Huoli asuntokuplan puhkeamisesta paisuu Ruotsissa – ”Voi tarttua Suomeen ainakin kolmea kautta”

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toivoo, ettei Tukholman tauti tarttuisi Suomeen.

15.12.2017 11:32

Huoli Ruotsissa puhkeavasta asuntokuplasta voimistuu. Hintojen lasku huolettaa ekonomisteja, mutta kaikkein hälyttävimmät merkit asuntomarkkinoilta puuttuvat yhä.

Asuntojen hinnat laskivat Ruotsissa syys–marraskuussa neljä prosenttia kesäkuukausiin verrattuna. Tukholman hintatason lasku on levinnyt muuallekin.

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus toivoo, että Tukholman tauti ei tarttuisi Suomeen ja kotimaan asuntomarkkinoille. Suunta osoittaa Brotheruksen mukaan yhä alaspäin Ruotsissa.

– Tämä on muistutus asuntolainan ottajille ja markkinoilla oleville tahoille siitä, että riskejä on ja ne pitää ottaa huomioon lainan ottamisessa, Brotherus sanoo.

Brotherus twiittasi torstaina, että tartuntavaara on Suomen taloudelle ja asuntomarkkinoille.

Brotherus huomauttaa, että tartuntariski Suomeen tulee ainakin kolmen kanavan kautta.

– Ruotsi on Suomen tärkein vientikumppani. Jos asuntokupla romahduttaisin Ruotsin talouden, ja kulutuskysyntä laskisi, suomalaiset vientituotteetkaan eivät kävisi kaupaksi, hän sanoo.

Toinen isompi riski tulee siitä, että finanssimarkkinat ovat yhteisiä. Joukkolainarahoittajat katsovat kaikkia Pohjoismaita ja voivat vetäytyä myös Suomen markkinoilta.

Samat pankit ovat suuria Suomessa ja Ruotsissa, ja jos ne kokisivat luottotappioita, niiden pitäisi Brotheruksen mukaan tiukentaa luotonantoa myös Suomessa pysyäkseen terveinä.

Lisäksi Ruotsissa ja Suomessa asuntoja rakentavat osin samat yhtiöt. Jos niiden toimintaedellytyksiin tulee iskuja, ne näkyvät myös Suomessa.

Asuntomarkkinat kiinni talouskehityksessä

Handelsbanken totesi marraskuun markkinakatsauksessa, että suomalaisten listattujen rakennusyhtiöiden osakekursseissa näkyy huolta Ruotsin kiinteistömarkkinan tilasta.

– Pahin vaihtoehto olisi, että kiinteistömarkkinan romahdus heikentäisi ruotsalaispankkien vakavaraisuutta ja uhkaisi koko rahoitusjärjestelmän toimintaa, pankki kirjoitti.

– Asuntomarkkinat ovat napanuoralla kiinni yleisessä talouskehityksessä, ja sitä ei pääse yli eikä ympäri, Brotherus sanoo.

Hän huomauttaa, että Ruotsin asuntojen hintojen yliarvostus ei silti tarkoita, että Suomen asuntomarkkinoiden täytyy myös olla epäterveitä. Suomessa hinnat ovat suunnilleen pitkän aikavälin keskiarvoa suhteessa markkinavuokriin tai kotitalouksien keskituloihin.

– Ruotsissa tasapainoa ei ole.

Muitakin huojentavia tekijöitäkin on. Korjausliike eli hintojen lasku tapahtuu suotuisan talouskehityksen aikaan Euroopassa, ja on siten kivuttomampaa kuin taantumassa.

Hälytyskellojen aika on, jos pankkien järjestämättömien lainojen määrä alkaa kasvaa tai luotonanto selvästi supistua, tai selvä muutos tapahtuu rakennusliikkeiden asuntoaloituksissa Ruotsissa.

Näitä mittareita Brotherus seuraisi prosenttilaskua tarkemmin, ja niissä huolestuttavia merkkejä ei edelleenkään näy, hän sanoo.

– Ruotsin keskuspankkikin on ollut valppaana, eikä ole kiristänyt rahapolitiikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?