Autokauppiaalle vankeutta kiskonnasta: lainan korko 1745 prosenttia – uhreja 40 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Autokauppiaalle vankeutta kiskonnasta: lainan korko 1745 prosenttia – uhreja 40

Kunnallispolitiikassakin mukana ollut pirkanmaalainen autokauppias on tuomittu kiskonnasta neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Autokaupoilla saa olla tarkkana autorahoituksen ehtojen kanssa.­

24.1.2018 14:15

Asianomistajia eli kiskonnan uhreja oli 40. Aika monella asiakkaalla luottotiedot olivat punaisella, eikä pankista herunut lainaa. Autokauppias antoi luottoa ja peri siitä poikkeuksellisen suolaista korkoa.

Useimmassa tapauksessa lainan todellinen vuosikorko on ollut 293 prosenttia. Kahdessa tapauksessa korkoa on peritty 592 prosenttia. Yhdessä tapauksessa vuosikorko on ollut 1 355 prosenttia, ja yhdessä kahden kuukauden lainassa todellinen vuosikorko on ollut peräti 1 745 prosenttia.

Velaksi ostettu auto ei ole päätynyt asiakkaan omistukseen, vaan ostaja on luovuttanut auton lainan panttina autokauppiaalle. Auto on siis pysynyt myyjän omistuksessa, ja ostaja on ollut auton haltija.

Oikeudessa autokauppias myönsi teonkuvaukset, mutta kiisti tahallisuuden. Autokauppiaan mukaan peritty korko on ollut tavanomainen.

Käräjäoikeus totesi, että kiskontatapauksia on niin paljon, että autokauppias ei voi selvitä sakkorangaistuksella. Koska aikaisempia tuomiota miehellä ei ole, vankeusrangaistus tuomittiin ehdollisena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?