Puolikasta työviikkoa tekevä Jarmo, 34, aikoo ”eläkkeelle” 45-vuotiaana – näin hän on koonnut jo 240000 euron osakepotin

Vantaalaisen Jarmo Vestolan tavoitteena on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus 45 vuoden iässä.

Vestola pyöräretkellä Porvoossa.

25.1.2018 9:43

Varhainen eläköityminen on mahdollista, jos taloudenpito on tappavan tarkkaa ja säästäminen säntillistä. Näin uskoo vantaalainen Jarmo Vestola, 34.

Asiasta nousi kuuma keskustelu, kun kiinteistövälittäjä ja tv-persoona Jethro Rostedt,41, kertoi torstaina IS:n haastattelussa, että haluaa laittaa ”pillit pussiin” kolmen vuoden sisällä. Eläkeikä on 63–68 vuotta, joten kyseessä on muodollinen eläke.

Jarmo Vestolan tavoitteena on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus 45 vuoden iässä ja elää sen jälkeen pääasiassa osingoilla.

– Tietysti ajatus siitä, että jää 45-vuotiaana eläkkeelle on hieman provosoiva. Tarkoitus ei ole, että lopettaisin työt, mutta silloin toivoisin, että voin olla myös tekemättä töitä, jos niin valitsen.

– Duunissa on kivempi käydä, kun se ei ole pakko, vaan voi tehdä myös jotain muuta. Jos duuni nappaa, niin miksi sitä ei tekisi. Siellä näkee työkavereita ja saa tietyn rytmin päivään, hän lisää.

Vestola työskentelee ravintolassa osa-aikatöissä noin 20 tuntia viikossa. Välillä enemmän, välillä vähemmän. Käteen jäävistä tuloistaan hän sijoittaa periaatteessa kaiken. Miehen pankkitilillä on noin kuuden kuukauden menoja vastaava puskuri, mutta siitä ylijäävällä rahalla hän lyhentää asuntolainaansa ja ostaa osakkeita tilanteen mukaan.

Vestola pyöräretkellä Porvoossa.

Säästäminen on maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin koulutuksen saaneelle Vestolalle ennen kaikkea keino mahdollistaa itsensä näköinen elämäntapa: työ ei ole hänen intohimonsa, vaan mieluiten hän pyöräilee, meloo ja käy uimassa.

Säästämisestään hän kertoo tarkasti Downshiftaus – elämän leppoistaminen -sijoitusblogissaan. Noin kymmenen vuotta jatkuneen elämäntavan myötä Vestolan osakesalkun velaton arvo on nyt noin 240 000 euroa ja kasvaa edelleen korkoa korolle.

 Tietysti ajatus siitä, että jää 45-vuotiaana eläkkeelle on hieman provosoiva.

– Olen itsekin miettinyt, että mistä tämä sai alkunsa. Minusta on loogista, että jos rahaa jää säästöön, niin miettii, että mihin se kannattaa sijoittaa. Jotenkin siitä se sitten lähtee, hän sanoo.

Sijoittamisen Vestola aloitti samaan tapaan kuin moni muukin: ihan ensimmäisenä hänellä oli pankin määräaikainen talletustili.

– Siinä oli mukamas hyvä korko. Halusin kuitenkin parempaa tuottoa, joten ostin pankin rahastoja. Sitten perehdyin tähän aiheeseen enemmän ja enemmän. Tajusin, ettei se ole paras vaihtoehto, hän kertoo.

Vestola hankki arvo-osuustilin ja ryhtyi tekemään suoria osakesijoituksia. Suurimmaksi hän omistaa suomalaisia osakkeita, mutta mukana on myös esimerkiksi saksalainen vakuutusyhtiö ja muutamia pörssinoteerattuja rahastoja eli ETF:iä.

Olennainen osa Vestolan säästämistä on tiukka taloudenpito. Hän pitää tarkasti kirjaa kulutuksestaan, eikä käytä rahaa omasta mielestään turhaan ja tarpeettomaan. Edes harrastuksiinsa mies ei käytä enempää kuin on tarve.

– Pyöräilyhän voisi olla vaikka ilmaista tai siihen saisi kulumaan 10 000, mutta minulla on parin tonnin pyörä. Se on ollut jo ties kuinka pitkään käytössä.

 Perheellisenä sijoittaminen ja taloudenpito voi olla vaikeampaa, mutta minusta se kuulostaa myös tekosyyltä. Silloinhan se on juuri tärkeää

Sijoittaminen ja säästäminen on Vestolan mielestä pohjimmiltaan varsin yksinkertaista, eikä siihen tarvita suuria alkupääomia, vaikka hänellä itsellään olikin noin 40 000 euron perintö.

– Jo muutaman kympin kuukausittaisella indeksirahastoon säästämisellä pääsee alkuun, hän pohtii.

– Olen joskus töissäkin kavereiden kanssa jutellut taloudenpidosta. Yksi sanoi, ettei pystyisi ikinä pitämään kirjaa menoistaan. Ihmettelin, että mikä siinä on vaikeaa, kun mulla menee yhden kuitin laittamisessa Exceliin viisi sekuntia. Ei hän oikein osannut sanoa. Jotenkin se koetaan vaikeaksi.

Vestola kertoo ihmettelevänsä Ilta-Sanomissa julkaistua juttua, jossa yli 100 000 euroa vuodessa tienaavalla Matilla on vaikeuksia elättää perheensä.

– Minua hämmästytti se kovasti, hän sanoo.

– Ymmärrän kyllä, että perheellisenä sijoittaminen ja taloudenpito voi olla vaikeampaa, mutta minusta se kuulostaa myös tekosyyltä. Silloinhan se on juuri tärkeää. Lasten kasvattamisesta on kiinni se, millaisia kuluttajia heistä tulee, toistaiseksi sinkkumiehenä viihtyvä vantaalainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?