Suunnitelma vetäytyä työelämästä kypsyi Harrin, 28, mielessä Aurinkorannikolla – jo 50 euroa kuussa auttaa pitkälle

Jo 50 euron kuukausisäästämisellä voi saavuttaa vuosien kuluessa merkittävän varallisuuden, kertoo nuori sijoitusbloggaaja.

Harri Riihimäki. Harrin tavoitteena on pystyä jäämään viisikymppisenä pois työelämästä.

25.1.2018 16:45

Kun 23-vuotias Harri Riihimäki lähti työharjoitteluun Espanjan Aurinkorannikolle, hän tapasi innostavia ihmisiä, nuorekkaita eläkeläisiä, jotka olivat muuttaneet etelään leppoisamman elämän perässä.

Riihimäki alkoi pohtia, että leppoisa elämä auringossa voisi maistua hänellekin. Toisin kuin eläkkeellä Espanjassa eläneet, aikoi Riihimäki saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden ahkeralla säästämisellä ja sijoittamisella.

Riihimäelle taloudellinen riippumattomuus merkitsee sellaisen varallisuuden kerryttämistä, että hän voisi vähentää työntekoa tuntuvasti 50-vuotiaana, jos hänestä siltä tuntuu.

Ilta-Sanomat kertoi Riihimäen suunnitelmista kesällä 2017. Nyt 28-vuotias mies kertoo, että hänen blogissaan dokumentoima projekti – tai elämäntapa – on edistynyt erinomaisesti. Blogimaailmassa Riihimäki tunnetaan nimellä Nuuka.

Sijoittaja kertoo myös vaihtaneensa sosiaalialan työnsä kaupallisen alan töihin. Syksyllä hän muutti Puolan Gdanskiin, jossa hoitaa Kemiran Suomen ostoja: kaikkea kynistä kemikaaleihin.

Aluksi hänen säästötavoitteensa oli laittaa säästöön vähintään kymmenen prosenttia sosiaalialan töissä saamastaan kuukausipalkasta ja seurata talousuutisia säännöllisesti. Nyt keskiarvo on ollut lähemmäs 50 prosenttia.

Harri Riihimäki Mustilan Arboretumissa Kouvolassa. Muiden töidensä ohellä hän on tehnyt Mustilan kotikunnassäätiölle markkinointityötä.

– Alkuperäisistä laskelmista olen noin 10-15 vuotta edellä. Silloin nettosäästö oli 200 euroa kuukaudessa, nyt se on ollut tonni kuussa. Korkoa korolle -ilmiö toimii, Riihimäki kertoo.

Riihimäki sijoittaa lähinnä osakkeisiin, rahastoihin ja asuntoihin. Hänellä on useita sijoitusasuntoja, joita hän pyrkii ostamaan halvalla ja mahdollisimman huonokuntoisena. Itse tehdyn remontin jälkeen hän vuokraa ne eteenpäin.

– Hyödynnän remonteissa jonkin verran pari vuotta vanhoja keittiöitä, joista ihmiset ovat luopuneet. Niin saa hyväkuntoista tavaraa puoli-ilmaiseksi, joten remontin kustannukset jäävät pieniksi. Samalla se näkyy vuokrassa, eikä vuokralaisen tarvitse maksaa niin paljoa, hän kertoo.

Normaalille työssäkäyvälle ihmiselle taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen on mahdollista, Riihimäki arvioi. Se kuitenkin edellyttää aikaa.

– Mitä aikaisemmin aloittaa, sen helpompaa se on. Noin 50 euron kuukausisijoituksella ehtii kerryttää parissakymmenessä vuodessa merkittävän tuoton. 50-60 vuoden iässä voi olla jo 200 000–300 000 euron sijoitusvarallisuus. Jos havahtuu tähän vasta 40-50 -vuotiaana, alkaa tulla jo aika kiire.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?