Rahakone takoo yhä enemmän verovapaata tuottoa ammattiliitoille: yksi graafi kertoo osinkojen huiman kehityksen

Suomen suurin vuokranantaja Kojamo pyrkii keskittymään vapaarahoitteisiin asuntoihin. Sen kiinteistöomaisuus on kasvanut jo 4,5 miljardiin euroon.

Kojamo maksoi vuonna 2016 ennätysosingot. Myös tältä vuodelta ovat luvassa kovat lukemat.

27.10.2017 16:07

Kiinteistösijoitusyhtiö Kojamo eli entinen VVO takoo sen omistaville ammattiliitoille edelleen kovaa tulosta. Tänä vuonna Suomen suurin vuokranantaja on jakanut syyskuun loppuun mennessä jo yli 50 miljoonan euron edestä osinkoja. Tuoreet tiedot käyvät ilmi yhtiön osavuosikatsauksesta.

Kojamon toiminimiä ovat Lumo ja VVO. Siitä enemmistön omistavat eri ammattiliitot, muun muassa Teollisuusliitto, JHL, Rakennusliitto ja PAM. Sen maksamat osingot ovat ammattiliitoille verovapaata tuloa, koska ne luetaan yleishyödyllisiksi yhteisöiksi. Yhtiön suurimmat yksittäiset omistajat ovat kuitenkin eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Varma. Ilmarinen omistaa Kojamosta noin 18 prosentin ja Varma 17 prosentin osuuden.

Yhtiö on nostanut osinkoaan tasaisesti huomattavasti vuodesta 2008. Viime vuonna syyskuun loppuun mennessä osinkoja oli maksettu 37 miljoonaa euroa, mutta koko vuonna yhtiö jakoi osinkoja kaikkiaan jopa yli 100 miljoonaa euroa.

– Julkinen osinkolinjauksemme on, että pyrimme jakamaan puolet Lumo-segmentin operatiivisesta tuloksestamme, jos konsernin omavaraisuus on suurempi kuin 40 prosenttia. Tässä vaiheessa hallitus ei ole käynyt vielä osinkokeskusteluja, kommentoi Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen.

Operatiivinen tulos tarkoittaa tulosta, joka ei sisällä esimerkiksi yhtiön kiinteistökannalle lasketun arvon muutoksia.

Viime vuonna yhtiö jakoi jättimäiset lisäosingot, koska se oli kasvattanut tulostaan myymällä vuosien 2015 ja 2016 vaihteessa Y-säätiölle yli 8 600 yleishyödyllistä, säänneltyä vuokra-asuntoa. Nyt yhtiö on arvioinut koko vuoden operatiiviseksi tuloksekseen 100–109 miljoonaa euroa.

Myös vuokrat ovat nousseet

Paitsi osinkojaan, yhtiö on nostanut myös vuokriaan vuosi vuodelta selvästi, mitä on kritisoitu. Nyt sen keskineliövuokra huitelee jo yli 15 eurossa.

Asumiskustannusten nousun vuoksi myös Kelan asumistukimenot ovat kasvaneet, ja tukirahat taas valuvat käytännössä suoraan vuokranantajille. Esimerkiksi viime kesäkuussa noin 65 000 pienituloisen kotitalouden vuokra maksettiin kokonaan Kelan asumistuella ja perustoimeentulotuella. Kuvion vuoksi Kojamo on Suomen toiseksi suurin asumistukien saaja.

Kojamon tammi-syyskuun osavuosikatsauksen mukaan sen liikevaihto oli alkuvuonna 251 miljoonaa euroa, mikä on hieman vähemmän kuin viime vuonna. Liikevaihto on laskenut hieman viimevuotisesta, koska yhtiö on myynyt pois asuntojaan vuonna 2016 ja alkuvuonna 2017. Sillä on nyt runsaat 34 000 asuntoa.

Asuntojen myynti on ollut yhtiön nykystrategian mukaista. Se omistaa yhä sekä kaupallisia Lumo-koteja että omakustannusperusteisia VVO-asuntoja, mutta se ilmoitti viime maaliskuussa luopuvansa vähitellen kokonaan omakustannusperusteisista asunnoistaan ja keskittyvänsä asuntosijoittamiseen ja kaupalliseen asunnonvuokraukseen.

– On strateginen valintamme, että haluamme keskittyä palvelumuotoiluun ja verkkokaupan kaltaisiin palveluihin. Näemme, että palvelullistuminen on iso trendi. Tulevaisuudessa vuokranantaja ei voi olla pelkkä seinien tarjoaja, toimitusjohtaja Nieminen kommentoi.

Investoinnit huomattavia

Tätä nykyä Kojamo omistaa vuokra-asuntoja 35 paikkakunnalla, mutta tulevaisuudessa se aikoo luopua seitsemän suurimman kaupunkikeskuksen ulkopuolella sijaitsevista asunnoistaan.

Viime aikoina yhtiö on myynyt pois nimenomaan ei-kaupallisia kohteitaan. Silti sen kiinteistöomaisuuden käypä arvo on kasvanut vuoden takaisesta 4,1 miljardista eurosta 4,5 miljardiin euroon.

– Vaikka vuokra-asuntojen tarjonta on selkeästi lisääntynyt, uskomme, että kaupungistumisen myötä kysyntä on hyvää ja pitkäaikaista. Jatkamme investointeja hyvin vahvasti, Nieminen sanoo.

Viime vuonna Kojamo investoi Suomessa jopa 700 miljoonalla eurolla, ja vauhti on kova tänäkin vuonna.

Niemisen mukaan yhtiöllä on tälläkin hetkellä rakenteilla lähes 1 800 uutta asuntoa. Tämän vuoden aikana on valmistumassa 1 000 asuntoa, ja ensi vuoden suunniteltu määrä on 1 200–1 300 uutta asuntoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?