Slushissa kilpaillaan huomiosta kaikin keinoin: 10 kuvan reportaasi astronauteista, saunamaailmasta ja foliohatuista

Julkaistu:

SLUSH
Slushissa eivät tänä vuonna vain sijoittajat ja yrittäjät etsi toisiaan. Tapahtumasta haetaan myös ideoita, työntekijöitä ja näkyvyyttä.
Jääkarhuja, foliohattuja, yksinäinen astronautti.

Slushissa kaikki tavat herättää huomiota ovat sallittuja. Puhujien päät heijastuvat valtaviksi palloiksi seinälle ja tasavallan presidentti Sauli Niinistökin saapuu avaamaan tilaisuuden laservalojen keskelle kuin Luke Skywalker konsanaan.

Silti Slush ei ole silti pelkkä kahden päivän valoshow, kaukana siitä. Huomion herättämisen takana on pitkiä työpäiviä. Osa etsii rahoittajia, osa yrityksiä, joihin sijoittaa, mutta näiden lisäksi löytyy lukuisia muita syitä osallistua tapahtumaan.


Dramatisoitu yrityskuva

Foliohattuihin törmää Wärtsilän näyttelyalueella. Itse asiassa Wärtsilän nimeä ei tahdo alueelta ensin lainkaan löytyä. Se on tietysti harkittua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Vaikka olemme omalla alalamme hyvin tunnettuja, startup-piireissä meitä ei tunneta, toteaa yrityksen digital manager Jenita Cresswell. Hän kertoo yrityksen etsivän tapahtumasta nimenomaan yhteistyökumppaneita ja uusia ideoita.


Yrityksen esillepano on erikoinen, jopa suurellinen. Keskelle tilaa on pystytetty televisio, jossa pyörii tarina foliohattuisesta, kuvitteellisesta keksijä George Newsteinista, joka ei halua jakaa ideoitaan kenenkään kanssa. Television ympärille on rakennettu keksijän koti, josta löytyy tämän keksintöjä – sekä tietysti foliohattuja.

Yritys haluaa tunnelmalla viestiä juuri päinvastaista.

– Me uskomme avoimeen koodiin ja ideoiden jakamiseen, siksi olemme täällä, Cresswell toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Messutilassa ei jaeta juurikaan tietoa itse yrityksestä. Jää hieman epäselväksi, mitä tietoa tässä oikeastaan edes jaetaan. On pakko silti kokeilla foliohattua päähän. Se lämmittää.

Virtuaalimaailmaa leikkaussaliin

Kivenheiton päässä Wärtsilästä huojutaan. Heilumisen aiheuttaa virtuaalilasit. Tai lisätyn todellisuuden lasit, niin kuin niiden esittelijä, algoritmikehittäjä Juha Tampio Disior-nimisestä yrityksestä niitä nimittää. Vuoden vanha startup-yritys keskittyy käyttämään laseja lääkäreiden apuvälineenä. Lasit päässä silmien eteen hahmottuu luuranko, jolla on luumurtuma leuassa. Kuva saadaan aikaiseksi mallinnuksena. Potilaasta otetaan viipalekuvia, joka mallinnetaan matemaattisesti kolmiulotteiseksi. Mallinnusta voi tarkkailla lasien avulla eri suunnista kiertämällä sen ympäri ja ”heilumalla”. Tulevaisuudessa laseja on tarkoitus kehittää myös leikkaussaliympäristöihin. Mutta eikö tässä olisi leikkaussalissa vaarana vaikka kompastua skalpelli kädessä?


– On totta, että näissä laseissa on omat riskinsä kompurointiin, hymähtää Mari Alho Microsoftilta, joka on kehitellyt itse lasit, jotka lanseeraataan Slushin aikana. Niihin voi periaattessa sisällyttää vaikka minkälaista softaa ja käyttää hyvin erilaisissa töissä.

– Hissinkorjaajat käyttävät näitä apuna huoltokohteissa, joten lasit taipuvat moneen. Nyt kun on tekniikka, kaivataankin erityisesti softaa, Alho toteaa.

Pinnalle ei voi jäädä kellumaan

Pienessä altaassa seilaa lautta. Pienoismalli automaattisesta lautasta lipuu vesillä ensimmäistä kertaa. Sitä esittelee suomalainen Reaktor.

– Lauttaan tulee mahtumaan 70 henkeä ja se kulkee sähkövoimalla, kahden solmun nopeutta. Tällainen reitit oppiva lautta sopii mainiosti vaikkapa saaristoliikenteeseen, kertoo Reaktorin markkinointipäällikkö Ville Valtonen.


