Perhe osti valmistalon, jossa he eivät voi asua: ”Kotimme arvo on pankin mukaan 0 euroa”

Julkaistu:

TALORIIDAT
Jos valmistalossa ilmenee ongelmia, ostajan on osoitettava viat. Se voi viedä rahat ja terveyden.
Talossa on jotain pahasti pielessä. Asukkaan kasvojen väri muistuttaa rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämön mielestä pikemminkin punajuurta kuin terveen ihmisen ihoa. Tällaiseen näkyyn Rämö on törmännyt ikävän usein. Nykyään myös aina silloin tällöin uudemmissa taloissa. Rämö onkin työssään joutunut perehtymään myös valmistalojen maailmaan.

– Valmistalokaupoissa on paljon sudenkuoppia. Jos talossa ilmenee ongelmia ja virheitä, asiakkaalta vaaditaan ihan älyttömästi voimavaroja ja taloudellisia resursseja selvittää viat ja näyttää, miksi talo aiheuttaa asiakkaalleen terveyshaittoja.

Rämön mielestä kuluttajan suoja on valmistalokaupoissa olematon. Hän on nähnyt tapauksia, joissa terveyden lisäksi ihmiset ovat menettäneet suuria summia rahaa.

Rämö löytää ongelmaan kaksi perussyytä. Ensinnäkin monet talovalmistajat rakennuttavat hänestä ahneuksissaan liian hataraa jälkeä. Ja alihankkijat tekevät tiukoissa aikatauluissa herkästi vähän sutta tai sekundaa. Silti suurin ongelma on talonostajan oikeusturva.

Rämö ottaa esimerkiksi autokaupan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos ostat uuden auton ja havaitset siinä vian, joka vaarantaa turvallisuutta, auto otetaan yleensä lähes poikkeuksetta tehtaan merkkikorjaamolle tarkistuksiin tai korjauksiin. Ei asiakkaan tarvitse tehdä tutkimuksia tai todistaa, missä vika mahtaa olla. Tämä on ihan päinvastainen tilanne kuin valmistalokaupoissa.

Talokauppa on luottamuskauppaa

Pientaloteollisuus ry:n johtaja Kimmo Rautiaisen korviin ei ole kantautunut suurta määrää valmistaloissa tai avaimet käteen -taloissa ilmenneitä ongelmia.

– Tietysti myös yksittäistapaukset täytyy ottaa äärimmäisen vakavasti, sillä ne vaikuttavat ihmisten elämään niin suuresti.

Rautiaisen mielestä suomalaiset talonvalmistajat ovat kuitenkin vastuullisia.

– Talokauppa on luottamuskauppaa ja mielestäni yritykset pyrkivät tekemään kaikkensa tämän luottamuksen ansaitsemiseksi. Jos jostain syystä neuvotteluyhteys valmistajan ja asiakkaan välillä katkeaa, niin silloin kannattaa ottaa kuluttajaviranomaiseen yhteyttä, Rautiainen ehdottaa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvontaan on tältä vuodelta kirjattu marraskuun loppuun mennessä noin 139 tapausta, joissa on tehty valitus talopaketista tai avaimet käteen -talosta. Omakotitaloja on rakennettu tänä vuonna noin 7 500.

Kuluttajaneuvontaan tulee vuosittain noin 70 000 yhteydenottoa, joten talovalitusten määrä on siinä joukossa melko pieni.

– Talopaketteja koskevat valitukset ovat keskenään hyvin erilaisia. Joissakin reklamoidaan pienistä puutteista tai viivästyksistä ja osassa tapauksista on suuria ja vaikeasti selviteltäviä ongelmia. Joka tapauksessa nämä ovat valitettavia, onhan kyseessä yleensä ihmiselämän suurimmista kaupoista, toteaa kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala.

Marttalan mukaan eniten tunnutaan reklamoivan viivästyksistä ja valmistusvirheistä.

– Ongelmat ovat usein monimutkaisia. Etenkin ihmisten terveyteen vaikuttavat virheet saattavat olla vaikeasti osoitettavissa, Marttala toteaa.


Pakasta vedetty talo teki kipeäksi

Uudellamaalla asuva Pekka ei ole tehnyt valmistalossaan ilmenneistä ongelmista ilmoitusta kuluttajaviranomaiselle. Nyt, kuusi vuotta valmistalon valmistumisen jälkeen, hän on menossa talonsa ongelmista oikeuteen. Talosta, jossa perhe ei ole voinut asua yli kahteen vuoteen.

