Matkapakettilaki muuttuu: 8 vinkkiä kesäreissua varaaville – korvausta voi saada lomanautinnon menettämisestä

Moni pimeään talveen kyllästynyt miettii jo kesän lomakuvioita. Heinäkuun alussa matkaehtojen pelisäännöt muuttuvat: osasta hyötyy kuluttaja.

Kroatian Splitiin myydään valmismatkoja monessa matkatoimistossa.

| Päivitetty

Lainsäädäntö uudistuu heinäkuun alusta, kun kuluttajansuoja laajenee perinteisistä pakettimatkoista yhtenäiseksi koskemaan itse koottuja matkapaketteja.

Matkaehdot ovat usein kimurantteja, eikä uusi laki tee poikkeusta. Näillä neuvoilla selvität, kuka on vastuussa mistäkin ja miten suojaudut matkariskeiltä. Ensin termit haltuun.

1. Matkapaketti

Matkapaketti tarkoittaa ostosta, johon kuuluu vaikkapa lentolippu, hotelli ja autonvuokra. Jatkossa laki rinnastaa matkailusivustojen kautta hankitut matkat ja palvelut, joissa on erillisiä sopimuksia eri palveluntarjoajien kanssa.

Velvoitteista vastaa matkanjärjestäjä, joka voi siis jatkossa olla sekä matkatoimisto kuten Aurinkomatkat tai varaussivusto. Paketin edellytyksenä on, että valitsee kaikki matkapalvelut ennen kuin sitoutuu maksamaan ne.

2. Erityistapaus: Yhdistetty matkajärjestely

Matkanjärjestäjän velvoitteet eivät ulotu sellaiselle taholle, jolta varaat yhden palvelun matkapakettiin, mutta joka ohjaa toiselle palveluntarjoajalle erillisen linkin kautta. Näissä on kyse eräänlaisesta kevytpaketista, yhdistetystä matkajärjestelystä.

Ensimmäisellä palveluntarjoajalla on velvollisuus antaa matkustajalle tietoa hänen oikeuksistaan ja siitä, millainen matkapalveluyhdistelmä on kyseessä. Ne eivät vastaa jälkimmäisen palveluntarjoajan ongelmatilanteista vaan vain omista.

3. Virheistä rahakorvaus lomailijalle

Jos matkanjärjestäjän suorituksessa on selvä virhe, sillä on velvollisuus korvata virhe.

– Iso muutos tulee siihen, jos matka ei mene miten sovittiin: hotelli on sovittua huonompi tai matkaan tulee isompia viivästyksiä. Matkustajalle pitää silloin maksaa erillistä korvausta lomanautinnon menettämisestä, jos virhe on riittävän iso, oikeusministeriön erityisasiantuntija Riitta Haapasaari sanoo.

Korvauksen suuruutta tai laskutapaa ei ole määritetty.

Jos matkakohteessa tulivuori purkautuu tai pyörremyrsky tekee tuhoa, matkan saa edelleen peruuttaa ja rahat takaisin kuten ennenkin. Poikkeusoloista johtuvia vahinkoja, kuten lakosta johtunutta viivästystä niiden ei tarvitse maksaa.

Tulivuori sylkee tuhkaa ilmaan Indonesian Sumatran saarella. Kuva on tiistailta 16. tammikuuta 2018.

4. Tarkkana valmismatkoissa

Jos suunnittelet pakettimatkaa, ja pelkäät lähtöhetkellä iskeviä sairauksia, reissu kannattaisi ehkä ostaa ennen lain voimaan tuloa.

Perinteisissä pakettimatkoissa on tähän asti ollut sääntö, että henkilökohtaisen syyn, kuten sairastumisen, tapaturman tai lähiomaisen vakavan sairastumisen takia, matkan on voinut peruuttaa. Kuluksi on jäänyt toimistomaksu.