Hän on selvästi innoissaan, vaikka lautan pienoismallin rakennus on mennyt viime tinkaan. Reatrorille lauttojen rakentaminen ei ole arkipäivää. Yrityksen pääidea on auttaa firmoja parantamaan strategiaansa.

– Me ollaan Slush joka päivä, Valtonen toteaa.

Se tarkoittaa sitä, että uusia ideoita pitää jatkuvasti kehitellä, niin kuin vaikkapa automaattisesti ohjautuvia lauttoja.

– Emme voi tulla hitaammiksi, siksi jatkuvasti on kokeiltava jotain uutta.

Työ tekijäänsä etsii

Reaktor ei etsi Slushista sijoittajia, Valtosen mukaan yrityksen rahoitus on tällä hetkellä parempi kuin hyvä. Voittoa on tänä vuonna hänen mukaansa tehty noin 10 miljoonaa.

– Meidän akuutti ongelmamme on työvoiman löytäminen. Jos Suomi ei tee jotain maahanmuuttopolitiikalle, tilanne käy monelle kasvuyritykselle täällä kestämättömäksi.


Vähän samoilla linjoilla ollaan markkinointiraportoinnin työkaluja kehittävässä Supermetricsissä, jonka työntekijät ovat sonnustautuneet supersankariasuihin. Slushissa etsitään työvoimaa yhteen nopeimmin kasvavaan yritykseen.

– Tulin vuosi sitten ja taisin olla 8. työntekijä. Nyt meitä on 17, noin 8–9 maasta, Viktor Djupsjöbacka Supermetricsiltä kertoo.


Slushissa eivät siis kohtaa vain sijoittajat ja yritykset, vaan myös työntekijät ja työnantajat. Heidän yhteensovittamistaan varten Slushiin on luotu kasvihuonetta muistuttava kujanne, jossa työntekijät voivat näpytellä kujaa reunustaville pikku koneille omat osaamisalueensa ja kiinnostuksen kohteensa. Kone tarjoaa Slushiin osallistuvien yritysten vapaina olevia työpaikkoja. Myös oman osallistujapassinsa voi tarroittaa kujan päästä löytyvillä tarroilla. Niistä sitten näkee, minkälainen tyyppi messualueella tepastelee. Sääli vain, että Messukeskus on niin hämärä, ettei kukaan erottaisi tarroja käveljöiden rinnuksista.

Ylikuumentumisen vaara

Samsungin näyttelyosastolla suihkuaa vesi-installaatio. Senkin tehtävä on tosin kerätä vain huomiota. Sen vieressä kävelee vaivalloisesti astronautti. Hänestä ei saa selkoa, mitä hän edes edustaa. Kypärän läpi erottaa kuitenkin hikipisarat.


Slushissa saa herkästi hien pintaa. Se on mahdollista joko rynnimällä näytteilleasettajalta toiselle, yrittämällä ymmärtää erikoisia liikeideoita tai sitten ihan perinteisesti saunomalla.

Messukeskuksen piha-alueelle on rakennettu kokonainen saunakylä paljuineen. Saunojen suosio näyttää yllättäneen jopa järjestäjät. Keskelle aluetta pystytettyyn kylmävesialtaaseen voi helposti kuvitella pulahtamaan kaikkein ylikuumentuneimmat pitchaajat ja nallepukuihin sonnutautuneet lentolehtisten jakajat.


Yksinkertaisuus yllättää

Slushissa on lämmintä ja hämärää. Sekin on hyvin harkittua. Vähän kuin olisi yökerhossa, vaikka tehdäänkin töitä.

Lisäksi tunnelma on äärimmäisen ystävällinen. Tuhannet pipopäiset vapaaehtoiset ohjaavat ihmisiä kärsivällisesti. Vaikka pääteema ilmastonmuutos ja terveys ovat vakavia, kaikkialla törmää hymyileviin ihmisiin. Ei tarvitse kuin tömähtää näytteilleasettajan eteen ja möläyttää, että mitä ihmettä te edustatte, heti vastataan auliisti.


Niin kuin vaikkapa turkkilainen Rasim Cin, jonka englantilaisyritys Woppy on todellinen startup. Vielä eivät edes oppimisympäristön ja lasten tietokoneita kehittävän yrityksen nettisivut aukea. Woppyn näyttelytilassa eivät vilku valot, ei heilu eläinhahmot eikä siellä tarjoilla mitään. Pöydältä löytyy puinen hiiri, bambusta tehty näppäimistö ja puinen web-kamera, juuri lasten käsiin sopiviksi muotoillut.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ne kiinnittävät huomion.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trafin pääjohtaja erosi – pesti olisi päättynyt parin viikon päästä

  2. 2

   Jouluostoksilla nyt valtava ruuhka – suomalaiset vastaavat: tällaista tavaraa lapsille pukinkonttiin

  3. 3

   Nämä joulun hittilelut viedään kauppojen hyllyiltä: Scruffaluv, yllätyspallo – listalta löytyy myös rakastettu ikisuosikki

  4. 4

   Onko suomalaisen järkeä kuolla velattomana? Ekonomistit vastaavat – ”Kuuluuko ihmisen jättää jotakin jälkeensä?”

