Katso tilastosta kotiseutusi tilanne – näillä alueilla työvoimasta suurin pula - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Katso tilastosta kotiseutusi tilanne – näillä alueilla työvoimasta suurin pula

Rakennuksilla ja teollisuudessa osaajapula on suurin Keski-Suomessa.

30.10.2017 18:20

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tekemän barometrin mukaan elinkeinoelämän suhdanteet ovat parantuneet kesän ja syksyn aikana. Pullonkaulana on osaavan työvoiman saanti.

– Kaiken kaikkiaan rekrytointivaikeudet ovat levinneet uusille alueille, EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila sanoi.

– Yrityksiltä kuulee avointa palautetta aika usein siitä, että puutetta on aika kapeankin erityisosaamisen henkilöstöstä. On jokin uusi liiketoiminta, uutta tarvetta. Se ei ole läpi työvoimakentän menevä ilmiö, esimerkiksi pulaa insinööreistä, vaan kapean osaamisalueen terävästäkin pulasta.

 Puutetta on aika kapeankin erityisosaamisen henkilöstöstä.

Urrilan mukaan ilmiö vastaa myös siihen, miten pula on mahdollista samaan aikaan kun alalla on paljon työttömiä. Yksittäisten ammattien puutteesta EK:n kysely ei kerro, sillä sitä ei kysytä. Tekniset ja it-ammatit ovat kärjessä.

EK:n kysely osoittaa, että rekrytointiongelmia on kaikkialla Suomessa, mutta alueellisia eroja on myös paljon.

Lounais-Suomen palveluyrityksissä osaajapula oli selvintä, sillä 40 prosenttia yrityksistä kertoi törmänneensä työvoiman saannin kapeikkoon. Keski-Suomessa teollisuudessa ja rakentamisessa ongelmia oli 35 prosentilla yrityksiä.

EK:n suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Viime tiedusteluun vastasi 1 270 yritystä, jotka työllistävät Suomessa runsaat 260 000 henkilöä.

Katso alue-erot Suomessa

Jos taulukko yllä ei näy, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?