Juristit kertovat: Tällainen on hyvä testamentti – ”Yhden ainoan kerran avio-oikeutta ei rajattu” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Juristit kertovat: Tällainen on hyvä testamentti – ”Yhden ainoan kerran avio-oikeutta ei rajattu”

Testamentti on aina yksilökohtainen. Pari perusasiaa juristien mielestä silti yhdistää hyviä testamentteja: se on tehty huolella, se on ajantasainen ja sitä ei ole piilotettu liian hyvään talteen.

4.11.2017 6:34

Oikeastaan koskaan ei ole liian aikaista. Se on varatuomari Mikko Arolan mielipide siihen, milloin kannattaa viimeistään laatia testamentti. Hän itse teki testamentin jo nuorena miehenä.

– Testamentti on hyvin yksilö- ja tapauskohtainen, mutta juuri sen laadinta huolella ja ajoissa yhdistää kaikkia hyviä testamentteja, Arola toteaa.

Itse asiassa jos testamentin teon jättää hyvin myöhäiseen ajankohtaan, on hyvä varautua todistamaan terveydentilansa.

– Jos voidaan yhtään epäillä testamentin tekijän terveydentilaa, on testamentin oheen syytä lisätä lääkärintodistus mukaan.

Leski ja miniä huolena

Testamentti on hyvin tapauskohtainen ja riippuu niin testamenttaajan varallisuudesta kuin perhesuhteistakin. Suuri osa testamenteista on Mikko Arolan mukaan melko yleisluontoisia. Niillä pärjätään hänen mielestään usein aika pitkälle.

– Useimmilla asiakkailla on päällimmäisenä huolena lesken asema, Arola kertoo.

Mikko Arola on huomannut, että kun testamentin tekijä miettii juristin kanssa tulevan lesken tilannetta, hän usein keskusteluiden jälkeen päätyy omaisuuden hallintaoikeuden sijaan omistusoikeuteen. Se antaa leskelle ihan erilaista liikkumavapautta.

– Monelle voi olla epäselvää, että jos leskelle jää hallintaoikeus omaisuuteen, hän ei esimerkiksi saa myydä omaisuutta ilman lasten lupaa. Riitaisessa tilanteessa tämä voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että ikääntyvä leski ei voi myydä ja muuttaa pienempään asuntoon.

Juuri tapauskohtaisuuden takia Mikko Arola suosittelee aina vähän perusteellisempaa oman tilanteen kartoitusta ennen testamentin tekoa.

– Jos on ydinperhe, jossa hyvät välit, tilanne voi olla hyvin selkeä. Kun kyseessä on avoliitto, uusioperhe tai riitaiset välit, tilanne on monimutkaisempi.

 Olen yhden kerran laatinut testamentin, jossa avio-oikeutta ei ole rajattu.

Toinen suosikkiaihe testamentissa on avio-oikeuden rajaaminen. Rintaperillisten puolisot halutaan rajata pois perinnöstä.

– Olen yhden kerran laatinut testamentin, jossa avio-oikeutta ei ole rajattu, Arola hymähtää.

Mitä jäljelle jää

Varatuomari Mirja Kokko on Mikko Arolan kanssa samoilla linjoilla. Testamenttia ei kannata hänen mielestään tehdä hutiloiden.

– Testamentista on syytä käydä ilmi, missä tilanteessa sitä tehdessä eletään ja mikä on testamentin tavoite ja tarkoitus. Nämä on syytä miettiä tarkoin, ennen kuin itse testamentti laaditaan, Mirja Kokko toteaa.

Tavoitteella Kokon mielestä usein tarkoitetaan sitä, onko testamentin suurin tarkoitus turvata lesken asuminen vai lesken itsenäisyyden turvaaminen eli mahdollisuus vaikkapa myydä omaisuutta vai lasten tasapuolinen kohtelu.

Monesti testamenttikeskustelu lähtee Kokon mielestä liikkeelle perintöverotuksesta ja toki on hyvä miettiä erilaisten ratkaisujen merkitystä verotuksen kannalta. Verotuksen ei tulisi kuitenkaan olla ainoa testamentin sisältöä määräävä seikka.

– Omaisuus on hyvä käydä läpi, palastella, mitä kaikkea on jaettavana. Joskus perittäväksi voi jäädä vaikkapa jo edellisen sukupolven kuolinpesän osuuksia, joten nämäkin on syytä ottaa huomioon.

Kokon mielestä on tärkeää miettiä myös joitakin entä jos -tilanteita.

– Joskus käy niinkin, että nuorempi polvi kuolee ennen vanhempiaan. Tämäkin on hyvä testamenttia suunnitellessa ottaa huomioon.

Ei säilöön patjan alle

Miten yksityiskohtaisen sitten ihan tavallisen ihmisen testamentin kannattaa olla? Onko syytä luetella Myrna-kupitkin?

– Ei sentään! Mutta perintöasioista on hyvä keskustella myös jälkipolven kanssa. Joskus testamentin tekijällä voi olla pinttynyt ajatus, esimerkiksi että tytär perii mökin. Kun tyttäreltä sitten kysytään asiasta, hän voi tunnustaa, ettei koskaan ole juuri paikasta välittänyt, Kokko kertoo.

 Yleensä vihoviimeinen ratkaisu on se, että jätetään vaikka mökki yhteisomistukseen lapsille.

Mikko Arolan mielestä on myös hyvä miettiä, kuka perii mitäkin.

– Yleensä vihoviimeinen ratkaisu on se, että jätetään vaikka mökki yhteisomistukseen lapsille, se todella harvoin onnistuu.

Jos tai kun varallisuutta karttuu, testamenttia on hyvä päivittää. Mikko Arolan mielestä muutaman vuoden välein kannattaa miettiä, onko testamentti vielä ajantasainen.

Ja sitten on tärkeää, että testamentti talletetaan paikkaan, josta se varmasti löytyy.

Jonkinlainen kuriositeetti on sekin, että jos perillinen repii testamentin, hän menettää perintöosuuden.

– Suosittelen asiakkaille testamentin säilyttämistä vaikkapa pankkien asiakirjasäilytyksessä. Siellä se on paloturvallisessa tallessa ja saatavissa sen verran nopeasti, että jos testamenttiin on kirjattu vaikkapa hautaustoiveita, ne on mahdollista toteuttaa, Mirja Kokko ehdottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?