– Kun muutimme perheen kanssa uuteen kotiimme, meillä alkoi ilmetä melkein saman tien terveysongelmia. Oireet eivät räjähtäneet käsiin, vaan ne lisääntyivät hiljalleen. Ensin lasten korvatulehdukset pistettiin lapsuuden piikkiin. Niiden syyksi oli alkuun tosi vaikea uskoa taloa. Ajatusmalli, että meillä on pakasta vedetty talo, eihän siinä voi olla vikaa, istui päässä tiukasti, Pekka kertoo.

 

Ajatusmalli, että meillä on pakasta vedetty talo, eihän siinä voi olla vikaa, istui päässä tiukasti.

Talon rakennuttaja kutsuttiin jossain vaiheessa paikalle. He alkoivat tutkia paikkoja, mutta mitään ei tuntunut löytyvän.

– Meidän silmiimme se oli esitystä. Samaan aikaa sairastelumme lisääntyi ja muuttui yhä vakavammaksi.

Hiljalleen Pekka alkoi aavistaa koko tilanteen karmeuden. Heidän talossaan oli koreat kuoret, mutta talo oli pilalla. Myös perheen terveys oli romahtanut. Pahimmillaan perheen oli lähes mahdotonta liikkua yliherkkyyksien takia missään.

– Jossain vaiheessa vaimo ilmoitti, että nyt pitää tilata homekoira. Kun koira sitten merkkasi kotonamme yli 40 kohtaa, se tuntui oireista huolimatta hurjalta.

Pekka ei pidä homekoiria ylivoimaisina tutkimustyökaluina, mutta jo ensimmäisestä koiran merkkaamasta seinästä löytyi pieni löydös. Ensimmäinen palapelin pala isommasta kokonaisuudesta.

Talonrakentajan kanssa yritettiin jatkaa neuvotteluja.

– Saimme kokea erilaisia tekniikoita. Välillä he olivat empaattisia ja välillä he epäilivät, että olemme suggeroineet itsemme sairaiksi. Itse ehdotimme kaupan purkua, mutta siihen ei tartuttu. Rakentaja halusi korjata talon. Me halusimme, että se tutkitaan kunnolla. Korjauksen edellytyksenä taas olisi ollut allekirjoittaa sopimus, jossa olisimme vakuuttaneet olevamme jatkossa hiljaa talon ongelmista, Pekka kertoo.

– Eivät ongelmamme olisi selvinneet sillä, että olisi vähän uusittu väliseinää ja pistetty uutta maalia päälle. Meille vakuuteltiin, että jos emme herkistymisemme takia pystyisi enää asumaan talossamme, olisi meillä mahdollisuus myydä uudenveroinen talo, jonka viat olisi korjattu.

Pekan mielestä juuri tässä piilee ongelma. Rakennuttajan mielestä Pekka perheineen estää jälleen­rakentamisen, kun taas perhe haluaa selvyyden ongelmien laajuudesta.

Pekka kertoo, että perheellä alkaa olla riittävästi näyttöä oikeutta varten. Hänen mukaansa tutkimustulokset osoittavat, että kiinteistö on aiheuttanut perheen sairastumisen.

– Luottamusta talo­firmaan ei ole jäljellä hitustakaan, hän toteaa.

Muutto ilman muuttolaatikoita

Pari vuotta sitten Pekan perheellä ei siis ollut muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa talosta pois.

Se ei ollut fyysisesti rankka muutto. Kaikki oli Pekan mukaan käyttökelvotonta. Lasten lelutkin jäivät juuri niille paikoilleen kuin leikit lähtiessä jäivät.

Suurperhe ahtautui 250 neliön talosta vuokralle 85 neliöön.

– Kun pääsimme uuteen asuntoon, oireet alkoivat hiljalleen helpottaa, mutta esimerkiksi hoitoalan koulutuksen saanut vaimoni ei ehkä koskaan pysty tekemään alansa työtä kemikaaliyliherkkyyden takia, Pekka kertoo.

Perheen terveyden lisäksi talous on ollut todella tiukoilla. Ensimmäisen vuoden talovalmistaja maksoi perheen vuokran. Kun alkoi selvitä, ettei yhteisymmärrystä talon ja irtaimiston korvauksista löydy, loppui vuokranmaksu. Nyt vanha talo on purettu asumiskelvottomaan kuntoon, mutta Pekan on perheineen maksettava talon lämmitys ja vakuutukset. Asuntolainasta sentään tällä hetkellä maksuun menevät vain korot.

– Sinänsä ironista, että meillä on satojen tuhansien asuntolaina, vaikka pankki tällä hetkellä arvottaa talomme arvoksi kokonaista nolla euroa.

 

Meillä on satojen tuhansien asuntolaina, vaikka pankki tällä hetkellä arvottaa talomme arvoksi kokonaista nolla euroa.

