Kiinan puoluekokous sementoi Xi Jinpingin vallan – nostettiin Maon ja Dengin rinnalle

Kiinan presidentin ja kommunistisen puolueen pääsihteerin Xi Jinpingin valtaa on kasvatettu entisestään.

Xi Jinping kasvatti valtaansa.

24.10.2017 13:08

Tällä viikolla päättyvä Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokous päätti sisällyttää puolueen peruskirjaan Xi Jinpingin ideologisia teorioita. Tämä nostaa hänet samalle tasolle Mao Zedongin ja Deng Xiaopingin kanssa.

Kiinan kaksi edellistä johtajaa eivät tähän yltäneet. Jiang Zeminin ja Hu Jintao saivat lisäyksiä peruskirjaan, mutta heitä ei mainita nimellä. Huomattavaa on, että Denginkään ajatuksia ei kirjattu mukaan vielä hänen ollessaan vallassa. Näin ollen voi katsoa, että muutos tuo hänelle samantasoisen auktoriteetin kuin Maolla.

Päätös merkittävää, sillä se vahvistaa Xin vaikutusvaltaa nyt ja tulevaisuudessa, jopa hänen varsinaisen pääsihteerikautensa jälkeen. Samalla se on merkki siitä, että Kiina olisi siirtymässä niin sanotusta kollektiivisesta johtajuudesta enemmän karismaattisen johtajan suuntaan.

Wall Street Journalin mukaan muutos nostaa Xi virallisesti yli muiden Kiinan johtoon kuuluvien, ja antaa hänelle lopullisen päätösvallan poliittisissa päätöksissä.

Peruskirjaan lisättiin muun muassa Xin ajatus siitä, että markkinoille pitäisi antaa ratkaiseva rooli Kiinan taloudessa.

Kiinan tärkeimmän poliittisen elimen, politbyroon pysyvän komitean jäsenet, julkistetaan huomenna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?