Näillä amk-tutkinnoilla tienaa heti yli 4000 euroa kuussa – katso lista keskipalkoista

Ammattikorkeakoulusta vasta valmistuneiden kovapalkkaisinta kärkeä miehittävät ylemmän tutkinnon suorittaneet. Silti poliisipäällystö ohittaa palkoissa heidätkin.

28.11.2017 15:46 | Päivitetty 28.11.2017 20:07

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet insinöörit yltävät palkoissaan keskimäärin yli 4 000 euron jo pian valmistumisensa jälkeen.

Esimerkiksi tietotekniikan alan ylemmän insinööritutkinnon vasta suorittaneet kokosivat viime vuonna keskimäärin jopa lähes 4 600 euron kuukausiansiot. Tuotantotalouden sekä rakennustekniikan ja yhdyskuntatekniikan alan ylemmän tutkinnon opiskelleet ylsivät puolestaan noin 4 500 euron keskiansioihin.

Ammattikorkeakoulun käyneistä kaikkein kovimmalla keskipalkalla voivat kuitenkin kehuskella poliisipäällystön tutkinnon suorittaneet. Vaikka kyseessä ei ole edes ylempi amk-tutkinto, he ohittavat lähes 4 800 euron keskiansioillaan ylemmän tutkinnon suorittaneet insinöörit.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen palkkarakennetilastosta, josta on poimittu ammattikorkeakouluista vuosina 2010–2014 valmistuneet kokoaikaisesti työssä olevat palkansaajat.

Poliisikoulutuksen tutkintorakenne uudistui vuonna 2014. Uudessa mallissa päällystövirkoihin eli komisarioksi tai ylikomisarioksi haluavat suorittavat poliisialan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

Yli 4 000 euron keskiansioihin kurkottivat myös vasta tietojenkäsittelyalan ylemmän tutkinnon suorittaneet tradenomit, palopäällystö ja merikapteenit. Lähelle neljää tonnia pääsivät liikkeenjohdon ylemmän restonomintutkinnon suorittaneet sekä talouden, hallinnon ja markkinoinnin ylemmän tradenomintutkinnon suorittaneet palkansaajat.

Merikapteeni Juha Rossi esitteli monen lukijan unelma-ammattia Ilta-Sanomille kesällä 2005.

Kova palkka, enemmän ikää

Suurimmista palkoista nauttivat ovat valmistuessaan myös verrattain vanhoja: esimerkiksi palkkatilaston kärjessä komeilevan poliisipäällystön tutkinnon suorittaneet ovat valmistuneet keskimäärin 44-vuotiaina, tietotekniikan ylemmän insinööritutkinnon suorittaneet 34-vuotiaina ja tietojenkäsittelyalan ylemmän tradenomintutkinnon suorittaneet 39-vuotiaina.

Ylemmän tutkinnon suorittaneiden korkeahkoa keski-ikää selittävät tutkinto-ohjelmaan hakemisen vaatimukset: hakijoilta edellytetään alemman korkeakoulututkinnon lisäksi vähintään kolmen vuoden työkokemusta. Poliisipäällystön tutkintoa opiskelemaan hakevalta vaaditaan poliisin perustutkintoa ja vähintään kolmen vuoden työkokemusta.

Osa keskipalkoista on noussut huomattavasti vuoden 2013 tilanteesta. Esimerkiksi poliisipäällystöllä keskiansio on noussut kolmessa vuodessa parisataa euroa ja tietotekniikan ylemmän insinöörintutkinnon suorittaneilla jopa viitisensataa. Vastavalmistuneilla merikapteeneilla keskimääräiset ansiot ovat kuitenkin pudonneet parillasadalla.

Alla olevaan taulukkoon on listattu ammattikorkeakouluista vuosina 2010–2014 valmistuneiden keskimääräiset vuoden 2016 kokonaisansiot tutkintonimikkeittäin ja keskipalkkojen mukaisessa järjestyksessä.

Listatut kokonaisansiot ovat bruttomääräisiä ja sisältävät peruspalkan lisäksi kaikki lisät, ylityöt ja luontoisedut, mutta eivät lomarahoja tai tulospalkkioita. Mukana ovat kaikki yli 50 palkansaajaa sisältävät tutkinnot.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jutun pääkuvana olevalla videolla 6 varteenotettavaa vinkkiä työnhakijalle.

Juttua täydennetty 28.11. klo 20.05: Lisätty tieto poliisin tutkintojärjestelmän muutoksesta vuonna 2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?