentoi eräs jutun otsikkoon kantaa ottanut lukija.

Myös sähköpostitse yhteyttä ottanut lukija on sitä mieltä, ettei kaikkea kiinalaisverkkokaupoissa myytävää tavaraa pidä tuomita heikkolaatuiseksi rihkamaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyllä sieltä Kiinasta löytää ihan asiallistakin tavaraa, ei vain krääsää, jota tietenkin sitäkin on. Itse olen tilannut hammaslankaimia 100 kpl ilmaiseksi, toimitus 2 euroa sekä sähköhammasharja Oral-B:n vaihtopäitä 2 euroa paketti. Priimaa tavaraa ilman kallista kauppanimeä.”

Lukijan mukaan paikallisessa apteekissa 30 kappaleen paketissa vastaavat hammaslankaimet maksavat 6,80 euroa.

Eräs Taloussanomien lukija kertoo hankkivansa kiinalaisista verkkokaupoista mm. askarteluporanteriä ja -tarvikkeita.

”Helppo ostaa, kun on hyvät tuote-esittelyt, helppo maksaa, halvat hinnat ja melkein mikä tahansa sisältää postimaksun”, hän perustelee ostoksiaan.

Suomessa myytävissä tuotteissa lukee usein Made in China, mutta täysin suoraviivaisesti ei voida sanoa kiinalaisissa verkkokaupoissa myytävien tuotteiden olevan samaa tavaraa. Kaikki ei välttämättä ole helposti hajoavaa krääsääkään.


Voi piillä turvallisuusriski

Kuluttajaliitto kehottaa etsimään tuotteista ainakin CE-merkinnän. Se on käytännössä valmistajan itsensä antama lupaus tuotteen turvallisuudesta.

– Merkintä ei tarkoita sitä, että yksikään viranomainen olisi sen tutkinut, mutta merkintä viittaa kuitenkin siihen, että tuotteen pitäisi täyttää sitä koskevat EU:n vaatimukset. Jos merkintää ei ole, edes valmistaja itse ei lupaa, että vaatimuksia olisi noudatettu, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling sanoo.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan ulkomaisista verkkokaupoista ostetut tuotteet eivät välttämättä täytä Suomen tai EU:n turvallisuusvaatimuksia. Osassa tuotteista voi piillä turvallisuusriski. Suoraan ulkomaisista verkkokaupoista tilatut tuotteet eivät käy läpi viranomaisen seulaa samoin kuin suomalaiskaupoissa myytävät.

Tullilaboratorio valvoo maahan tuotavien kulutustavaroiden vaatimustenmukaisuutta. Tullilaboratorion jaostopäällikkö Arja Meriläinen sanoo, että esimerkiksi joistain Suomeen myyntiin tuoduista tekstiileistä on löydetty liian suuria määriä allergisoivia kemikaaleja.

– Tekstiileissä ja kosmetiikassa voi olla määräystenvastaisia tuotteita. Muutamissa tekstiilituotteissa on todettu liian suuria pitoisuuksia formaldehydiä. Tekstiilit kannattaa aina pestä ennen käyttöönottoa, esimerkiksi formaldehydin pitoisuus yleensä pienenee pesussa. Joissakin kiinalaisissa nahkatuotteissa kuten jalkineissa ja työkäsineissä on ollut liikaa kromi(VI)-yhdisteitä, Meriläinen kertoo.

Formaldehydi on ihoa, silmiä ja hengitysteitä ärsyttävä aine, joka voi aiheuttaa allergiaa. Kromi(VI)yhdisteille voi herkistyä, ja ne voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

EU-maiden viranomaisten ilmoittamia määräystenvastaisia tuotteita listataan Euroopan komission ylläpitämään RAPEX-tietokantaan. Parhaillaan tietokannassa varoitetaan muun muassa Kiinassa valmistetusta Barbieta etäisesti muistuttavasta muovinukesta, josta Italian viranomaiset ovat löytäneet vaarallisen paljon bis(2-etyyliheksyyli)ftalaattia.

