Perheenäiti Piia, 33, pitää aktiivimallia katastrofina – STM: Etuuden saajan oltava työmarkkinoiden käytettävissä

Aktiivimallin velvoitteet koskevat sekä pienten lasten vanhempia, joiden lapset ovat päivähoidossa että niitä, joiden eivät ole hoidossa, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies kertoo.

Lasten päivähoidon järjestyminen mietityttää työttömiä perheenäitejä.

29.12.2017 13:32

Perheenäiti Piia Riiki, 33, on ollut työelämästä pois 2008 joulukuun jälkeen. Syitä on monia, terveys, paikkakunta, työhistoria, koulutus.

Tammikuun alusta pian nelilapsisen perheen äidin pitäisi jatkossa löytää töitä tai käyttää aktivointipalveluita saadakseen nykyisen työttömyyspäivärahansa, 655 euroa.

Jos työtä ei löydy, Riikiltä voidaan rokottaa 4,65 prosenttia etuudesta kolmen kuukauden ajaksi.

Laihialla asuva Riiki sairastui vuonna 2011. Hänellä on sydänvika ja CFS, krooninen väsymysoireyhtymä.

– Yritin kyllä sairastumisen lomassa saada töitä, mutta eihän siitä mitään tullut.

– Edelleen työnantajat katsovat, että sinulla on pieniä lapsia, olet ollut pitkään poissa työelämästä. Ja että kunnat muka pystyisivät järjestämään hoitopaikat – tämä on katastrofitilanne lapsiperheille.

Parhaimpina kuukausina Riiki sanoo laittaneensa useita kymmeniä työhakemuksia. Työllistyminen on vaikeaa eikä aktiivimalli muuta tilannetta mitenkään.

– Olen puun ja kuoren välissä, ja tiedän että meitä on monia muita. Ei täällä ole sopivia työpaikkoja. Siivoukseenkin pitää olla koulutus, ja sen estää nykyään allergiani.

Kela ei Riikin mukaan myönnä hänelle sairauspäivärahaa, joten hän saa pienintä työttömyyspäivärahaa.

– Ja nyt sitä leikataan sen perusteella ettei kukaan työnantaja huoli minua töihin eikä työharjoitteluun.

Päivähoitopaikkoja ei Riikin mukaan ole Laihiallakaan heti vapaana.

– Ja jos äärimmäisessä tapauksessa saat paikan parissa viikossa, siitä maksaa vähintään puolen kuukauden hoitomaksun. Se ei paljon naurata. Tämä vuoden alusta laskutus muuttui niin, että pienin veloitus on 63 tunnista kuukaudessa.

Työmarkkinoiden käytettävissä

Marjaana Maisonlahti, neuvotteleva virkamies sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että aktiivimallia valmisteltaessa ja lausuntokierroksen jälkeen pohdittiin kyllä, mihin etuuden saajien joukkoon mallia sovelletaan.

Pienten lasten kanssa kotoa käsin töitä etsiviä vanhempia ei kuitenkaan arvioitu sellaiseksi ryhmäksi, jota aktiivimalli ei koskisi. Vain omaishoitajuuden, työkyvyttömyyden tai vamman takia vaikeasti pätkätyöhön pääseville ei aktiivimallia sovelleta.

 Työttömyysetuuden saannin edellytys on tietysti, että henkilö on työmarkkinoiden käytettävissä. Se on lähtökohta aina.

– Lakimuutoksella on työllisyyttä lisäävä tavoite, Maisonlahti sanoo.

Aktiivimallin velvoitteet koskevat sekä pienten lasten vanhempia, joiden lapset ovat päivähoidossa että niitä, joiden eivät ole hoidossa, Maisonlahti kertaa mallia.

Hän ei ota kantaa siihen, miten lasta kotona hoitava voi ottaa vastaan keikkatyötä lyhyellä varoitusajalla.

– Työttömyysetuuden saannin edellytys on tietysti, että henkilö on työmarkkinoiden käytettävissä. Se on lähtökohta aina.

Jos te-toimisto tarjoaa työtä perinteisellä tavalla, työtön äiti tai isä on työttömyysetuuden saannin suhteen paremmassa asemassa. Työttömyysturvalaissa katsotaan työstä kieltäytymisen päteväksi syyksi se, että kohtuuaikaa ei ole lastenhoitojärjestelyille.

Aktiivimallissa tätä ei siis ole, vaan työttömien on oma-aloitteisesti kerrytettävä työtunteja tai kouluttautumista. Myös te-toimiston tarjoama työ kerryttää tunteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?