Suomeen rantautui outo vedonlyöntisijoittaja: lupailee rahoille 25 prosentin korkoa ja sponsoroi urheiluautokisaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomeen rantautui outo vedonlyöntisijoittaja: lupailee rahoille 25 prosentin korkoa ja sponsoroi urheiluautokisaa

Seychelleille rekisteröity Kambua International on ollut näkyvillä Suomessa mm. Kumipallo4000-autotapahtumassa.

Julkaistu: 30.10.2017 6:40

Ruotsista Suomeen rantautunut vedonlyönnin sijoitusyhtiö lupailee asiakkailleen oudon kovaa voittoa.

”Tervetuloa Kambua Internationaliin, jonne vain vakavimmin asialle omistautuneet hyväksytään asiakkaiksi.”

Kambua International on ruotsalaisen liikemiehen Stefan Sandströmin yhtiö, jolla on houkuttava sivusto. Sivustolla vilahtelee kovia tuottoprosentteja ja hulppeita urheilutapahtumia, joissa on nopeita autoja ja käsissä golf-mailat tai shampanjaa. Sandström käy parhaillaan kovaa sanasotaa ruotsalaislehtien kanssa siitä, onko kyseessä Ponzi-malli, eräs pyramidihuijauksen muoto. Sandström kiistää sen kiivaasti.

Ennen perustamista Sandström ehti ryvettyä monenlaisissa taloussotkuissa, joita Kalmarissa julkaistava Barometern-lehti on kaivanut esiin. Lehden mukaan yhtiö valehtelee tekevänsä yhteistyötä HSBC-pankin kanssa. Lehti kiinnostui yhtiöstä sen tultua pääsponsoriksi jääkiekkoseura Kalmar HC:lle tänä syksynä. Kambua on sijoittanut myös erääseen paikalliseen salibandyjoukkueeseen.

Kambuan asiakasmääristä ei ole tietoa. Lehtitietojen mukaan Ruotsissa heitä olisi tuhat, mutta Sandström kieltää sen. Yhtiö kertoo sivuillaan, että sillä on asiakkaita kaikissa maanosissa.

– Me olemme keskellä prosessia. Meillä on paljon asiakkaita, pääosin Ruotsissa mutta myös Suomessa. Mutta olemme kaukana siitä, mitä lehti kertoi, Sandström kertoo Taloussanomille.

”Tänä kesänä Kambua esiintyi sponsorina Gumballin suomalaisessa versiossa”

Kambua-nimi on lyhenne sanoista: Konsten Att Må Bra Utan Anledning (kykyä voida hyvin ilman erityistä syytä).

Kambua kertoo sivuillaan urheilutapahtumista, kuten golf-turnauksesta ”Kambua Open 2017”. Heinäkuussa yhtiö kertoi sponsoroineensa Kumipallo4000-autokisaa, suomalaista versiota vuotuisesta Gumball-kisasta, joka tunnetaan Euroopan rikkaiden kisana. Sitä ajetaan kalliilla urheiluautoilla, välillä hurjilla ylinopeuksilla.

– Kalliita autoja ja muuta arvokasta on näkynyt aiemmissa sijoitushuijauksissa ikään kuin osoittamassa siitä, että tämä tuottaa oikeasti varallisuutta, jota on varaa laittaa vaikka urheilusponsorointiin, Ville Rantala, rahoituksen apulaisprofessori Miamin yliopistossa sanoo.

– Yhdysvalloissa on ollut tapauksia, joissa yritys on ensi lähtenyt urheilusponsoriksi ja paljastunut pyramidihuijaukseksi parin vuoden päästä, Rantala kertoo.

Rantala on aiemmin tutkinut Wincapitan ja muiden sijoitushuijausten verkostorakennetta ja arvioi Kambuan toimintaa myös ruotsalaismedialle. Sandström sanoo, ettei Rantala tunne yhtään yrityksen sijoitusideaa, eikä sovi siksi asiantuntijaksi.

Yhtiön verkkosivusto on rekisteröity Ruotsiin, mutta pääkonttori on Seychelleillä. Seychelleille ja muille off shore -alueille rekisteröidyn firman ei tarvitse julkaista tilinpäätöstä eikä yhtiötä tarvitse tilintarkastaa.

– Näin kukaan ulkopuolinen ei näe, mitä he oikeasti tekevät, Rantala kertoo.

Tukholmassa yhtiöllä on toimitilat arvopaikalla. Googlen katuosoitenäkymä näyttää sattumoisin samassa kadunkulmassa Louis Vuittonin liikkeen. Lontoon toimipaikka viittaa katuosoitteeseen, jossa on kymmeniä postilaatikkoyrityksiä.

”Olemme saaneet kuulla olevamme yksi maailman parhaiten varjelluista salaisuuksista ja meidän tarkoituksemme on myös pysyä sellaisena myös tulevaisuudessa.”

Kambualla on useille kielille käännettyjä sivustoja, myös suomeksi. Laskurilla voi kokeilla erilaisten panosten tuottoja aika-akselilla. Rantalan mukaan hälytyskello soi juuri siitä, että yhtiö lupaa kiinteä tuottoa.

– Pitää olla aika iso luku, että saa ihmiset sijoittamaan muualle kuin normaaleihin tuotteisiin. Toisaalta prosentti ei saa olla liian iso, koska se on epäilyttävä. Onhan tosin 25 prosenttiakin poskettoman iso luku jatkuvaksi tuotoksi, Rantala sanoo.