– Jatkossa sopimuksen voi peruuttaa milloin vain, mutta perinteistenkin matkojen peruutusmaksu määräytyy uuden lain mukaan.

Peruutusmaksu ei enää ole matkatoimiston toimistomaksu vaan vastaa lain mukaan kuluja, joita matkasta on aiheutunut matkanjärjestäjälle eli esimerkiksi varauksia hotellille.

– On syytä olla tietoinen, että näin iso muutos tulee, koska aiemmin on totuttu sairastilanteiden peruutusoikeuteen, Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Katri Väänänen sanoo.

5. Plussaa omatoimireissuille

Heinäkuusta alkaen myös varaussivustojen kautta hankittuja halvemmankin hintaluokan lentolippuja voi perua, jos ne on ovat paketissa.

– Siinä tulee plussaa ja miinusta kuluttajalle. Voi peruuttaa matkan ihan koska tahansa ja mistä syystä tahansa, mutta matkanjärjestäjällä on oikeus veloittaa peruutusmaksu, Haapasaari sanoo.

6. Miten peruutusmaksu selviää?

Jos matkanjärjestäjä saa myytyä peruutetun matkan eteenpäin tai saa palautusta esimerkiksi hotellille maksetusta ennakkovarausmaksuista, silloin tulee palauttaa hinta.

Toisaalta tappio voi jäädä kokonaankin asiakkaan maksettavaksi – vaikka matkalle lähtijä makaisi sairaalassa tiedottomassa tilassa.

Miten palveluntuottaja määrittää, paljonko peruutuksesta kertyi yksittäistapauksessa kuluja ja kuka valvoo, että peruutusmaksu muodostuu aidosti syntyneestä samansuuruisesta tappiosta, on epäselvää. Haapasaari arvelee, että selvyyden vuoksi korvausmaksut saatetaan määrittää etukäteen. Jos asiakas vaatii, matkanjärjestäjän on esitettävä selvitys peruutusmaksun perusteista.

– Olettaisin että näitä vakiomaksuja tulee kaikkiin matkapakettisopimuksiin, koska tapauskohtaisesti niiden määrittely voi olla vaikeaa. Vakiomääräiset peruutusmaksut ovat kaikkien kannalta selvempi ratkaisu.

7. Vakuudet matkoille

Lisäksi lainsäädännössä tehostetaan matkanjärjestäjän vakuusvelvoitteita maksukyvyttömyys- tai konkurssitilanteissa niin, että rahaa riittää varmasti korvauksiin ja paluukuljetuksiin täysimääräisesti. Jatkossa rahat saa myös nopeammin, kun menneinä vuosina asiakkaat ovat voineet joutua odottamaan rahojaan jopa vuosia.

Haapasaaren mukaan käytännössä velvoite hoituu niin, että matkanjärjestäjä ottaa pankilta vakuuden. Kilpailu- ja kuluttajavirasto järjestää paluukuljetusten käytännön järjestelyt. Nekin maksetaan matkanjärjestäjän vakuudesta.

8. Näin ehkäiset matkariskejä

Matkavakuutuksilla peruutusten tappiot saa katettua olipa vastuu kellä hyvänsä. Niitä Väänänen kehottaa käyttämään. Tarjolla on myös lisämaksullisia peruutusturvia, joita kaupataan erityisesti lentojen kylkiäisinä.

Käyttämättä jääneen hotellin veloituksen on voinut tähänkin asti välttää valitsemalla matkailusivustoilla mainostettuja huoneita, joissa on lisäetuna ilmainen peruutus.

Hyvä tapa on turvata matkaansa luottokorttia käyttämällä, jos sellainen on. Luottokortteihin sisältyy usein peruutussuoja, ja luottokorttiyhtiöltä saattaa saada rahat takaisin, jos matkatoimisto vaikka ajautuisi maksukyvyttömäksi.

EDIT 31.1. kello 18.10: Poistettu jutusta Momondo, joka ei ole varaussivusto vaan matkahakukone.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?