Eläminen on tullut Pekan mukaan viime aikoina muutenkin kohtuuttoman kalliiksi.

– Jouduimme hankkimaan kaiken uudelleen. Ihmiset halusivat auttaa, mutta allergioiden takia meidän on pitänyt kieltäytyä monista vaatteista. Onneksi paikallinen kirkon diakoni auttoi meitä alkuun. Saimme ensin pestä heidän pesukoneellaan vähäisiä pyykkejämme ja lopulta he hankkivat meille oman pesukoneen. Hajuyliherkkyyksien takia sitä käytetään meillä paljon.

Nyt Pekan mukaan ei ole muuta vaihtoehtoa kuin katsoa peli loppuun saakka.

Onko sinulla ollut ongelmia uuden talon kanssa? Kerro kokemuksistasi, irina.bjorkman@sanoma.com

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa kaupungeista ei pysty tarjoamaan lapsille aterioita JHL:n julistaman lakon vuoksi

  2. 2

   Diners Club -luottokortille hyvästit Suomessa

  3. 3

   Rehn Ylelle: Korko nousee todennäköisesti vuoden päästä

  4. 4

   Eläkeläisen sähkölaskuun tulossa jopa 100 euron korotus – harkitsee nyt talonsa myymistä

  5. 5

   Kauppakeskus Itis vaihtaa omistajaa

  6. 6

   ”Tässä on nyt kyse siitä...” – kaksi viikkoa sitten poliittiset lakot jakoivat mielipiteet kahtia, mutta entä tänään?

  7. 7

   Häiriö haittasi S-Pankin sähköisiä palveluja

  8. 8

   Tallinkin uusi laiva tuo töitä sadoille Raumalla – kaupungissa riemuitaan: ”Tämä on iso juttu”

  9. 9

   Jorma Ollila raivosi Siilasmaalle Nokian kännykkäkaupasta: Syytti yhtiön ja perintönsä tuhoamisesta

  10. 10

   Lakko uhkaa jättää lapset ja vanhukset ilman ruokaa – ”Sellaiseenkin äärimmäiseen tilanteeseen on varauduttava”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eläkeläisen sähkölaskuun tulossa jopa 100 euron korotus – harkitsee nyt talonsa myymistä

  2. 2

   Osa kaupungeista ei pysty tarjoamaan lapsille aterioita JHL:n julistaman lakon vuoksi

  3. 3

   Diners Club -luottokortille hyvästit Suomessa

  4. 4

   Lakko uhkaa jättää lapset ja vanhukset ilman ruokaa – ”Sellaiseenkin äärimmäiseen tilanteeseen on varauduttava”

  5. 5

   Kauppakeskus Itis vaihtaa omistajaa

  6. 6

   ”Tässä on nyt kyse siitä...” – kaksi viikkoa sitten poliittiset lakot jakoivat mielipiteet kahtia, mutta entä tänään?

  7. 7

   Rauman telakka solmi aiesopimuksen Tallinkin uudesta aluksesta – aikoo rekrytoida lisää väkeä

  8. 8

   Tallinkin uusi laiva tuo töitä sadoille Raumalla – kaupungissa riemuitaan: ”Tämä on iso juttu”

  9. 9

   Rehn Ylelle: Korko nousee todennäköisesti vuoden päästä

  10. 10

   Ericssonin tulos ylitti analyytikoiden odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanhuksen palveluasuminen voi maksaa yli 5 000 e/kk – ”Juuri kenelläkään ei ole varaa maksaa tuloistaan”

  2. 2

   Suomalaisbroileri kuohuttaa Ruotsissa: ”Kuin isku kasvoille”

  3. 3

   Irtisanottu työntekijä sai 40 000 euron korvaukset – liitto: ”Henkilökemiat menivät ristiin”

  4. 4

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  5. 5

   Korkmanilta suorat sanat irtisanomiskiistasta HS:ssä: ”Jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä”

  6. 6

   JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä lakkoon

  7. 7

   Hoitokotien hinnat hämmästyttävät: ”Raha kelpaa, mutta asukkaita kohdellaan kuin roskaa”

  8. 8

   Alice, 20, haki työpaikkaa: kohtelu muuttui oudoksi, kun ihonväri selvisi – yrittäjä vertaa Elovena-ryynien myymiseen

  9. 9

   Näin eri liitot vastustavat nyt irtisanomislakia – maanantaina lakkoon 10 000 työntekijää lisää

  10. 10

   Eläkeläisen sähkölaskuun tulossa jopa 100 euron korotus – harkitsee nyt talonsa myymistä

  11. Näytä lisää