FIM:ltä tekoälyyn perustuva rahasto – ”Tekoäly ei tunne intohimoja kohdeyhtiöihin”

”Tekoäly tulee väistämättä finanssialalle. Sen myötä monet rutiinitehtävät voidaan jättää pois ja keskittyä mielekkäisiin tehtäviin”, FIM:n toimitusjohtaja Teri Heilala sanoo.

Rahasto sijoittaa osakkeisiin maailmanlaajuisesti.

17.11.2017 8:22

Varainhoitoyhtiö FIM julkistaa Pohjoismaiden ensimmäisen tekoälyyn perustuvan osakerahaston yhdessä varainhoitaja Acatiksen kanssa.

Mukaan pääsevät sekä institutionaaliset että piensijoittajat. Minimimerkintä on kymmenen euroa, kuten muissakin FIM:n yleisölle suunnatuista osakerahastoissa. Rahastolle ei ole tavoitekokoa, mutta FIM:n mukaan rahastosta ovat olleet kiinnostuneita suursijoittajat, muun muassa eläkeyhtiöt.

Institutionaalisten sijoittajien minimimerkintä on puoli miljoonaa euroa ja vuotuinen hallinnointipalkkio on 0,85 prosenttia.

Piensijoittajilla hallinnointipalkkio on 1,5 prosenttia, millä ei päästä halvimpien perinteisten osakerahastojen tasolle. Lisäksi piensijoittajalta peritään prosentin merkintäpalkkio ja prosentin lunastuspalkkio.

FIM:n toimitusjohtajan Teri Heilalan mukaan tekoälyrahasto ei ole missään mielessä passiivinen, sillä salkun koostumus vaihtelee koneälyn suositusten mukaan selvästikin. Rahasto ei kuitenkaan tee päiväkauppaa, vaan lähtökohtana on arvosijoittaminen eli rahasto tähtää pitkäjänteiseen sijoittamiseen, jossa pyritään löytämään aliarvostettuja pörssiyhtiöitä.

– Sijoitukset kohdistuvat suuriin, maailmanlaajuisiin ja likvideihin yhtiöihin. Rahastolla ei ole tavoitekokoa, mutta sijoittajien kiinnostus on ollut kovaa, Heilala sanoo Taloussanomille.

Rahasto sijoittaa osakkeisiin maailmanlaajuisesti ja käyttää tässä hyväkseen oppivaa tekoälyä. Varsinaiset kaupat tekee kuitenkin rahaston salkunhoitaja, joka samalla varmistaa viime kädessä niiden asianmukaisuuden ja sopivuuden FIM:n eettisten sijoituskriteereiden kannalta.

– Salkunhoitaja katsoo lävitse, ettei tekoäly ole sijoittanut esimerkiksi ydinaseteknologiaan taikka tupakkateollisuuteen. Nämä karsitaan automaattisesti pois, Heilala sanoo.

Varat on sijoitettu kokonaisuudessaan osakkeisiin eikä rahastoissa usein pidettävää käteisosuutta ole. Käytännössä FIM Tekoäly -rahasto käynnistyy maanantaina, kun pohjoismaisille osakemarkkinoille sijoittanut FIM Nordic -rahasto vaihtaa sääntöjään ja nimeään.

– Tekoäly ei tunne intohimoja kohdeyhtiöihin eikä pelkoa edellisten kurssiromahdusten toistumisesta, missä se poikkeaa selvästi inhimillisestä salkunhoitajasta. Se katsoo kylmän viileästi lukuja ja sitä, mitä yhtiössä on tapahtunut aikaisemmin, Heilala sanoo.

– Tekoäly tulee väistämättä finanssialalle. Sen myötä monet rutiinitehtävät voidaan jättää pois ja keskittyä mielekkäisiin tehtäviin. Sama kehitys on nähtävissä muuallakin, kuten konepajateollisuudessa.

Rahaston tuottotavoite on suhteellisen kunnianhimoinen. FIM Tekoäly tavoittelee kolme prosenttiyksikköä parempaa vuotuista tuottoa kuin MSCI World -osakeindeksi. Tästä ylituotosta peritään 25 prosentin lisäpalkkio.

Nnaisense-yhtiön kehittämä tekoälyteknologia käy läpi yritystietokantaa, jossa on muun muassa taseita ja tilinpäätöksiä yli 4 000 yhtiöstä, joista jokaisen markkina-arvo on yli miljardi euroa. Tietoja on parinkymmenen vuoden ajalta ja tietokanta sisältää reilut 700 muuttujaa.

Sijoitusprosessin tuloksena syntyy 50 osakkeen salkku, josta suomalaisista yhtiöistä on mukana esimerkiksi Stora Enso.

– Olisin ihmeissäni, jos meillä ei olisi tällä alalla ensi vuonna uusia avauksia, Heilala sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?