OP-ryhmän nimissä lähetetty huijausviestejä – älä avaa linkkejä

Verkkotilin tietoja udellaan huijaussähköposteilla. OP-ryhmän mukaan liikkeellä on kahdenlaisia huijausviestejä.

6.11.2017 15:42

”Verkkotilisi salainen koodi syötetään väärin kolme kertaa”, alkaa viikonloppuna sähköpostiin tipahtanut viesti. Viestin lähettäjäksi on merkitty ”OP-ryhma”. Myös Osuuspankin logo löytyy viestistä, tosin vähän kummalliseksi venyneenä. Viestissä kerrotaan, että tilin käyttöä rajoitetaan, kunnes käyttöoikeudet palautetaan viestin ohessa olevasta linkistä.

Tämänkaltainen kalasteluviesti on OP-ryhmällekin uusi tuttavuus.

– Meille on tullut tänään tietoon, että OP:n asiakkaiden tunnuksia kalastellaan kahdella vähän erityyppisellä viestillä. Ensimmäisessä kerrotaan juuri tähän tapaan, että verkkotilin ”salainen koodi” on syötetty väärin ja pyydetään tekemään käyttöoikeuksien palautus linkin kautta. Toisessa sähköpostiviestissä kerrotaan kirjautumisyrityksestä uudelta laitteelta ja pyydetään vahvistamaan henkilöllisyys linkkiä vahvistamalla, kertoo OP:n turvallisuusryhmän tiimipäällikkö Aino Arvela-Kymenvirta.

Pankki ei lähettele kirjautumispyyntöjä

Pelkästä sähköpostiviestistä ei tarvitse huolestua, mutta siinä olevia linkkejä ei saa missään nimessä avata.

– Tämänkaltaiset huijausyritykset perustuvat puhelimitse saatuihin avainlukuihin. Linkin kautta pyydetään muun muassa käyttäjän puhelinnumeroa ja soitoilla kalastellaan sitten avainlukuja, Arvela-Kymenvirta kertoo.

Hän myös muistuttaa, ettei OP koskaan pyydä sähköpostitse kirjautumaan pankkipalveluihin. Jos huijausviestin linkin kuitenkin ehtii avata, Arvela-Kymenvirta neuvoo varmistumaan laitteen puhtaudesta, ennen kuin sitä käyttää vaikkapa pankkiasiointiin.

Entä mistä huijarit ovat kalastaneet tietoja pankeista, joissa ihmiset ovat asiakkaina?

– Eivät he olekaan. Nämä ovat suuria joukkoviestejä, joissa osalla viestin saajista on pankkitili OP:ssa, osalla ei.

Arvela-Kymenvirran mukaan tämänkaltaisia huijaussähköpostiviestejä ilmaantuu aaltoliikkeinä.

– Toiset ovat taitavammin tehty kuin toiset. Usein huono kieliasu ja epämääräinen visuaalinen ilme viestivät, että kyse on huijauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?