Perheenisä Pasi pelkää talvea: Avaimet käteen -talo sai energialuokan G – ”Ei varaa muuttaa terveempään taloon”

Julkaistu:

Pasi Havukaisen ostaman avaimet käteen -talon piti olla unelmien täyttymys. Nyt hän epäilee, että koko rakennus pitää purkaa.
Pasi Havukaisen uuteen kotiin tehtiin kesällä 2011 lopputarkastus. Havukainen luuli silloin muuttavansa uutuuttaan hohtavaan, huolettomaan taloon. Hän kun oli ostanut hirsitalon avaimet käteen -periaatteella siksi, ettei ollut mikään rakentamisen asiantuntija. Hän tiesi, että kyseessä olisi hänen elämänsä kallein sijoitus.

– Siksi kysyin talofirman edustajalta, olisiko hänellä suositella ketään, joka voisi hoitaa rakentamiseen liittyvät asiat puolestani. Siinä vaiheessa mukaan tuli edustajan suosittelema konsultti ja hänen suosittelemanaan virolainen rakennusyrittäjä. Konsultin sopimukseen kuuluivat niin valvoja kuin LVI-suunnittelukin, joten palvelun ostaminen tuntui hyvälle idealle.

Näin jälkeenpäin Havukainen ajattelee, että asetelma oli huono: kun kaikki olivat keskenään tuttuja, pieni piiri pyörii -leikki on ollut vuosien ajan mahdollinen. Kilpailuttaminen jäi hänen mukaansa konsultilta tekemättä ja tutut olivat työmaan urakoitsijoita.

Havukaisen mielestä talon ongelmat tosin alkoivat jo tehtaalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Valmistaja toimitti taloni ilman kiristystankoja. Tästä syystä talo painuu ilman hallintaa, eikä sitä ole voitu kontrolloida ollenkaan. Asiantuntijoiden katsoessa rakennuspiirustuksiani he sanoivat heti, että talosta puuttuvat siihen kuuluvat kiristystangot. Kyseiset tangot kun ovat käytössä kaikissa hirsirakenteissa kaikilla valmistajilla.

Tämä ei tietenkään selvinnyt Havukaisen perheelle heti.

Ensin alkoi vaivata kylmyys.

– Ensin luulimme ikkunoissa olevan vikaa, mutta hiljalleen alkoi selvitä koko kaameus. Talomme joka ainoa ikkuna on asennettu niin, että päivä paistaa ikkunan ja hirren välistä. Villoitus seinissä ja katoissa on puutteellinen. Talon joka nurkka vuotaa kylmää sisään. Hallitsemattoman painumisen johdosta jopa ikkunattomat seinät ovat alkaneet vuotaa kylmää ja vettä sisään.

Kylmää ja kallista

Talossa on 189 lämmitettävää neliötä. Taloa lämmitetään maalämmöllä, mutta sähkölasku talvikuukausina on silti noin 400–500 euroa. Siihen tulevat vielä siirtomaksut päälle.

– Sen lisäksi poltan talvessa noin 30 kuutiota puuta, että lapsemme edes jotenkin tarkenisivat.

Havukaisten lastenhuoneen nurkasta mitattiin viime kevättalvesta 0,0 astetta, kun ulkona oli viisi pakkasastetta.

– Joka nurkka kirjaimellisesti fuskaa. Talon energialuokka on B ja mitattuna 2017 kevättalvella saatiin tulos G, eli rakohirsitalosta seuraava eristämätön hirsirakennus pitäisi olla siis kyseessä.

Talonvalmistaja on Havukaisen mukaan vetäytynyt vastuusta ja tarjonnut jälkikäteen vain asennettuja kiristyspultteja talon ulkonurkkiin asennettaviksi.

– Valvoja on niin ikään pessyt kätensä projektinjohtajan kanssa ja urakoitsija lähti karkuun. Valvojan mielestä olen rakennuttanut vääränlaisen talon väärään paikkaan ja projektinjohtajana ollut konsultti ilmoitti, ettei ole korvausvastuussa.

Kylmyyden lisäksi talossa on ollut jo erilaisia putkiongelmia. Niihin on haettu korvauksia ulosotonkin kautta. Tällä hetkellä Havukaiset odottavat isomman urakoitsijan arviota korjausten hinnasta. Pari on jo Havukaisen mukaan ilmoittanut, että talo pitäisi purkaa.

