Venäläisturistit palaavat Suomeen – yksi ero huippuvuosien tulijoihin

Venäläismatkailijoiden määrä on lähtenyt tänä vuonna kasvuun. Lisäturistit on huomattu myös Etelä-Karjalassa.

26.12.2017 18:44

Hyvinkään Sveitsin legendaarinen 1970-luvulta lähtien toiminut hotelli kiinnostaa jälleen myös venäläismatkailijoita.

Rantasipinä ennen tunnettu hotelli oli pari vuotta suljettuna ja Hyvinkäällä ehdittiin huhuta hotellin siirtymisestä vastaanottokeskuskäyttöön. Tänä syksynä hotelli avautui uudelleen ja se on nyt Hotel Sveitsi.

Myynti- ja markkinointijohtaja Taru Ojaharju-Latief Hotel Sveitsiä pyörittävästä Primehotelsista kertoo, että hotellia ei lähdetty markkinoimaan erityisesti venäläisille, vaan he ovat löytäneet sen itse.

– Tämä tuli iloisena yllätyksenä. Iloksemme saimme huomata, että muutamia kymmeniä venäläisiä on tulossa venäläiseksi uudeksi vuodeksi, Ojaharju-Latief kertoo Taloussanomille.

Nyt hotelli onkin valmistautumassa venäläismatkailijoihin järjestämällä esimerkiksi kyltityksen myös venäjäksi. Venäjänkielentaitoinen henkilö tulee myös olemaan paikalla tammikuun alkupäivinä juhlittavan venäläisen uuden vuoden ajan.

– On merkittävää, että kieli huomioidaan. Harva venäläinen puhuu englantia.

Ojaharju-Latiefin mukaan Hotel Sveitsiä ei kuitenkaan jatkossakaan aiota markkinoida erityisesti venäläisille.

– Haluamme panostaa asiakkaaseen kuin asiakkaaseen. Aina kun keskittyy tiettyyn asiakasryhmään, joku kärsii, hän sanoo.

Lappeenrantaan tulevat ovat omatoimisempia kuin ennen

Myös Etelä-Karjalan Lappeenrannassa venäläismatkailijat ovat pikku hiljaa palailemassa. Holiday Club Saimaan johtajan Anne Puhakaisen mukaan venäläisturisteja tulee uuden vuoden pyhiksi hieman viime vuotta enemmän. Huippuvuosiin ei kuitenkaan vielä päästä. Silloin Holiday Club Saimaan asiakkaista peräti 45 prosenttia oli venäläisiä.

– Vaikka ruplan kurssi onkin matala, on tilanne ollut pidempään stabiili. He, joilla rahaa on, haluavat käyttää sitä matkailuun, Puhakainen arvioi.

Nykyiset venäläismatkailijat eroavat huippuvuosien tulijoista siten, että he ovat nuorempia ja omatoimisempia.

– He varaavat majoituksen itse netistä ja tulevat omilla autoilla. Kun avasimme vuonna 2011, oli enemmän busseilla tulevia pakettimatkalaisia, Puhakainen kertoo.

Nykyiset matkailijat ovat Puhakaisen mukaan enimmäkseen lapsiperheitä, jotka saattavat jatkaa autollaan ehkä Helsinkiin tai pohjoisen suuntaan.

Holiday Club Saimaa korvasi kadonneet venäläismatkailijat pääosin kotimaisilla asiakkailla. Markkinointia on kyllä tehty kohti Keski-Eurooppaa ja Aasiaa, mutta mikään yksittäinen ryhmä ei ole tullut yhtä suureksi kuin venäläismatkailijat.

Puhakainen uskoo, että venäläisiä tulee jatkossa vielä lisää, sillä alueen ostosmatkailu on jo piristynyt.

Venäläismatkailijoiden määrä Suomessa lähti laskuun vuonna 2014 ja romahti vuonna 2015. Määrä lähti kasvuun loppuvuonna 2016 ja tänä vuonna venäläismatkailijoiden määrä on kasvanut joka kuukausi.

Tilastokeskuksen tuoreimman majoitustilaston mukaan venäläisten matkailijoiden määrä kasvoi lokakuussa noin 14 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Juttua on korjattu 27.12. kello 12.40. Holiday Club Saimaa -hotelli sijaitsee Lappeenrannassa eikä Imatralla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?