Suomen Yrittäjät: Vähemmän sääntelyä pk-yrityksille – mihin putkiasentaja tarvitsee 12 erilaista lupaa ja korttia?

Suomen Yrittäjät ottaa tiedotteessaan yhdeksi esimerkiksi putkiasentajayrittäjän.

Yksityisyrittäjänä työskentelevä putkiasentaja joutuu hankkimaan useita lupia ja kortteja.

– Ylisääntely kiusaa monia pk-yrittäjiä monella alalla. Se haittaa yrittämistä ja työllistämistä. Säätelyn keventäminen on edullinen tapa luoda työtä ja kilpailukykyä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Pentikäisen mukaan esimerkiksi putkiasentajayrittäjä tarvitsee useita erilaisia työkortteja: tulityölupa, työturvallisuuskortti, vesityökortti vesijohtoverkostoihin, vesityökortti uima-allaslaitteistoihin, vesityökortti pumppaamoille, Tilaajavastuun valttikortti, telinekortti, henkilönostinkortti, ensiapukortti 1 ja 2, tieturvakortti, kuorma-auton ammattikortti ja niin edelleen.

Suomen Yrittäjien mukaan sääntelystä aiheutuu pienille ja keskisuurille yrityksille paljon kustannuksia. Joskus liiat yksityiskohdat voivat nostavat hintalappua.

– Maankäytön suunnittelussa on liikkumavaraa sen suhteen, miten yksityiskohtaisia kaavamerkinnät ovat. Esimerkiksi uuden rakennuksen hinnasta jopa kolmannes voi muodostua kaavoittajan ratkaisuista. On arvioitu, että määräykset esimerkiksi autopaikoista, julkisivuista, parvekkeista ja esteettömyydestä nostavat huomattavasti rakentamisen kustannuksia ja voivat johtaa siihen, että tarjouskilpailuun ei pääse osalliseksi kaikki kilpailutukseen mukaan haluavat yritykset, Pentikäinen pohtii.

Suomen Yrittäjät antavat tiedotteessaan kiitosta hallituksen toimille normien purkamiseksi. Samalla he kuitenkin haluavat, että tavoitetta nostetaan.

”Yritysten hallinnollista taakkaa ja sääntelykustannuksia tulee vähentää tavoitteellisesti ja määrältään merkittävästi, ainakin 25 prosentilla. Vähentämistavoitteet tulee asettaa koskemaan kaikkia ministeriöitä”, tiedotteessa vaaditaan.

Edit 22.12. klo 12.58. Juttuun korjattu verottajan valttikortti Tilaajavastuun valttikortiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?