– Hirsinurkkaa ei kuulemma voi tiivistää muutoin kuin purkamalla talo, kun lisäksi alakerran harkko-osasta joudutaan asennusvirheiden johdosta irrottamaan ikkunat ja ovet uudelleen asennettaviksi, menee koko talo uusiksi ja korjauslasku vastaa uuden talon hintaa.

 

Suoraan sanottuna en tiedä, miten pärjäämme. Talo on vienyt kaikki rahamme.

Talvi on nyt tulossa, ja se hieman hirvittää.

– Suoraan sanottuna en tiedä, miten pärjäämme. Talo on vienyt kaikki rahamme. Tontteineen tämä on tullut maksamaan lähemmäs miljoonan euroa ja jatkuvasti kuluu lisää. Samoin uusia ongelmia putkahtaa näköpiiriin. Viimeisimpänä vettä on tippunut jostain keittiön hirsiä pitkin keskeltä seinää. Oikeuskäsittelyjen ja kulujen vuoksi ei ole edes varaa muuttaa alle nelivuotiaitten lastemme kanssa pois terveempään taloon edes vuokralle. Tuntuu, että vastuulliset hakevat vain väsytysvoittoa ja uskovat, että asian käsittely loppuu, kun talon omistajan rahat loppuvat.

Valvo, vertaa ja tutki

Valvo oikeuksiasi. Niin neuvoo asianajaja Tiina Koskinen-Tammi asianajotoimisto Alfasta kaikkia asunnon rakennuttamista suunnittelevia. Koskinen-Tammi on erikoistunut kiinteistöihin liittyviin riitoihin ja tehnyt muun muassa väitöskirjan kosteus- ja homevaurioihin liittyvistä vastuukysymyksistä asuntokaupan sopimusoikeudellisena ongelmana.

Uusiin taloihin ja talopaketteihin liittyvät riidat ovat Koskinen-Tammen mielestä kuitenkin varsin pieni osa asuntokaupan ongelmista. Yleensä niissä silloin kyse on rakennusvirheistä ja niiden osoittamisesta. Näyttötaakka on tällöin kantajalla, siis näissä tapauksissa asunnon omistajalla.

– Se on tietysti asukkaille aina kokonaisvaltainen ja traaginen kokemus, joka voi viedä aikaa ja syödä taloutta, mutta juridisesti se on selkeää. Moni maallikko kokee, että laissa olisi tässä kohtaa heikkouksia, mutta näin ei kokemukseni mukaan ole.

Älä säästä valvonnassa

Koskinen-Tammi neuvoo uuden talon ostajia valitsemaan huolella erityisesti rakennusvalvojan. Tarkka ja asiantunteva valvoja voi hänen mielestään säästää talon hankkijan monelta huolelta.

– Usein tuntuu, että kun tehdään elämän suurimpia kauppoja, säästetään tärkeissä kohdissa, niin kuin valvonnassa. Myös itsensä tappiin lainoittamisessa on aina hirveä riski; jos ongelmia ilmenee, ei niihin ole varaa.

Koskinen-Tammen mielestä myös talon ostajien täytyy olla realistisia.

– Välillä törmään työssäni siihen, että ihmiset eivät ole lainkaan varautuneet siihen, että talossa voi ilmetä jotain ongelmia. Harva rakennus kuitenkaan on riskitön.

Silti myös aika ajoin ilmenee selviä rakennusvirheitä. Jos osapuolet eivät pääse ongelmista sopuun, mennään oikeuteen.

– Se, mikä ehkä käy ehkä näissä tapauksissa eniten oikeustajuuni, on erilaisten asiantuntijoiden tilaajan mukaan vaihtuvat näkemykset. Oikeudessa kun tapauksissa riidellään erilaisista rakennusteknisistä yksityiskohdista ja marssitetaan erilaisia asiantuntijoita antamaan lausuntoja, joihin tavalliset ihmiset luottavat kuin kiveen. Näissä puheissa olen kuullut turhan monta kertaa suoranaisia valeita ja se on raivostuttavaa.

Oma ongelmansa on tietysti myös se, jos talonvalmistaja tai urakoitsija ajautuvat konkurssiin. Siksi Tiina Koskinen-Tammen mukaan vertailuja on hyvä tehdä etukäteen. Yhtiöiden luottotiedot selviävät melko pienellä taloudellisella panostuksella esimerkiksi Suomen Asiakastiedon kautta.

