Johtava teknologiapomo kehui Suomen pilviin: ”Jonkun muun mielestä se olisi ollut huonoa bisnestä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Johtava teknologiapomo kehui Suomen pilviin: ”Jonkun muun mielestä se olisi ollut huonoa bisnestä”

Tencentin pääjohtaja Martin Lau (vas.) ja Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kohtasivat Slushin lavalla perjantaina.

Tencentin pääjohtaja Martin Lau (vas.) ja Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kohtasivat Slushin lavalla perjantaina.

Julkaistu: 1.12.2017 12:51

Supercellin Ilkka Paananen ja Tencentin Martin Lau avasivat jättimäisen yrityskaupan taustoja Slush-tapahtumassa.

Slushissa yhdessä Supercellin perustajan ja toimitusjohtajan Ilkka Paanasen kanssa esiintynyt kiinalaisen Tencentin toimitusjohtaja Martin Lau ei säästellyt teknologiatapahtuma Slushissa sanojaan puhuessaan Suomesta ja Supercellistä.

Tencent osti Supercellin japanilaiselta Softbankilta 8,6 miljardin dollarin kauppahinnalla kesäkuussa 2016. Supercell jatkaa silti toimintaansa Suomessa ja maksaa veronsa Suomeen.

Tencent on jättimäinen teknologiayritys, jonka tuotteisiin kuuluvat muun muassa Kiinan johtava pikaviestisovellus WeChat sekä siihen kytketyt maksujärjestelmät.

Paanasen ja Laun yhteistyö on jatkunut maaliskuusta 2016, eli kolme kuukautta ennen kaupan julkistamista.

Paananen kertoi alun perin ollut yhteydessä kiinalaisyhtiöön jo vuonna 2012. Laun mukaan Tencent oli kiinnostunut Supercellistä jo vuonna 2011. Supercellin enemmistö myytiin kuitenkin japanilaiselle Softbankille lokakuussa 2013.

– Tutkimme Supercelliä sen tuotteiden kautta, sanoi Lau, joka kuului jonkin aikaa Clash of Clansin sadan parhaan pelaajan joukkoon maailmassa.

”Päätimme, että näiden ihmisten kanssa haluamme tehdä töitä”

Lau kehui yhteistyötä Paanasen kanssa. Laun mukaan Supercell toimii käytännössä omillaan Tencentin sisällä.

– Haluamme ennen kaikkea rakentaa ekosysteemiä ja uskomme pieniin tiimeihin. Koko Tencentin teema on luoda paras mahdollinen käyttäjäkokemus asiakkailleen, Lau sanoi.

Lopuksi Lau yltyi hurjaan Suomen kehumiseen.

– Suomi on hieno tasa-arvoinen maa, jossa väki on isänmaallista – sanan hyvässä merkityksessä. Aloittaessamme neuvottelut Supercellin kanssa he tekivät ensimmäisenä selväksi, että he haluavat maksaa veronsa Suomeen. Jonkun muun mielestä se olisi huonoa bisnestä.

– Mutta kun kuulimme perustajien (hyväntekeväisyys-)toiminnasta säätiöidensä puitteissa, päätimme, että näiden ihmisten kanssa haluamme tehdä töitä.

Lau ylisti Suomea myös hienoksi paikaksi asua ja toimia yrittäjänä. Paananen jatkoi samasta teemasta.

– Esitin jo viime vuoden Slushissa toiveen, että haluaisin seuraavan Googlen, Facebookin tai Tencentin tulevan Suomesta. Vaikka tämä kuulostaa startup-hötöltä, niin uskon siihen yhä. Meidän pitää tehdä Helsingistä houkutteleva startup-hub, jonne ihmiset haluavat muuttaa. Kilpailu parhaista kyvyistä on todella kovaa, Paananen sanoi.

Lau sanoi lopuksi, että hän tekisi mielellään muiden eurooppalaisten teknologiayhtiöiden kanssa samanlaisia diilejä kuin Supercellin kanssa.

– Eurooppalaisyritykset ovat hyviä starttaamaan, mutta kasvu hyytyy helposti alun jälkeen. Auttaisimme mielellämme muitakin yhtiöitä eteenpäin anaten näiden kuitenkin säilyttää itsemääräämisoikeutensa, Lau sanoi.