Kiina-krääsä tuo Postille miljoonatappiot – lätkäistäänkö vastaanottajalle lisämaksu? ”Joudumme pohtimaan kaikkia keinoja”

Ruotsissa Postnord on jo ottamassa käyttöön tuntuvan lisämaksun, jonka se perii kiinalaisesta verkkokaupasta tilatun paketin vastaanottajalta. Postista vihjataan, että Suomessakin ”joudutaan pohtimaan kaikkia keinoja”, koska lähetysten toimittaminen on tappiollista toimintaa.

Kiinasta lähetetyt paketit ja pussukat tulevat kalliiksi Postille Suomessa.

24.1.2018 16:37

Viime viikolla ruotsalainen uutissivusto Breakit kertoi, että Postnord alkaa periä Kiinasta tilattujen pakettien toimittamisesta lisämaksun. Lisämaksu on jopa 125 kruunua eli yli 12 euroa ja se perittäisiin paketin arvosta riippumatta.

Maksu on merkittävä lisäkulu Kiinasta tuotteita tilaaville ruotsalaisille, jotka joutuvat lisäksi pulittamaan maan uuden alv-ratkaisun takia ostoksistaan 25 prosentin arvonlisäveron, vaikka itse tavara maksaisi vain 10 kruunua. Breakitin mukaan Ruotsiin Arlandan lentoasemalle saapuu päivittäin noin 150 000 lähetystä Kiinasta.

Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp kertoo, että Suomeen saapui viime vuonna Kiinasta yhteensä noin 15 miljoonaa kirjelähetystä. Käytännössä ne ovat epämääräisen muotoisia paketteja, jotka sisältävät kiinalaisista verkkokaupoista kuten Wishistä ja AliExpressistä tilattua tavaraa.

Vaikka Ruotsissa tilausten määrät ovat vuositasolla aivan toista luokkaa kuin Suomessa, täälläkin kiinalaisista verkkokaupoista tilaamisen ympärille on muodostunut ilmiö Facebook-ryhmineen. Uusia Kiinasta tilaamisesta innostuneita jäseniä on siunaantunut Wish/aliexpress/ebay (Finland) -nimiseen ryhmään jo kymmeniä tuhansia lisää sitten viime kevään.

 Maksat kaksi euroa ja saat kotiisi jonkun härpäkkeen.

Osalle verkkokaupoista tilaaminen on hauska harrastus.

– Siitä on muodostunut tällainen hauska juttu, kun siellä on niin halpaa. Maksat kaksi euroa ja saat kotiisi jonkun härpäkkeen, Kulp luonnehtii.

Lisämaksuista ei päätöksiä

Postissa kiinalaisten verkkokauppojen suosion kasvaminen ei kuitenkaan naurata.

– Meille tämä on tappiollista toimintaa. Puhutaan miljoonista euroista, kun puhutaan tappion suuruusluokasta, Kulp kertoo.

Tarkkaa summaa Posti ei julkisuuteen paljasta.

Kulpin mukaan lisämaksuista ei kuitenkaan Suomessa ole tehty päätöksiä – ainakaan vielä.

– Naapurimaassa näyttää olevan tämäntyyppistä, mutta meillä ei ole konkreettista suunnitelmaa siitä, kuinka tässä toimitaan. Se jää nähtäväksi.

Kulpin mukaan Postissa seurataan nyt, mitä EU-tasolla parin vuoden kuluttua muuttuva sääntely tuo tullessaan kuluttajien käyttäytymiseen.

Uusilla säännöillä poistetaan poikkeus, joka koskee EU:n ulkopuolelta tulevia lähetyksiä, joiden arvo on alle 22 €. Eurooppa-neuvoston mukaan nyt noin 150 miljoonaa pientä lähetystä tuodaan EU:hun arvonlisäverotta, ja nykyisessä järjestelmässä on mahdollisuus väärinkäytöksiin.

– Tämä tekee tilaamisen kuluttajalle halvaksi, koska veroa ei tarvitse maksaa. Nyt arvoraja putosi nollaan euroon. Tämä tekee ostoksen veron verran kalliimmaksi kuluttajalle, Kulp kertoo.

Eurooppa-neuvoston mukaan jäsenmaiden on saatettava pienten lähetysten alvia koskeva direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään vuoden 2020 loppuun mennessä.

– Tämä tulee voimaan vasta parin vuoden päästä, mutta se vaikuttaa meidän päätöksentekoon. Pitää katsoa vielä pari vuotta eteenpäin, että mihin maailma on menossa, Kulp kertoo.

 Toimenpiteitä voi tulla lyhyelläkin aikavälillä.

22 euron arvorajan poistuminen muutaman vuoden kuluttua saattaa laimentaa suomalaiskuluttajien kiinnostusta Kiinasta tilaamista kohtaan. Tämä ei kuitenkaan takaa, etteikö Posti ottaisi käyttöön lisämaksua ennen sitä.

– Joudumme pohtimaan kaikkia keinoja, kun mietimme, miten tappiollisuuden voisi korjata. Toimenpiteitä voi tulla lyhyelläkin aikavälillä, hän tarkentaa.

Lisämaksua ei Kulpin mukaan ole suljettu pois.

Hankalia muodoltaan

Postille Kiinasta tilatut paketit, pussukat ja nyssykät tuottavat päänvaivaa, koska ne eivät ole konekäsittelykelpoisia muotonsa takia.

– Kun tavalliset kirjeet ovat litteitä ja niissä on siistit osoitekentät, ne käsitellään pääosin koneella. Mutta Kiinasta tulevat tavarat ovat erilaisia muovipusseja ja paperikääreitä, joissa paino on erittäin pieni, mutta ympärillä on erilaista styroxtoppausta ja muuta, eli ne ovat aika isoja. Siksi ne täytyy lajitella käsin useammassa vaiheessa, jotta ne menevät oikeaan paikkaan.

Lisäksi Kulpin mukaan Kiinasta tulee paljon lähetyksiä, jotka eivät mahdu kotien postiluukuista sisään kokonsa vuoksi.

– Eli ne menevät vielä postitoimipaikkaan luovutettavaksi, joka vaatii lisää ihmistyövoimaa. Siellä kirjoitellaan lippuja ja lappuja ja tarkistellaan henkilöllisyyttä. Tämä kaikki on mielettömän kallista suhteessa saamaamme korvaukseen.

Millaisia kokemuksia sinulla on kiinalaisista verkkokaupoista? Kommentoi alla tai lähetä sähköpostia osoitteeseen verkkotoimitus@iltasanomat.fi. Kerrothan sähköpostissa myös yhteystietosi, jotta voimme olla tarvittaessa yhteydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?