Fordin tehtaalla työntekijä pukee itselleen ”kyborgikädet” – eksoskeletoni tekee ihmisestä vahvemman - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fordin tehtaalla työntekijä pukee itselleen ”kyborgikädet” – eksoskeletoni tekee ihmisestä vahvemman

Fordin tehtaalla työntekijät joutuvat pitelemään ylhäällä useamman kilon painoisia työkaluja ja auton osia. Eksoskeletoni antaa lisävoimaa tehdä fyysistä työtä.

Julkaistu: 9.1.2018 18:23

Työelämä muuttuu hurjaa vauhtia. Keinoälyn lisäksi ihmisen avuksi fyysisessä työssä tekevät tuloaan keinotekoiset ulkoiset tukirangat, eksoskeletonit.

Yhdysvaltain Michiganin osavaltiossa sijaitsevalla Fordin tehtaalla työskentelee 3 500 ihmistä. Työssä täytyy nostella jatkuvasti painavia työkaluja ja auton osia. Fyysinen rasitus aiheuttaa kroppaan kulumia ja esimerkiksi olkapäävammat ovat olleet työpaikalla yleisiä.

Autotehtaalla onkin otettu käyttöön erityiset työliivit. Niitä voi nimittää myös keinotekoisiksi ulkoisiksi tukirangoiksi – eksoskeletoneiksi, jotka antavat lisävoimaa nostoihin ja esineiden pitelyyn.

Ekso Bionics -yhtiön liivejä käytetään tällä hetkellä testiluontoisesti Fordin tehtaalla Yhdysvalloissa.

The Verge -verkkolehden haastattelema työntekijä Paul Collins kertoo, että on tottunut käyttämään liiviä.

– Jos se yritettäisiin ottaa pois, he luultavasti joutuisivat tappelemaan asiasta. Liivien ansiosta energiatasoni on niin paljon korkeampi, kun menen töiden jälkeen kotiini, Collins kertoo.

Ekso Bionics valmistaa robottiliivejä. Yhtiön perustajiin kuuluva Russ Angold kertoo Wired-lehdelle, että aluksi tarkoituksena oli valmistaa eksoskeletoneja asevoimien käyttöön, mutta pian käyttöä löytyikin fysioterapiasta. Yhtiön tuotteilla voitiin opettaa onnettomuudessa loukkaantuneita tai aivoinfarktin saaneita potilaita uudelleen kävelemään.

Yhdysvaltain armeija testaa parhaillaan sotilaskäyttöön tarkoitettuja Lockheed Martinin valmistamia Fortis-eksoskeletoneja. Testejä suoritetaan The Daily Mailin mukaan Virginian osavaltiossa sijaitsevassa tukikohdassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?