  5. 5

   Halpisvaate pari kertaa päälle ja roskiin – tässä on vuoden turhake

  6. 6

   Apteekkari-lehti: Veikkauksen markkinointi ja peliautomaatit viranomaisen syyniin

  7. 7

   Poltitko rahaa ex-Talvivaaralla? Veronmaksajien keskusliitto: Nyt tappiot voi vähentää verotuksessa

  8. 8

   Kommentti: Ihmisten raha-asiat ovat valtavassa solmussa – pahimmillaan vanhemmat ottavat pikavippejä lastensa nimissä

  9. 9

   POP Pankki synkensi Suomen talousennustettaan – taustalla tullit ja kauppasodan uhka

  10. 10

   EKP ei kajonnut ohjauskorkoonsa – odotetusti 0,00 %:ssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko suomalaisen järkeä kuolla velattomana? Ekonomistit vastaavat – ”Kuuluuko ihmisen jättää jotakin jälkeensä?”

  2. 2

   Kommentti: Ihmisten raha-asiat ovat valtavassa solmussa – pahimmillaan vanhemmat ottavat pikavippejä lastensa nimissä

  3. 3

   Nämä joulun hittilelut viedään kauppojen hyllyiltä: Scruffaluv, yllätyspallo – listalta löytyy myös rakastettu ikisuosikki

  4. 4

   Halpisvaate pari kertaa päälle ja roskiin – tässä on vuoden turhake

  5. 5

   Poltitko rahaa ex-Talvivaaralla? Veronmaksajien keskusliitto: Nyt tappiot voi vähentää verotuksessa

  6. 6

   Veikon Koneen asiakkaat eivät ole saaneet tavaroitaan ja epäilevät konkurssia – toimitusjohtaja kertoo, mistä on kyse

  7. 7

   Carunan toimitusjohtaja tuskastui puheisiin sähkönsiirrosta – vertaa kossupullon hakuun Alkosta

  8. 8

   Jouluostoksilla nyt valtava ruuhka – suomalaiset vastaavat: tällaista tavaraa lapsille pukinkonttiin

  9. 9

   Ruotsin finanssivalvoja lyttäsi suomalaisten velanmaksun – Lukijat: Tämän vuoksi asuntolaina kannattaa maksaa pois

  10. 10

   Jan Hurrin kommentti: Talous- ja sijoitusnäkymät ovat kymmeneen vuoteen kehnoimmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Veikon Koneen asiakkaat eivät ole saaneet tavaroitaan ja epäilevät konkurssia – toimitusjohtaja kertoo, mistä on kyse

  2. 2

   Kuntotarkastaja vaikeni omakotitalon mittavista tuhoista – pariskunta luuli selviävänsä pelkällä pintaremontilla

  3. 3

   5 vuotta Caruna-kohuja – Näin vastaavat poliitikot: ”Vuosituhannen munaus”

  4. 4

   Kerrostalon asukkaat ärtyivät putoileviin biljardipalloihin ja jukeboxiin – ravintolan häätämisestä tulikin roima lasku

  5. 5

   Tavalliset suomalaiset kertoivat, mihin veronpalautusrahat uppoavat – espoolaiselle Markukselle kilahtaa kunnon potti

  6. 6

   HS: Ruotsin pankkivalvoja lyttää suomalaisten lainanmaksun: ”Taloudellisesta näkökulmasta se ei ehkä ole järkevää”

  7. 7

   Tonttivuokran korotus 11-kertaiseksi koettelee tamperelaisen kerrostalon asukkaita – ”Joudunko vastedes jättämään päivän puuroannoksen syömättä?”

  8. 8

   Perinteiset veron­palautukset tulivat viimeistä kertaa – asian­tuntija kertoo, mitä rahalla kannattaa tehdä

  9. 9

   Carunan toimitusjohtaja tuskastui puheisiin sähkönsiirrosta – vertaa kossupullon hakuun Alkosta

  10. 10

   Onko suomalaisen järkeä kuolla velattomana? Ekonomistit vastaavat – ”Kuuluuko ihmisen jättää jotakin jälkeensä?”

  11. Näytä lisää