Kiinan linjaukset avaavat mahdollisuuksia cleantech-yrityksille – ”Heräisin kylmässä hiessä ja miettisin, mitä minä täällä Suomessa teen”

Kiina aikoo ottaa askeleita puhtaamman ympäristön suuntaan. Nyt olisi suomalaisyrityksillä otettavaa.

Kiinalaiset kuluttavat yhä enemmän ja maan rooli Suomen tärkeänä kauppakumppanina korostuu tulevaisuudessa.

29.10.2017 11:23

Kiinan Shanghaissa toimivissa suomalaisyrityksissä odotellaan, mitä Kiinan puoluekokouksen anti ja kommunistisen puolueen pääsihteerin Xi Jinpingin linjaukset tarkoittavat käytännössä.

– Tässä menee useita viikkoja, ehkä pidempään, ennen kuin näemme, miten tämä vaikuttaa, kommentoi Shanghain suomalaisen kauppayhdistyksen toiminnanjohtaja Miia Tähtinen Shanghaista uutistoimisto Startelille.

Hänen mielestään yksi kokouksen merkittävimmistä viesteistä oli, että Kiina aikoo tehdä aiempaa enemmän töitä sen eteen, että kansalla olisi puhdasta vettä ja ilmaa. Tähän viittasi Tähtisen mukaan esimerkiksi se, että Xi mainitsi kokouksen avanneessa yli kolmituntisessa puheessaan sanan ”vihreä” 15 kertaa. Viisi vuotta sitten ”vihreä” mainittiin kerran, sitä ennen ei lainkaan.

Tämä voi tietää hyvää ympäristöystävällistä teknologiaa kauppaaville yrityksille. Suomalaiset myyvät Kiinaan paljon erilaisia koneita ja laitteita, ja niitä pidetään usein tehokkaina ja myös ympäristöystävällisinä.

– Jos olisin cleantech-teollisuudessa, enkä olisi vielä vakiinnuttanut paikkaani Kiinassa, niin heräisin kylmässä hiessä Suomen sohvaltani ja miettisin, että mitä minä täällä Suomessa teen, Tähtinen sanoo.

Myös puoluekokousviikolla Kiinassa vieraillut Nordean Kiina-ekonomisti Tuuli Koivu pohtii, että Kiinan panostukset ympäristöön voivat tietää hyvää suomalaisyritysten kannalta. Monet hänen tapaamistaan suomalaisyrityksistä kertoivat, että ympäristölainsäädäntöä laitetaan Kiinassa parhaillaan toimeen tiukasti.

Kiinan nousu voi lisätä kilpailua

Kiinan tulevalla talouskehityksellä on Suomelle tuntuva merkitys. Perinteisellä viennillä mitattuna Kiina oli viime vuonna Suomen kuudenneksi merkittävin vientimaa. Mutta jos vientiä katsotaan niin sanotut arvonlisäykset mukaan ottaen, Kiina nousee Suomen tärkeimmäksi vaihdannan kohdemaaksi.

Nordean Koivu piti yhtenä puoluekokouksen merkittävämpänä viestinä sitä, että Kiina nousee, ja siihen kannattaa varautua.

– Viimeistään nyt pitää jokaisen herätä siihen, että sieltä se Kiina tulee. Tavoitteet ovat entistä korkeammalla, Koivu sanoo.

Tämä tietää hänen mukaansa, että Kiina pyrkii vakaaseen talouskasvuun, mikä on suomalaisyritysten kannalta hyvä asia lähivuosina. Pidemmän päälle pyrkimys voi lisätä Kiinan talouden riskejä. Nyt Kiina kuitenkin yrittää saada kasvunsa perustumaan enemmän korkean teknologian aloihin, ja tämä tarkoittaa myös kovempaa kilpailua Suomelle tärkeillä aloilla.

Kiina on jo aiemmin ilmoittanut aikovansa olla maailman johtava innovaattori vuonna 2030. Heinäkuussa maa taas kertoi tahtovansa nousta vuoteen 2025 mennessä maailman johtavaksi tekoälymaaksi.

Kiinan uusi johto tuntee Suomen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee Kiinassa marraskuun 8. päivänä. Koivu ennakoi, että tapaamisen jälkeen tiedetään enemmän siitä, mitä Xin politiikka tarkoittaa muiden maiden kannalta.

Xin vallan sementoimisen lisäksi puoluekokouksessa valittiin uudet jäsenet Kiinan tärkeimpään poliittiseen elimeen eli politbyroon pysyvään komiteaan.

Kiinan presidentti ja kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping vieraili Suomessa huhtikuussa. Hän osallistui Suomen presidentin Sauli Niinistön isännöimälle juhlaillalliselle Presidentinlinnassa.

Kiinan nykyinen varapääministeri Wang Yang istui silloisen ministerin Alexander Stubbin vieressä Slushissa 2014.

Suomalaisen yrityselämän kannalta ei ole ainakaan haitaksi se, että Suomi on tuttu maa monille komitean jäsenille.

Xi itse on vieraillut Suomessa kolmesti, ensimmäisen kerran vuonna 1979 ollessaan varapääministerin sihteeri, Kiina-konsultti Mikko Puustinen kertoo. Hän laskee, että kuudesta muusta jäsenestä ainakin neljä on käynyt Suomessa.

Puustinen pohtii, että suomalaisten yritysten kannalta enemmän voi olla merkitystä sillä, että joukkoon kuuluvat varapääministeri Wang Yang ja Han Zheng ovat talousuudistajia, jotka uskovat, että startup-yritykset ja ylipäätään yksityinen sektori ovat tärkeimpiä toimijoita Kiinan tähdätessä suureksi innovaatiomaaksi.

Tämä voi suunnata politiikkaa enemmän kulutuksen ja innovaatiovetoisuuden suuntaan ja lisätä panostuksia ympäristön huomiointiin.

– Se olisi Suomen ja suomalaisten yritysten kannalta hyvä asia, Puustinen sanoo.

Suomi on tuttu maa molemmille talousuudistajille. Wang on käynyt muutama vuosi sitten Slushissa Helsingissä. Han taas on ollut tekemisissä Espoon kanssa, sillä hän on Espoon ystäväkaupungin Shanghain entinen kaupunginjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?