Asuntovelallinen voi saada helposti yli tonnin – selvitimme, mistä saa halvimmalla joulurahaa

Asuntolainasta irtoaa edullisin jouluraha, Suomen Rahatiedon selvitys paljastaa. Lyhennysvapaata ottamalla voi saada helposti yli tonnin. Asunnosta on apua myös isomman luoton saamisessa.

8.12.2017 6:45

Joulurahaa voi harkita otettavaksi pistämällä asuntolaina lyhennysvapaalle vaikkapa kolmeksi kuukaudeksi.

Näin rahaa vapautuu jäljellä olevasta lainamäärästä ja laina-ajasta riippuen helposti yli tonnikin (katso esimerkkilaskelma alla). Jos lainaa tarvitsee hieman enemmän, vakuudellinen kulutusluotto irtoaa pankista esimerkiksi asuntovarallisuutta vastaan.

Asuntolainaa vasten otetuissa luotoissa kokonaiskorot vaihtelivat selvästi: Hyposta luottoa sai tasan 5,0 prosentilla, kun taas Handelsbankenin korko oli 7,6 prosenttia. Kymppitonnin luotolle eroja kertyi satoja euroa, Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemistä laskelmista käy ilmi.

Kannattaa silti muistaa, että joulu on velkaantumisen kulta-aikaa. Jos oma talous on muutoin tasapainossa ja asuntolaina hyvin hoidettu, joululuottoa voi harkita.

Osasta pankeista saa myös vakuudetonta kulutusluottoa. Esimerkiksi 8 500 euron ja kolmevuotisen vakuudettoman kulutusluoton todellinen kokonaiskorko liikkui pääkaupunkiseudulla joulukuun alussa 7,0–10,3 prosentissa.

Perinteisistä pankeista saatava vakuudeton kulutusluotto on yleensä edullisempaa kuin rahoitusyhtiöiden. Pankkien luottokorteista voi löytää edullisimmillaan joulukuussa alle kuuden prosentin joulurahaa.

Yksi vaihtoehto on maksuaikakortti, jolla korotonta maksuaikaa voi käyttää hyväksi jouluostoksiin ja maksaa sitten lyhennysvapaista vapautuvilla rahoilla osan joulukuussa ja korttilaskun parin kuukaudessa lyhennysvapailla.

Asuntolainojen keskikorot tasaantuivat

Uuden asuntolainan todellinen keskikorot tasaantuivat joulukuussa. Keskimarginaali oli joulukuussa 0,95 prosenttia, ja todellinen hinta marraskuun lopussa keskimäärin 1,30 prosenttia.

Handelsbanken Tampere ja Kurikan Osuuspankki alensivat uuden asuntolainan marginaaliaan. Hypo pysytteli kokonaiskoroltaan edullisimpana hieman alle yhden prosentin tarjouksella, kun taas Ålandsbanken ja Sinetti OP myivät hieman yli prosentin lainaa.

Kolmen vuoden asuntolainan kiinteän jakson mukaan laskettu lainakorko olisi ollut nyt keskimäärin 1,31 prosenttia. Vastaavasti viiden vuoden korko olisi keskimäärin 1,49 prosenttia.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?