Pimeää autokauppaa yli kymmenen vuotta, josta viime vuodet todella kasvun vuosia. Antti (nimi muunnettu) ostaa ja myy 30–50 autoa vuodessa. Antin tulot ovat jo yli 70 000 euroa. Antti tallettaa tilille rahaa, mutta merkittävä osa menee luksuselämään.
Pekka (nimi muutettu) toimii Antin apuna eli tekevät yhdessä asiakaskäyntejä. Pekka auttaa autojen fiksauksessa ja saa lisätuloja 8 000–15 000 vuodessa, jotka Antti maksaa hänelle pimeästi. Trafin tiedoista on todettavissa, että henkilöllä on omissa nimissään vuosittain merkittävä määrä autoja, jotka ovat nopeasti vaihtaneet omistajaa.
Käytettyjen autojen kauppaan ja -huoltoon liittyvien vihjeiden kasvu on havaittu verohallinnossa.
– Autokauppaan, autojen korjaukseen ja muihin autoja koskeviin palveluihin liittyviä vihjeitä tulee yllättävän paljon, Uudenmaan verotarkastusyksikön tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen sanoo.
Tulee ilmoituksia, että on myyjiä, jotka eivät ole yritys- ja yhteisötietojärjestelmän mukaan arvonlisäverovelvollisia. Yksityiset ihmiset myös myyvät jatkuvasti autoja Tori.fissä tai muissa kauppapaikoissa.
Autoliikkeisiin liittyviä vinkkejä on 400 tänä vuonna.
– Luonnollisten henkilöiden puolella autokaupan vihjeitä on arviolta toinen mokoma.
Ilmoitusten kasvu kertonee siitä, että varsinaisen autoliikkeiden ulkopuolella olevaa myyntitoimintaa on aiempaa enemmän, Säkkinen arvioi. On ammattimaisia autojobbareita, jotka ostavat autoja, joista liikkeet haluavat päästä eroon.
– Niitä myydään sitten vähän villisti eteenpäin. Yleensä on kyse vanhoista, muutaman sadan tai parin tonnin autoista.
”Ikkunasta seuraan, kun he roudaavat tavaraa”
Rekisteröimätön yritys X toimittaa kodinkoneita kaikkialle maahan paketti- ja kuorma-autoillaan, käteismaksua vastaan kuititta. Toimintaa johdetaan Helsingistä. Työntekijät ovat ulkomaisia, ja rekisteröityneet työttömiksi. Joka päivä he myyvät ainakin 3– 4 kodinkonetta.
– Ikkunasta seuraan kun he roudaavat tavaraa joka päivä. Facebook Tori.fi ja Huutonetti sivuilla on kymmenittäin ilmoituksia. Valikoima vaihtuu. Monta miestä on töissä. Kokeilkaa itse ostaa pari arkkupakastinta ja viinikaappia soittamalla numeroon 00000000. Kuittia ette saa. Kaappien öinen roudaaminen ja muu rötöstely häiritsee todella paljon talon asukkaita. Isännöitsijä ei siitä piittaa.
Muunkin tavaran kuin vanhojen autojen kaupasta ja palveluista tulee toistuvasti vihjeitä.
– Netin välityksellä tapahtuva myynti on kasvava alue myös. Vihjeiden antajat ovat usein surfanneet kauppapaikkojen sivuilla ja törmänneet samoilla nimimerkeillä tai puhelinnumeroilla myytävään tavaraan. Ilmoituksissa myydään kodinkoneita, huonekaluja, jonkin verran vaatteita.
Myyntituotteet ovat monesti niin kapea-alaisia, että myymälätilassa myynti ei ole tuottavaa, mutta nettikaupalla saadaan volyymia. Uutena on sitäkin, että järjestetään valikoimista nettihuutokauppoja. Valikoimasta näkee että kodin irtaimistosta ei voi olla kyse.
Auto- ja kodinkonetapaukset on tältä vuodelta, ja verottaja aikoo kuulla osapuolia 2017 verotuksen yhteydessä.
Sote näkyy verovilppien ilmoituksissa
Verohallinnon verovilppipalvelu on toiminut vuodesta 2015. Tänä vuonna vinkkejä oli marraskuun loppuun mennessä 7 868 kappaletta, vuoden loppuun mennessä päästäneen lähelle 9 000, hieman edellisvuosia vähemmän. ¾ koskee yrityksiä, loput palkansaajia, vuokranantajia ja eläkeläisiä.
Ravintoloista oli ilmoituksia tehty noin 800, ja rakennusalalta 800–900. Tyypillisiä tapauksia on, että yrityksessä kuten ravintolassa, myyntiä ei lyödä kassaan tai siellä työskentelee henkilöitä, joiden palkkoja ei ilmoiteta. Rakennusalalla ulkomainen työvoima on kestoaihe.
Uudempi ilmiö on arvonlisä- tuloverovälttely sote-alan pienissä yrityksissä. Asunnonvuokrauksissa Airbnb-tapauksia tulee mutta vähän. Vaihtuville työmaaporukoille vuokrattavien asuntojen bisneksestä tulee ilmoituksia myös.