Kela-siirto nosti toimeentulotuen hakijoiden määrää selvästi – menot kasvoivat lähes 100 miljoonaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kela-siirto nosti toimeentulotuen hakijoiden määrää selvästi – menot kasvoivat lähes 100 miljoonaa

Toimeentulotuen maksatus siirrettiin viime vuoden alussa Kelalle. Tukea maksettiin vuoden aikana yli 400 000 suomalaiselle.

Perustoimeentulotukea maksettiin viime vuonna 277000 kotitalouteen, joissa asui yhteensä yli 400000 suomalaista. Vuonna 2016 perustoimeentulotukea sai 237000 kotitaloutta.

18.1.2018 16:19

Perustoimeentulotukea maksettiin viime vuonna 277 000 kotitalouteen, joissa asui yhteensä yli 400 000 suomalaista.

Luvut ovat selvästi suurempia kuin aiempina vuosina. Vuonna 2016 perustoimeentulotukea sai 237 000 kotitaloutta, mikä sekin oli enemmän kuin kymmeneen vuoteen.

Pääsyy viime vuoden rivakkaan nousuun vaikuttaa ilmeiseltä.

– Uskon, että tässä näkyy Kela-siirron vaikutus, sanoo pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelasta.

Vastuu perustoimeentulotuen myöntämisestä siirrettiin viime vuoden alussa kunnilta Kelalle, minkä ennakoitiin helpottavan tuen hakemista ja hälventävän siihen liittyvää häpeän tunnetta.

Hallitus arvioi julkisen talouden suunnitelmassa Kela-siirron vähentävän toimeentulotuen alikäyttöä ja nostavan siksi etuusmenoja 75–100 miljoonaa euroa vuodessa.

Arvioi osui oikeaan, sillä valtion ja kuntien puoliksi kustantamat perustoimeentulotuen bruttomenot kohosivat viime vuonna 746 miljoonaan eli 95 miljoonaa edellisvuotta korkeammiksi.

Muiden tukien jäädytys lisäsi tarvetta

Toimeentulotuen menot näyttävät siis kasvaneen viime vuonna ennen kaikkea siksi, että aiempaa useampi tukeen oikeutetuista on sitä myös hakenut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Pasi Moisio arvioi vielä toissa vuonna Suomesta löytyvän ainakin 100 000 toimeentulotukeen oikeutettua henkilöä, jotka eivät tukea hae.

Alikäytön vähenemisen lisäksi hakijamäärän nousua voi Kelan Kemppisen mukaan selittää se, että joidenkin muiden etuuksien kuten asumis- ja työmarkkinatuen taso jäädytettiin viime vuonna edellisvuoden tasolle.

Kun muiden tukien ostovoima heikkenee, viimesijaisen toimeentulotuen tarve kasvaa.

Pieni vaikutus tilastoihin on myös sillä, että Kelan ja aiemmin tilastoinnista vastanneen THL:n tilastoissa kotitalouden määritelmät eroavat toisistaan hieman.

Kela-siirto johti kaaokseen

Siinä missä hakijamäärän kasvu osattiin ennakoida, toimeentulotuen Kela-siirron teettämän työmäärän arvioinnissa epäonnistuttiin näkyvin seurauksin.

Ruuhkan vuoksi hakemusten käsittelyajat venyivät tammi–maaliskuussa monin paikoin yli lain salliman seitsemän arkipäivän.

Kela totesi sisäisen selvityksensä jälkeen, että toimeentulotuen erityispiirteitä ei ymmärretty riittävän hyvin ja henkilöstöä oli siirtymävaiheessa liian vähän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?