– On selvää, että kun ostetaan uusi rakennus, ihmisillä voi herkemmin olla mielikuva, että kun kaikki on uutta, niin siksi varmasti kunnossa. Siihen ei kannata kuitenkaan tuudittautua. Jokaisella, myös ostajalla, on vastuu.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aktiivimalli viiltää siivun sairauslomalla olevan Sirkan, 62, tuista – ”Seuraavaksi menee varmaan mielenterveys”

  2. 2

   AL: Pariskunnat kikkailevat asuntokaupoilla ja säästävät tonneja

  3. 3

   Salpalinjan rakenteet luovutetaan maanomistajille

  4. 4

   Finnpulp aloittaa tehtaan suunnittelun Kuopioon –  kiinalainen pehmopaperijätti lähti osakkaaksi

  5. 5

   Näin sinäkin voit aktivoida työttömän – 2 esimerkkilaskelmaa kuluista

  6. 6

   Poliisi varoittaa jokakeväisestä riesasta – ikäihmisten on syytä olla tarkkana, kun ovikello soi

  7. 7

   6 vinkkiä veroilmoituksen täyttämiseen – näin voit säästää rahaa

  8. 8

   Exel Composites ostaa komposiittiyhtiön Yhdysvalloista

  9. 9

   Työasuntovähennyksen saajia suhteellisen vähän – painottuu keskituloisiin

  10. 10

   Googlen toimitusjohtajalle tarjolla keskiviikkona jättipotti: yli 300 miljoonan euron palkkio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   AL: Pariskunnat kikkailevat asuntokaupoilla ja säästävät tonneja

  2. 2

   Aktiivimalli viiltää siivun sairauslomalla olevan Sirkan, 62, tuista – ”Seuraavaksi menee varmaan mielenterveys”

  3. 3

   Poliisi varoittaa jokakeväisestä riesasta – ikäihmisten on syytä olla tarkkana, kun ovikello soi

  4. 4

   6 vinkkiä veroilmoituksen täyttämiseen – näin voit säästää rahaa

  5. 5

   Näin sinäkin voit aktivoida työttömän – 2 esimerkkilaskelmaa kuluista

  6. 6

   Salpalinjan rakenteet luovutetaan maanomistajille

  7. 7

   Rakennusliitolta uusi lakkovaroitus: lakkopäiviä jo kesäkuulle saakka

  8. 8

   Finnpulp aloittaa tehtaan suunnittelun Kuopioon –  kiinalainen pehmopaperijätti lähti osakkaaksi

  9. 9

   Maria vuokraa asuntoaan Helsingissä Airbnb:n kautta – viettää lisätulojen avulla eläkepäiviä Floridassa

  10. 10

   Työttömyys iskee usein niihin, joille ei myönnetä työkyvyttömyyseläkettä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muurari teki salaojaremontin ennen talonsa myyntiä – sai 330 000 euron laskun salaisen virheen takia

  2. 2

   6 vinkkiä veroilmoituksen täyttämiseen – näin voit säästää rahaa

  3. 3

   Kuusamossa timantteja lapion ulottuvilla: maaperä laajalti samanlaista kuin Etelä-Afrikassa – ”Pienten tulivuorten juuria”

  4. 4

   Tiina, 49, siirtyy palkattomasta työkokeilusta palkkatöihin – te-toimisto uhkasi heti karenssilla

  5. 5

   Kauri, 30, pyysi tiedot Plussa-kortistaan – oli luokiteltu ostostensa perusteella kuukauden ajan sinkuksi

  6. 6

   AL: Pariskunnat kikkailevat asuntokaupoilla ja säästävät tonneja

  7. 7

   Kommentti: Nuoret eivät tee lapsia – ja heitä aiotaan jo rangaista siitä

  8. 8

   Näin Fortumia on loattu Venäjällä - ”Juonii Suur-Suomea, voi katkaista tahallaan lämmöt, toimii Naton apurina...”

  9. 9

   Tältä taksien hinnoittelu voi näyttää heinäkuusta lähtien – Trafi julkisti 3 esimerkkiä

  10. 10

   Harkitsetko asunto­sijoittamista? Näin monilla eri tavoilla voit saada nenillesi – ja tappion riski nousee koko ajan

  11. Näytä lisää