Suomeen tilattujen pakettien tulppa vain paisuu – jo 640000 lähetystä jumissa Kiinassa

Kiinasta tilattu joululahja ei välttämättä ehdi ajoissa Suomeen, sillä verkkokauppojen pakettiruuhka vain pahenee.

Pakettien lajittelukeskus Kiinassa marraskuun puolivälissä.

Suomeen kuljettamista odottavien lähetysten tulppa Kiinassa on kasvanut viime viikosta.

Postista kerrotaan, että lähetyksiä on Kiinassa jumissa viime tiedon mukaan 640 000 kappaletta.

Marraskuun lopulla niitä oli noin 420 000.

– Tulpan koko lähtöpäässä vain kasvaa, Postin kirje- ja markkinointipalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp kertoo.

– Kuluttajana tietysti kiinnostaa tietää, milloin ne kamat tulevat, ja sitä onkin todella vaikea ennustaa. Havaintomme on, että kirjeet lähtevät monista eri lähetyskaupungeista Kiinasta ja aika vaihtelee suuresti. Ne eivät purkaudu vanhasta päästä alkaen.

Yleensä esimerkiksi Wishistä tai Alibabasta tilattu verkkokauppaostos ehtii Suomeen noin 3–4 viikossa, nyt siinä kestää pidempään, lisää kansainvälisen postiliiketoiminnan johtaja Noora Laaksonen Postista.

– Nyt voi vahvasti sanoa, että jos on lapselle ostanut joululahjan, se ei välttämättä ehdi jouluksi.

Osa voi vielä tulla nopeastikin, osa on ollut matkalla jo kuusi viikkoa ennen Postille saapumista.

Lähetykset ovat käytännössä verkkokaupoista tilattuja paketteja, mutta ne on lähetetty kirjeenä. Niissä ei siksi ole seurantakoodeja, eikä lähetysten sijaintia siten pysty tarkkailemaan.

Loppuvuodesta on ollut paljon sesonkeja: Black Friday, Cyber Monday ja Singles’ Day ja päälle joulusesonki. Vaikka tulvaa näkyi jo viime sesonkina, Laaksonen arvioi, että tänä vuonna erityisesti sesongit löivät läpi verkkokaupoissa.

Tilaukset Kiinasta tulevat eri reittejä esimerkiksi Hongkongin, Singaporen tai Lähi-idän kautta. Kirje voi käydä myös esimerkiksi Virossa tai Hollannissa ennen Suomeen tuloa. Kun Kiinan-tilaukset vihdoin pääsevät Suomeen asti, lupaa Posti toimittaa ne perille mahdollisimman nopeasti, yleensä noin 3–4 päivässä, lähetystyypistä riippuen.

Mikäli tuotteensa haluaa saada varmasti jouluksi, kannattaa Laaksosen mukaan käyttää pakettipalveluita. Jumissa olevien lähetysten tuloa ei enää pysty nopeuttamaan millään tavalla.

Se näkyy Postin asiakaspalvelussa.

– Jonkin verran yhteydenottoja tulee, joskus jopa vihaisia. Joudumme sanomaan, että meillä ei ole näkyvyyttä kyseiseen kirjeeseen ollenkaan. Välillä saamme toimia syntipukkinakin, Laaksonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?