Finanssivalvonta varoittaa: Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on riski - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Finanssivalvonta varoittaa: Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on riski

Bitcoinin vanavedessä muita kryptovaluuttoja on alkanut putkahdella kuin sieniä sateella. Finanssivalvonnan mukaan ne ovat riskialttiita sijoituskohteita.

Finanssivalvonnan mukaan osa kryptovaluutoista on mahdollisesti luotu huijaustarkoituksessa. Kuvituskuva.

22.11.2017 8:56

Finanssivalvonta lähetti asiasta tiedotteen keskiviikkoaamuna. Sen mukaan nopeiden voittojen tavoittelu on saanut suomalaisia liikkeelle. Uudesta sijoituskohteesta innostuneilla ei kuitenkaan ole aina tarpeeksi tietoa riskeistä. Kryptovaluuttojen kohdalla niitä on useita.

Fivan mukaan kryptovaluuttojen arvonmuodostuksella ei ole mitään kiinteää pohjaa. Tuotto-odotus perustuu pelkästään odotuksiin siitä, että joku ostaa kohteen myöhemmin kalliimmalla. Fivan mukaan osa kryptovaluutoista on mahdollisesti luotu huijaustarkoituksessa.

Yksi kryptovaluuttoihin liittyvä ilmiö on nimeltään ICO (’initial coin offering’), jossa oikeaa riihikuivaa rahaa vastaan tarjotaan uudenlaista kryptovaluuttaa. Finanssivalvonta käyttää tästä nimitystä ”rahake”. Sijoittaja osallistuu rahoituskierrokselle ja antaa oikeaa rahaa uutta liikkeelle laskettavaa kryptovaluuttaa vastaan.

Tähän liittyy useampia riskejä: ICO voi olla sääntelemätön. Riski pääoman menettämiselle kokonaan tai osittain on Euroopan arvopaperi­markkina­viranomaisen mukaan suuri. Lisäksi kryptovaluutassa on voimakas hinnanvaihtelu eikä teknologian toimivuudesta ole varmuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?