Aktiivimalli huolestuttaa töitä etsivää vauvan äitiä – Sonja, 28: ”Perheessä on pakko olla mummia, kummia tai muuta”

Työttömien aktiivimalli hämmentää työelämään paluuta tekeviä pienten lasten äitejä.

Ensi vuoden lapsenhoitokuvio huolettaa vantaalaista Sonja Viuhkolaa. Sylissä seitsenkuinen Lilja-tytär.

29.12.2017 6:31

Vuoden alusta voimaan astuvaa aktiivimallia on arvosteltu julkisuudessa pitkin vuotta, mutta ongelmia ilmenee yhä lisää. Aktiivimallilla töitä tai kursseja saavien kotiäidit ja -isät kohtaavat vaikean päivähoito-ongelman, jonka äitijärjestö Mothers in Business nosti kannanotossaan esiin keskiviikkona.

Länsi-Vantaalla asuvalla ja järjestöön kuuluvalla Sonja Viuhkolalla, 28, äitiysloma loppuu helmikuussa. Maaliskuussa Viuhkola todennäköisesti ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi mikäli uutta työtä ei sitä ennen löydy.

Kun Viuhkola palaa töihin, mies jää mahdollisesti vielä kotiin nyt seitsemänkuisen Lilja-tytön kanssa.

Aktiivimalli tuntuu hänestä käsittämättömältä.

– Tuntuu että tämä uutuus on kaikille epäselvä: työnhakijoille, työnantajille ja päivähoitoa järjestäville kunnille yhtä suurta kysymysmerkkiä. En ole sitä punaista lankaa löytänyt etenkään kotiäitien kannalta, koska nämä päivähoitokysymykset ovat niin vaikeita.

Viuhkola on selvitellyt asuinalueensa tilannetta ja tietää jo, että tammi-toukokuussa päiväkodit ovat tupaten täynnä. Jos nopealla aikataululla äkillisessä työllistymisen tilanteessa tarvitsee paikkaa, sitä ei tule saamaan kohtuumatkan päässä.

– Elokuussa on onneksi valmistumassa lisää päivähoitopaikkoja alueelle, hän huomauttaa.

Viuhkola on vuonna 2014 valmistunut diplomi-insinööri, joka ennen lapsen syntymää teki töitä metsäyhtiössä 2,5 vuotta. Kun mies sai uuden työn ja lapsi ilmoitti tulostaan, perhe muutti pääkaupunkiseudulle.

– Pääsääntöisesti meillä on mennyt hienosti, mutta sanoisin, että ihmisenä olen sitä tyyppiä, että en voi jäädä moneksi vuodeksi kotiin. Kaipaan jo työhaasteita ja aikuista työyhteisöä.

Aktiivimalli edellyttää joko 18 tunnin työntekoa, viittä päivää työllistymistä edistävissä toimissa tai yli 240 euron tienestejä kolmessa kuukaudessa, jotta työtön saa täyden työttömyysetuuden.

Hoitopaikkoihin on pitkiä jonoja töihin palaajillakin. Äkillisissä tarpeissa hoitopaikkaa ei kunnalta helposti järjesty ainakaan niin nopeasti, että päivähoitoon tutustumiseen jäisi suosituksen mukainen aika, Mothers in Business -järjestö katsoo.

Perheet ovat lisäksi eriarvoisessa asemassa, koska osassa kuntia työttömien oikeus päivähoitoon on rajattu 20 tuntiin ja käytännöt sen järjestämisessä vaihtelevat kunnittain. Vantaa purkaa päivähoitorajoituksen elokuussa 2018.

 Kun puhutaan siitä, että äidit jäävät kotiin liian pitkäksi aikaa, niin tämä ei mielestäni ainakaan auta.
  • Yllä olevalla ISTV:n videolla käydään läpi aktiivimallin sisältöä.

Viuhkolan mukaan aktiivimallin työllistämistoimien aktivointimallit ja kurssit palvelevat korkeakoulutettuja huonosti, koska niiden sisältö ei tarjoa juurikaan mitään uutta.

– Kun puhutaan siitä, että äidit jäävät kotiin liian pitkäksi aikaa, niin tämä ei mielestäni ainakaan auta. Ennemminkin kuntien pitäisi tarjota joustavaa osapäivähoitoa tutussa paikassa.

– Kun on vuoropäiväkoteja, voisiko päiväkodissa tai kerhoissa olla jonkinlainen joustoryhmä, jonne voisi viedä lapsen, joka tarvitsee hoitoa epäsäännöllisesti? Viuhkola miettii.

– Perheessä on pakko olla mummia, kummia tai muuta, jolle saat lapset nopeasti hoitoon. Ei puolisonkaan työ voi aina joustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?