Tuotteen riskitasoksi on määritetty ”vakava riski”. Tukesin mukaan aine saattaa heikentää hedelmällisyyttä ja vaurioittaa sikiötä.

Kiinalaisen kosmetiikan kanssa Meriläinen kehottaa myös olemaan varovainen.

– Tullilaboratorion tutkimuksissa on tullut esille sellaisia tapauksia, joissa näytteen päällyksessä olevat ainesosaluettelot eivät vastaa tuotteen todellista koostumusta. Tuotteet voivat sisältää esimerkiksi määräystenvastaisia väri- tai säilöntäaineita. Ainesosaluetteloissa ja muissa pakkausmerkinnöissä on myös usein virheitä ja puutteita.


Heikkolaatuista roskaako?

Osa lukijoista on sitä mieltä, että halvan kiinalaisen tavaran tilaaminen suoraan Kiinasta on roskaamista ja saastuttamista.

– Hyvä Posti!! Nämä hassut kahden euron härpäkkeet ovat painajainen maapallon kuormitukselle, kirjoittaa Robo.

– Kiinalaista roskaa. Ei kiitos. Laittakaa lisämaksua heti, tuumaa puolestaan Turhuutta-nimimerkillä kirjoittava.

Kuluttajaliiton Beurling huomauttaa, että heikkolaatuista ja nopeasti roskaksi muuttuvaa tavaraa voi toki erehtyä hankkimaan muualtakin.

Hän sanoo, että tunnetulla brändilläkin on tietty arvo kuluttajalle. Usein halvassa taas riskit ovat suuremmat.

– Brändi on tietynlainen lupaus. Laatu ja turvallisuus yleensä maksavat. Kun tilaa tuotteen suoraan kiinalaisesta verkkokaupasta, välistä puuttuu myös porras, joka takaisi tuotteen toimivuuden ja turvallisuuden oman maineensa kautta Suomessa.

 

Brändi on tietynlainen lupaus. Laatu ja turvallisuus yleensä maksavat.

Myös reklamointi kiinalaisiin verkkokauppoihin voi osoittautua haasteelliseksi.

Lisäksi kuluttajia yritetään hämätä netissä puhtaalla huijaamisella. Beurling kertoo esimerkin ulkomaisesta verkkokaupasta tilatusta projektorista.

– Facebookissa näkyy monesti mainoksia ihan ihme tuotteista. Voit ostaa muutamalla kympillä vaikkapa pienen nyrkin kokoisen projektorin, jolla voi heijastaa mainoksen mukaan huippulaatuista kuvaa lähes mihin tahansa. Nämä ovat monesti pelkkää roskaa, joilla vain huijataan ostajaa. Tuote tulee kyllä tilaajalleen, mutta se on laadultaan aivan jotain muuta kuin on luvattu. Ja ainakin meidän kokemuksen mukaan tuotetta on vaikea ottaa käyttöön, koska se on niin sekava.

Kilpailuetua Kiinaan

Suomalaista työtä arvostavat lukijat eivät pidä viisaana sitä, että kuluttajat kannattavat ostoksillaan kiinalaisia verkkokauppoja.

– Hyvä juttu, maksu vain päälle, nyt kiinalaiset kaupat saavat kilpailuetua, kirjoittaa nimimerkki Fugit185.

Hän kannattaa sitä, että Ruotsin tapaan Suomessakin Posti alkaisi periä kiinalaispakettien toimittamisesta lisämaksun paketin vastaanottajalta. Kiinasta tilattujen pakettien kuskaaminen on Postille kallista ja tappiollista toimintaa, koska paketteja ei pystytä lukemaan niiden epämääräisen muodon ja osoitekenttien vuoksi koneellisesti. Yhden pienen paketin toimittaminen perille vaatii jakelun eri vaiheissa monia käsi- ja silmäpareja.

Kuluttajaliiton Beurling sanoo, että kilpailuetua kiinalaiskaupat toki saavat halpojen hintojensa ja tilaamisen helppouden vuoksi.