– Jos joku lupaa vedonlyöntimarkkinasta 25 prosentin varmaa tuottoa tai mistä toimialasta tahansa, se on liian hyvää ollakseen totta, Veikkauksen liiketoimintapäällikkö Juha-Matti Mäkilä sanoo myös.

Mäkilä kertoo, että vedonlyönnissä on poikkeuksellisen taitavia yksilöitä ja yhteenliittymiä, mutta mikään parhaistakaan ei voi sanoa, että pääsee seuraavana vuonna varmasti voitolle.

Näin on lehden mukaan todennut myös Ruotsin verohallinto tutkinnassaan vuoden 2016 oikaisupäätöksestä. Viranomaisten mukaan Kambuan asiakkaille jakamat tuotot eivät olleet pelivoittoja vaan uusien asiakkaiden rahaa.

– Maailman vedonlyöntimarkkinoilla on hetkellisesti arbitraasitilanteita, voittoa ilman riskiä, joihinkin otteluihin, pelaamalla kaikkia mahdollisia lopputulemia ja jäädä voitolle. Siinä taas ei auta, että kerää isoa sijoitusomaisuutta vaan arbitraasia voi hyödyntää tehokkaammin pienemmillä panoksilla, Mäkilä sanoo.

”Eikö olisi hienoa, jos voisi viettää enemmän vapaa-aikaa ystävien ja perheen kanssa, ja tehdä asioita joista itse nauttii?”

Sandström tyrmää lehtitiedot. Hänen mukaansa yhtiö ei ole luvannut kiinteää tuottoa. Yhtiön sivuilla sanotaan kuitenkin, että tuotto on joka kuukausi ja aina yhtä suuri.

Kambuan sivujen mukaan yhtiö toimii yhdessä ”maailman suurimman liikepankin kanssa”. Sandström sanoo olleensa juuri yhteydessä HSBC:n ja pitää myös pankkivaletta käsittämättömänä syytöksenä.

– Yhtiö on toiminut vuodesta 2012. Olemme tarjonneet keskiarvona 25 prosentin tuoton. Riskejä on aina, mutta tähän mennessä historiallinen tuottoprosentti on tämä. Treidaritaustani takia tiedän, että tällainen tuottotaso on melkeinpä mahdotonta.

– Olemme kasvava yhtiö ja tiedämme, että pistämme silmään, koska olemme tuottaneet niin korkeaa tuottoa kilpailijoihin verrattuna. Tämä on ainoa markkina, jossa se on mahdollista.

Sandström selvittää, että voitot ovat mahdollista, koska maailmanpolitiikan tapahtumat eivät heiluta vedonlyöntiä.

Rahapanokset generoivat kansainvälisiltä pelimarkkinoilta tuottoja ja menevät korkona korolle asiakkaalle. Yhtiö lupaa sijoituksen kaksinkertaistuvan 37 kuukaudessa ja yhdeksässä päivässä. Mekanismin toimintaa ei avata tarkemmin. Sitoumus tehdään kahdeksi vuodeksi, ja sen jälkeen saa rahansa ulos tai voi jatkaa, Sandström kertoo.

Kambua lupaa jopa että voitot saa valmiiksi verotettuna.

Suomessa Wincapitan jäljiltä sijoittajat lienevät epäluuloisia.

– Uskomattomalta tuntuu, mutta kyllä hämäräperäisiä huijauksia on ollut Wincapitan jälkeenkin. On varmaankin tietty ihmisryhmä, joka ei luota tavallisiin markkinoihin tai sijoituksiin. Tai sitten heillä on vaan niin kova halu suuriin tuottoihin, Rantala sanoo.

Hän arvelee, että Kambua leviää paljolti kavereiden suositusten perusteella.

– Se ohittaa kaikki normaalit suojamekanismit ja järkeilyt. Tuttavan sana on helppo uskoa.

Jutun lihavoidut sitaatit ovat yhtiön verkkosivuilta.

Viisi vinkkiä sijoittajalle ja pelaajalle

1. Yhtiöllä pitää olla toimilupa sijoituspalveluiden tarjoamiseen. Sen voi tarkistaa Finanssivalvonnasta. Vedonlyönnin yhtiötä ei Fiva valvo.

2. Huijauksissa väitetyksi sijoituskohteeksi valitaan usein sellainen alue, jota ei säännellä yhtä tarkasti kuin vaikkapa osakemarkkinoita, joilla sijoittaja voi esimerkiksi tarkastaa onko kauppoja todella tehty. Tyypillisiä vähemmän valvottuja kohteita ovat valuutat, kryptovaluutat, urheiluvedonlyönti ja arvometallit.

3. Oikeissa tuotoissa on aina vaihtelua. Tuottosarjat eivät voi olla tasaisia vaan niissä pitää olla ylä- ja alamäkiä. Pyramidihuijauksissa tuotot ovat tyypillisesti melko tasaisia, sillä tuottojen keksijä ei yleensä halua negatiivisia käänteitä, koska silloin rakennelma alkaa romahtaa.

4. Kavereiden kutsumana leviäviä sijoitusvinkkejä ei yleensä käytetä normaaleissa sijoituksissa. Jos sijoitusidea on hyvä, miksi sitä levitetään salassa.

5. Yritysten taustoja kannattaa selvittää ennen vedonlyöntiä. Yleensä kaikilla vedonlyöjillä panosten raja tulee jossain kohtaa vastaan ja voitonmaksua aletaan rajoittaa. Jos jokin sijoittamiseen liittyvä mainos kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se ei yleensä sitä ole.

Neuvot: Ville Rantala, University of Miamissa ja Juha-Matti Mäkilä, Veikkaus Oy

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?