Näistä syistä taloyhtiö voi kieltää ilmalämpöpumppusi – ”Ei ole automaattista oikeutta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näistä syistä taloyhtiö voi kieltää ilmalämpö­pumppusi – ”Ei ole automaattista oikeutta”

Ilmalämpöpumppu taloyhtiössä meluaa ja rumentaa? Ei välttämättä, jos se osataan asentaa oikeaan paikkaan.

Ilmalämpöpumppu lohjalaisen kerrostalon parvekkeella.

27.10.2017 9:59

Ilmalämpöpumppu rivi- tai kerrostalo-osakkeeseen – onko luvallista?

On, jos taloyhtiö myöntää luvan. Aina, kun on kyse taloyhtiöstä, ilmalämpöpumpun asennukselle on haettava lupaa.

– Jos asunto-osakkaan muutostyöt ulottuvat yhtiön vastuulla oleviin asioihin, osakkaalla ei ole automaattista oikeutta työn tekemiseen. Tämä koskee myös ilmalämpöpumppuja, kertoo johtava asiantuntija Petri Pylsy Kiinteistöliitosta.

Pylsyn mielestä asukkaat ovat aika hyvin ymmärtäneet lupamenettelyn ja suurin osa liittoon tulevista kyselyistä käsittelee menettelytapoja, siis sitä, kuinka kannattaa edetä, taloyhtiössä ensimmäinen osakas haluaa asentaa pumpun.

– Ja aina kannattaa olla ajoissa liikkeellä ja ottaa yhteyttä isännöitsijään ja taloyhtiön hallitukseen. Heiltä selviää, mikä on taloyhtiön näkemys ja reunaehdot pumpun asennukseen.

Telineet vähentävät haittoja

Ilmalämpöpumppuja taloyhtiöissä käytetään pääasiassa kahdella tavalla: kesällä viilentämään tai suorasähkön piiriin kuuluvissa rivitaloasunnoissa lämmittämiseen.

Realia Isännöinnin Länsi-Suomen aluejohtaja Mikko Niskasen mukaan ilmalämpöpumppuja asennetaan ahkerasti myös taloyhtiöihin.

– Varsinkin, kun tuossa muutama vuosi sitten oli parikin kuumaa kesää peräkkäin, niin pumput olivat kuuma peruna.

Niskanen korostaa, että taloyhtiön osakkaalla on laaja muutostyöoikeus, joten lämpöpumpun saa asentaa, jos siitä ei ole haittaa.

Ilmalämpöpumpuissa taloyhtiöissä keskustelua herättää yleensä kaksi seikkaa: esteettinen haitta ja melu.

– Erityisesti käynnistämisen ja sammumisen yhteydessä pumppu aiheuttaa tärinä-ääntä, joka kantautuu talon seinärakenteita pitkin.

Niskasen mukaan ilmalämpöpumpun sijoittamisella voidaan välttyä niin esteettisiltä kuin meluhaitoiltakin.

– Kerrostaloasunnoissa pumpulle paras paikka on parvekekaiteen alapuolella, omalle jalustalleen asennettava ilmalämpöpumppu. Silloin tärinä-ääni ei kantaudu rakenteita pitkin.

Rivitaloasunnoissa toimii Niskasen mielestä myös omilla jaloillaan seisova teline hyvin.

– Esteettisistä syistä aika usein julkisivun puolelle asentamiseen asetetaan rajoituksia, mutta takapihan puolelle, irti seinästä ja omille jaloilleen asennettu pumppu on osoittautunut toimivaksi.

Niskasen mielestä asunto-osakeasukkaat osaavat nykyään jo aika hyvin kysellä etukäteen luvat. Eivät kuitenkaan ihan aina.

– Jonkin verran vielä omine nokkineen asentajia löytyy. Se on aina ikävä tilanne, purkamisesta kun koituu turhaa rahanmenoa. Kannattaa myös muistaa, että kun on isännöitsijään ajoissa yhteydessä, saa asennukseen myös rahan arvoisia neuvoja ammattilaisilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?