– Kehotan suomalaisia kuluttajia miettimään, mikä vaikutus sillä on meidän työllisyydellemme, taloudellemme ja mikä positiivinen vaikutus sillä olisi, jos ostaisimme tavaran Suomesta. Toki se maksaa enemmän, mutta kehotamme pohtimaan oman kulutuksen vaikutuksia. Jos tuote ostetaan suomalaisesta kaupasta, Suomeen myös jää siitä rahaa.

Beurling toteaa, että EU:n alueella myös ympäristömääräykset ovat tiukemmat kuin monessa vähemmän kehittyneessä maassa.

Mitä sinä olet tilannut kiinalaisesta verkkokaupasta? Lähetä meille kuva joko multimediaviestinä numeroon 13456 tai tällä lomakkeella.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kommentti: Milloin Suomen entisen pääministerin asema venäläisessä jättipankissa käy kestämättömäksi?

  2. 2

   Pariskunta luuli kuitanneensa vuokria työsuorituksilla, sitten vuokraisäntä alkoi periä 2 vuoden vuokria

  3. 3

   ”Pakotteet helvetistä” uhkaavat Venäjää – uusien pakotteiden muoto on vielä auki

  4. 4

   Dansken rahanpesuskandaali uhkaa jo Tanskan luottoluokitusta

  5. 5

   Lehdet: Michael Kors ostamassa Versacen

  6. 6

   Insinööriliitto harkitsee toimia irtisanomissuojan heikentämistä vastaan

  7. 7

   Täyttivätkö taksikyytien välittäjät kilpailutuksen vaatimukset? Kela kertoo, mitä lain kohtaa sovellettiin

  8. 8

   Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

  9. 9

   Sairaana työskentelijät tulevat kalliiksi – pitääkö nuhaista työkaveria syyllistää?

  10. 10

   Kommentti: Superkuusikko kiskoo vielä osakkeita ennätykseen, korkokäyrästä näkyy vakava varoitus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta luuli kuitanneensa vuokria työsuorituksilla, sitten vuokraisäntä alkoi periä 2 vuoden vuokria

  2. 2

   Kommentti: Milloin Suomen entisen pääministerin asema venäläisessä jättipankissa käy kestämättömäksi?

  3. 3

   ”Pakotteet helvetistä” uhkaavat Venäjää – uusien pakotteiden muoto on vielä auki

  4. 4

   Sairaana työskentelijät tulevat kalliiksi – pitääkö nuhaista työkaveria syyllistää?

  5. 5

   Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

  6. 6

   Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

  7. 7

   Dansken rahanpesuskandaali uhkaa jo Tanskan luottoluokitusta

  8. 8

   Täyttivätkö taksikyytien välittäjät kilpailutuksen vaatimukset? Kela kertoo, mitä lain kohtaa sovellettiin

  9. 9

   Lehdet: Michael Kors ostamassa Versacen

  10. 10

   Kiinteistönvälittäjien järjestöt työaikalaista: ”Tuntuu sääntö-Suomen outoudelta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näillä aloilla on nyt huutava pula työntekijöistä – katso missä sinulle on töitä

  2. 2

   Kerrostaloasukkaat saivat karun kirjeen: tontin vuokra nousee yli 800 % – ”Sitä ei ollut todeksi uskoa”

  3. 3

   Massiivinen kauppakeskus Redi avautuu torstaina – Kuvat: tältä sisällä näyttää vuorokausi ennen avajaisia

  4. 4

   Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

  5. 5

   Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

  6. 6

   Pariskunta luuli kuitanneensa vuokria työsuorituksilla, sitten vuokraisäntä alkoi periä 2 vuoden vuokria

  7. 7

   Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

  8. 8

   Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

  9. 9

   Video: Tälläinen ryysis oli Kalasatamassa kello 9, kun iso kauppakeskus Redi avasi ovensa

  10. 10

   Kommentti: Milloin Suomen entisen pääministerin asema venäläisessä jättipankissa käy kestämättömäksi?

  11. Näytä lisää