Kommentti: Ekonomistien näkemykset eroavat kovasti – ja nyt sen näkee kuka vain

Tiistaina auennut ekonomistikone on erinomainen uusi palvelu. Nyt kuka vain voi lähettää ekonomisteille kysymyksiä, kirjoittaa erikoistoimittaja Heidi Hagelin.

23.11.2017 16:07

Keitä oikein hyvät kahvit, etsi mukava paikka ja ennen kaikkea varaa aikaa. Tiistaina auennut ekonomistikone on oivallinen palvelu kaikille taloudesta kiinnostuneille. Sen parissa saa kulumaan paljon aikaa.

Idea on erittäin hyvä. Koneeseen, siis sivustolle, joka löytyy täältä, on kerätty 50 suomalaisekonomistin näkemys aluksi yli 20 ajankohtaiseen talouden kysymykseen. Ja lisää on tulossa, sillä kuka vain voi ehdottaa kysymystä. Ehdotettavista kysymyksistä koneeseen asti valikoituvat valitsee nelihenkinen raati, johon kuuluvat Mika Maliranta, Essi Eerola, Markus Jäntti ja Roope Uusitalo – kolme professoria ja yksi tutkimusjohtaja. Mikä on oikein hyvä, koska näin kysymysten rima nousee korkealle. Jos haluaa hyviä vastauksia, myös kysymysten pitää olla hyviä.

Kysymykset esitetään ekonomistipaneelille, ja sen koostumus on yksi koneen parhaista ominaisuuksista. Kyse on riippumattomasta akateemisesta asiantuntijapaneelista. Mukaan on kutsuttu kaikki virassa olevat suomalaiset kansantaloustieteen ja taloustieteen professorit, apulaisprofessorit sekä taloustieteen tutkijat, jotka ovat julkaisutietokannan kärjessä. Tämän lisäksi mukana on neljän taloudellisen tutkimuslaitoksen sekä Suomen Pankin eri osastojen johtoa.

Mukana on monta nimeä, jotka esiintyvät säännöllisesti mediassa, mutta myös henkilöitä, joiden toimenkuvaan ei suoraan kuulu antaa lausuntoja. Nyt kuka vain pääsee tutustumaan heidänkin näkemyksiinsä.

Omassa työssäni törmään varsin usein siihen lukijoiden näkemykseen, että ”kaikki” ekonomistit ovat samaa mieltä asioita. Eivät tietenkään ole, mutta sen perusteleminen lukijoille on joskus suorastaan uuvuttavaa. Ekonomistikone tarjoaa tähänkin mainion näkökulman. Jos jaksaa yhtään perehtyä aineistoon ja lukea perusteluja, huomaa varsin pian, miten paljon näkemykset monessa kysymyksessä jakaantuvat.

Katsokaapa vaikka tätä kysymystä nollatuntisopimuksista. Noin 30 prosenttia samaa mieltä ja saman verran eri mieltä.

Jos ylläoleva grafiikka ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä linkistä.

Samoin esimerkiksi perustulon vaikutukset työn tarjontaan jakaa selvästi ekonomistikunnan näkemykset.

Jos ylläoleva grafiikka ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä linkistä.

Joten nyt kaikki, joita suomalaisen ekonomistikunnan näkemykset kiinnostavat, tekemään kysymyksiä. Näin helppoa se ei ole vielä koskaan ollut. Panelisteille esitetään uusia kysymyksiä noin kahden kuukauden väliajoin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?